Amarylis



host - 52.154 (?) 
2.9.2009 9:07, zobrazeno: 22351x

Dobrý den! Dostala jsem jako dárek amarylis.Pár rad už jsem si našla a prostudovala na netu.Mám jen jeden dotaz: když teď přestanu zalévat a začnu zase až nějak kolem jara, jak začnou rašit nové listy či pupeny, on neuschne?Jako, že přes zimu ho nezaleji ani jednou???Nebo občas ano...??Prosím, poraďte.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 78.30 (?), 2.9.2009 10:30

Neuschne, nebojte se, opravdu se nemusí a nemá zalévat. Měl by být přes zimu pokud možno v chladu, třeba ve sklepě, ale neuschne ani v teple. Na jaře začne vystrkovat špičičku poupěte (nebo listů, pokud se nechystá kvést) a to je vhodná doba k přesazení (pokud je třeba, osobně přesazuji, až když se už skoro nevejde do květináče), přenesení do tepla a k zalití. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 52.154 (?), 2.9.2009 11:34

děkuji za radu :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 215.33 (?), 2.9.2009 12:54

Souhlasím s Hančou - rozhodně nezalévat.

Jen bych za sebe řekla, že nepřesazuju cibuli několik let. Na podzim ho dám do chladné místnosti i s květináčem a v únoru ho zase tak vyndám. Osvědčilo se mi přesazovat jen do nepatrně většího květináče, ideální vnitřní průměr je tak o 3-4 cm větší než je průměr cibule. Při přesazení myslete na propustnou zeminu s příměsí písku a také na to, že minimálně 1/3 cibule musí být nad povrchem substrátu. Já nechávám nahoře skoro polovinu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
milka60 - (1) - 197.50 (?), 14.10.2009 13:57

rozhodne nepolievať, ale ked chcete mať kvety každoročne, treba vymeniť zeminu-sú to žrúti na hnojiva-ale krásny žrúti

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Aňaňa - (1) - 199.119 (?), 22.10.2009 11:09

Prajem Vám dobrý deň,

ja Vám prispievam mojím návodom na pestovanie. Od septembra Amarylky prestávam polievať, je to načasované tak, aby kvitli v období Vianoc a Nového roku, dám ich do pivnice kde nemajú veľa svetla a je tam chladnejšie asi okolo 10st. ale nevadilo by im ani keby ostoli v nejakej izbe na parapete, ale asi by začali skôr kvitnúť. V decembri ich začnem kontrolovať či už začínajú vykúkať púčiky, tie vyliezajú zboku listovej ružice, odstránim suché a poškodené listy, presadím dočerstvej zeminy /na muškáty/ a dám na svetlé a teplé miesto v mojom prípade do kuchyne na parapet a čakám kým rozkvitne. Potom sa z nej pár týždňov vytešujem, a keď odkvitne odložím ju a začnem hnojiť hnojivom na tvorbu listov. Pri presádzaní treba dávať pozor aby sa jej moc nepoškodili korene, lebo potom sa dlhšie spamätáva a cibuľa musí aspoň 1/3 vykúkať z kvetináča. Keďže ja ich mám veľa po odkvitnutí ich doslova napchám do truhlíkov dosypem zeminou a do jari ich mám na svetlom schodišti, ale prihnojujem ich a polievam aby im rástli listy. Na jar ich dám na balkón a tam ich ďalej pestujem, sem tam keď ich zabudnem poliať rozkvitnú aj tam, dokonca sa mi stalo, že jedna cibuľa mi kvitla 3x v jednom roku. A v septembri to začína opäť. Keď rozkvitnú pridám nejaké foto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 127.63 (?), 1.12.2009 12:22

Ted jste me uklidnila :) Ja jsem si koupila amarylku v kvetnu, s poupetem nachystanym akorat na vykveteni. Na stitku je napsane Hippeastrum - Amarylis (to me trosku mate, myslela jsem, ze je to kazde neco jineho). Krasne vykvetla, pak jsem ji dala na balkon a poctive zalevala a hnojila cele leto, protoze jsem cetla ze ma mit co nejvic listu aby byla silna. Vyhnala osm velkych listu a srpnu krasne vykvetla jeste jednou. Po odkvetu v zari jsem postupne prestala zalevat (opet dle navodu z internetu) a cekala jsem ze se postupne zatahne do cibule. Jenze to odmitla. Myslim ze je to tim, ze ji nemam moc v chladnu, bydlim v panelaku a tak proste studenou mistnost nemam. Postupne ji zaschly tri listy, jenze minuly tyden jsem zjistila ze rasi ctyri mlade listky a k tomu velke poupe. Usoudila jsem, ze "odpocinek " uz ma amarylka odbyty a vykvete mi znovu presne na Vanoce. Takze jsem ji opet zacala zalevat a tesim se na kvet. Trosku me to znervoznovalo, protoze jsem myslela, ze ten zimni klid opravdu potrebuje dlouhy az do jara, ale asi ji to od zari do pulky listopadu stacilo? Vy pisete ze ji taky nezalevate od zari a na Vanoce kvete, takze je to asi v poradku. Nevim, asi ji necham at si dela co chce. Presazovat uz ji ted nebudu, mozna po odkveteni nekdy v lednu nebo v unoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika