Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

No, bez aktuálních fotografií těžko určíme příčinu. Vadnutí listů může být důsledkem sucha, ale taky naopak přejití. U Phalaenopsisů preferuju zálivku máčením do nádoby s vodou. Interval je závislý na tom, kde jsou květiny umístěné.

Každopádně, začít léčbu od listů je úplně špatně. Když se orchideji bez zjevného důvodu nedaří, vždycky je třeba začít od kořenů. Kořeny jsou srdcem orchideje. Takže doporučuju následující postup. Pokud Vám odcházejí kvetoucí rostliny, nemilosrdně odstřihněte celý květní stvol. Jen rostlinu vysiluje. Ihned vyndejte rostliny z květináčů. Oklepte kořeny od substrátu a osprchujte. Pak je důkladně kousek po kousku prohlédněte kořenový systém, ale i nadzemní část rostliny.. Veškeré náznaky hniloby nebo mechanicky poškozené odřízněte velmi ostrým nožem tak, abyste nepoškodila část, která zůstane na rostlině. Řezy zasypte prachem z dřevěného uhlí. Nechte je na vzduchu důkladně oschnout, klidně několik hodin. Mezitím si připravte nový substrát. Phalaenopsisy vyžadují velmi vzdušný. Pokud nemáte zkušenosti s mícháním svého substrátu, doporučuju čistou borovou kůru s příměsí několika malých kousků dřevěného uhlí. Kůru buď nasbíráte pod stromy v lese, nebo se dá koupit na internetu. Jen zapomeňte na substrát pro orchideje z běžných obchodů. Je příliš jemný a pro Phalaenopsisy zcela nevhodný. Mimo kůry se dají použít i kokochipsy.

Pokud jste vyloučila všechny škůdce a zkontrolovala a ošetřila kořeny, máte reálnou šanci orchideje zachránit. Mimochodem, i pokud by byl stav kořenů tak zoufalý, že by skoro žádné nebyly, vězte, že i taková orchidej se dá zachránit. Je to jen běh na dlouhou trať a ne každého to baví.

Přeju hodně úspěchů, Věra

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika