Jak správně zalévat orchideje



Janička - (6) - 204.254 (?) 
2.5.2010 16:09, zobrazeno: 27180x

Dobrý den, potřebuju poradit. Dostala jsem 3 orchideje. Ale jsem začátečník, tak moc zkušeností stím nemám. Všechny mi krásně kvetou a dělají se mi i další nové pupeny. Bylo mi poraděno, že je mám zalévat tak, že naleju do misky odstátou vodu a položím tam květináč asi tak na 1h, pak to vyjmu a dám do obalu. To sem dělala doteď a vše mi kvete a dokonce se mi začína tvořit nový výhonek.

Ale švagrová mi říkala, že to dělám špatně, že mi uhnijou kořeny. Ona to dělá tak, že celý květináč ponoří do kyble s vodou, pak to vyjme a nechá odkapat.  Každý to děla jínak to vím, ale co je teda správně? Dělám to taky dobře nebo hrozí že mi opravdu ty kořeny uhnijou?? Prosím poraďte a předem děkuji za odpověď

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1577) - 48.243 (?), 2.5.2010 19:04

Základem zalévání orchidejí je střídání mokra a sucha. Předpokládám, že máte nejběžnější prodávané orchideje rodu Phalaenopsis. U nich je nejjednodušší po částečném vyschnutí substrátu - květináč je na potěžkání lehký - prolít subsrát přímo z vodovodu vlažnou vodou asi minutu. Substrát se nasákne vodou a vyplaví se staré soli. Pak dáme orchidej na místo a čekáme, až substrát zase vyschne. Častost zalévání závisí na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Jednou za měsíc vemte sprchou i listy, ať se na nich neusazuje prach. To namáčení v kýblu je vhodné jen tehdy, pokud chcete kytku pohnojit, pak do vody dejte komplexní hnojivo - já používám Substral - ve čtvrtinové koncetraci doporučené pro pokojové rostliny. Hnojit stačí několikrát do roka, nejjednodušeji tehdy, když začíná růst nový list nebo květní výhon. Tak to by byl asi základ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 2.5.2010 20:41

Pane janča, asi se zeptám blbě, ale taky začínám. Kořeny, které rostou ve vzduchu nad povrchem, zaschly? Je to špatně? Může být důvodem, že zalévám ponořením nádoby do deš´tové vody a voda se tak nedostane až na povrch?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 2.5.2010 21:05

Trošku vysvětlím. Orchideje mají dvouvrstvé kořeny. Když rosotu, jsou schopné přirůstat pevně k podkladu. Postupně povrchová vrstva "odumírá", buňky se plní vzduchem. Aktivní je jen špička a pár centimetrů za ní. Ta povrchová vrstva se nazývá velamen a je schopná jednak převádět živiny ze substrátu i ze vzduchu k jádru, druhak je kořen schopný i asimilovat, což třeba jabloň nedokáže. Takže vaše kořeny /Vaší orchideje/ jsou v pořádku. Rostlina nesmí mít všechny kořeny v substrátu, nemá to ráda. Dokonce existují některé, tzv. extrémní aerofyty, které vůbec nemají kořeny (např.Tillandsia usneoides) a žijí jen ze vzdušné vlhkosti zcela bez substrátu. Snad jsem to moc nezkopal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 2.5.2010 21:13

PP, děkuji. A jak zaléváte vy? Jako p janča  (doporučuje prolití vodou z vodovodu) nebo koupete (doporučuje tuším Věrka2)? Vím, že zdůrazňujete minimum vody a hrubý substrát

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 3.5.2010 6:44

To minimum vody je myšleno tak, že největším problémem při domácím pěstování bývá právě přelívání při nízké vlhkosti vzduchu. A pak zasolení a rozklad substrátu. Tím substrát ztratí strukturu, spojí se a kořeny začnou hnít.  Rozdíl mezi oběma způsoby není velký, určitě více solí odstraní propláchnutí. Ale při zalévání vodovodní vodou se zasolování nelze vyhnout. Já to v podstatě kombinuji s běžnou zálivkou, podle nálady, nějaké odborné zdůvodnění nemám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Agnesss - (6) - 4.10 (?), 8.5.2010 17:59

Jani já se o orchidej starám jako vaše švagrová 1x týdne ponořím květináč až pod listy do kýble s odstátou vodou nechám přes noc, a pak nechám odkapat.Pak ji ještě dám listové hnojivo pro orchideje je to v rozprašovači, takže zavlažím listy.Vše toto mi poradila kamarádka která je v tomto pěstování skoro odborníkTak a´t rostou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika