Svářečka x invertor



   Předchozí příspěvky  |  <  6   
                     
host - 70.100 (?) 
6.2.2009 9:28

Nehodnoťe přetechnizovanost, ale vybírejte podle účelu použití. Hlavní parametry jsou svářecí proud a zatěžovatel. Podle toho se řiďte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 48.4 (?), 24.3.2009 21:28

Zdravim,

nevite nekdo jestli jde vypnout hotstart u gamy 1550

dik Honza

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 64.142 (?), 31.3.2009 14:46

A co GAMA 165?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 54.27 (?), 30.4.2009 15:11

Já bych se nad invertory pro občasné kutilské použití zas tak moc nerozplýval.  Věcička to je velice pěkná, ale jednou z velice důležitých součástek tam jsou elektrolytické kondenzátory. A ty v sobě mají kapalný elektrolyt a ten časem vysychá. Pokud při výrobě invertoru šetřili, pozná se to už za pár let.  Pokud nešetřili a trochu předimenzovali a použili ty kvalitnější, bude to za takových 20 let. A to víceméně bez ohledu na to, jestli se invertorem svařuje každý týden nebo se vyvaří elektroda jednou za dva roky. Zatímco svařovací trafo, i staré použité koupené za pár stovek bude ještě za půlstoletí bezproblémově funkční, pokud se ním bude jen trochu citlivě zacházet. A pokud ne, je to tak masivní a odolná konstrukce, že obvykle půjde opravit doma na koleně. Přídavný usměrňovač ke svařovacímu trafu bude mít životnost taky větší než invertor, pokud elektrolyty v něm budou předimenzovány nebo občas měněny.  Nezatracuji ani jedno, ani druhé, invertory sice mají mnohem širší použití, ale jejich životnost může být až nečekaně krátká a nekvalifikovaná oprava nebude dost dobře možná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 122.179 (?), 30.4.2009 15:41

Jsou takoví, kteří si pořídili invertor a starou osvědčenou trafosvářečku jako stabil nevyhazují.Každý typ má své kouzlo a čert nespí, záloha se někdy může hodit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 30.4.2009 22:55

Moderní kvalitní elyty mají životnost i desítky let, Váš popis odpovídá klasickým starým elytům z doby před dvaceti lety..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 1.5.2009 8:42

Zdravím, dvě poznámky - není až zase takový problém po čase vyměnit elyty (i když to zase není nejlevnější záležitost) a druhá poznámka - usměrňovač za trafem nic neřeší, není tam sice střídavina, ale pulzní stejnosměr a to je skoro stejné, pokud se nepoužije tlumivka s přibližným průřezem jádra jako trafo, tak se stejnosměrné elektrody nedají použít. Také mám v záloze JS 90, ale od pořízení invertoru jsem jí nepoužil. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 54.27 (?), 1.5.2009 21:25

Uvádí se, že staré teslácké elektrolyty byly předimenzovány až 4x, údajně kvůli tomu, aby za každých podmínek, vyrobené i z nekvalitních materiálů a i po dlouhé době měly aspoň uváděnou kapacitu. Proto taky existuje stále ještě hodně 20 - 40 leté staré elektroniky, která dosud víceméně bezchybně funguje. Dneska to je úplně jinak, na všem se snižují výrobní náklady a kvalita se potom hlídá místo předimenzováním používáním norem jakosti ISO a podobných. Kvalita, respektive výdrž se potom nadstavuje u těch nejhorších výrobků na délku záruční doby a u těch značkovějších na cca 5 let, počítá se totiž s tím, že nejpozději za 5 let bude výrobek morálně zastaralý a i když bude funkční, bude vyšrotován a bude kupován novější.  Pokud někdo nadimenzuje elektrolyty v invertoru na životnost 20 let, projeví se to na výrazném zdražení, přitom technické parametry zůstanou stejné jako u konkurence, je potom otázka, jestli by se takový invertor prodával, i kdyby to lidi věděli. Jestli si běžný uživatel nezvolí "loterii", koupí levný výrobek a tiše doufá, že zrovna ten jeho kus vydrží těch 10 - 20 let.

Výměna elektrolytických kondenzátorů po ukončení jejich životnosti je pěkný nápad, předpokládá ale po dobu životnosti pravidelné diagnostické prohlídky někde v opravně a výměnu elektrolytů včas, dokud jejich kvalita neklesne pod kritickou hranici. Invertor je totiž jeden z těch výrobků, kde když odejde jedna součástku, vezme s sebou fůru dalších, obvykle těch důležitých, jako je třeba výkonový spínač a podobně. Kromě toho elektrolyty a jiné součástky konkrétního typu za 5 - 10 let už klidně nemusí být k dostání a žádný profesionální opravář si nevezme na triko namontovat do zařízení se síťovým napětím nějakou neschválenou náhradu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 54.27 (?), 1.5.2009 21:43

Usměrňovač za trafem, ta tlumivka tam je nutnost, hlavně když se jedná supermarketové levné trafo, kde se šetřilo na velikosti svařovacího napětí. Usměrňovač ještě nějaký voltík sebere, takže bez tlumivky i elektrody na střídavý proud blbě zapalují a hoří ještě hůře než bez usměrňovače.  Akorát že ta tlumivka nemusí být nijak velká, už dávno jsou vyladěna zapojení svařovacích usměrňovačů s malými tlumivkami (relativně malými). Tlumivka má tam totiž akorát tu funkci, že při škrtnutí zvyšuje zapalovací napětí a při poklesu napětí mezi pulzy udrží proud několik ampér, takže oblouk nezhasne.

Každopádně při použití toho správného usměrňovače se elektrody zapalují mnohem snadněji a i ty na střídavý i ty na stejnosměrný proud hoří mnohem klidněji a dávají kvalitnější svar. Hlavní přínos usměrňovače je ovšem v tom, že se dají použít i elektrody na stejnosměrný proud, které mohou být levnější nebo kvalitnější nebo na daný materiál elektroda na střídavý proud vůbec neexistuje. Na druhé straně materiál, který byl na svařování střídavým proudem příliš tenký, nepůjde svařit ani trafem s usměrňovačem, invertorem ovšem svařit jít může.  Potom invertor jde mimo režim svařování obalovanou elektrodou přepnout na další režimy dalších svařovacích technologií, zatímco u trafa to nejde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
lin - (12) - 12.250 (?), 2.5.2009 7:28

Dobrý den,

až mi za 20-30 let odejde invertor, protože vyschnou kondenzátory, tak to asi takové drama nebude.Bůhví, jaká bude v tu dobu technologie a zda se mého současného invertoru dobrovolně nevzdám, abych si pořídil něco lepšího, ale za 30 let už budu stejně prdět do hlíny, tak nějaké kondenzátory neřeším.Myslím, že při současné ceně invertorů je to věc zcela nepodstatná.Určitě nemá smysl zůstávat u trafa, protože na stejnosměru mi třeba někdy za dlouhou dobu odejde kondík.

Lin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika