rucni nuzky Bahco
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 85.27 (?), 4.3.2008 10:35
Byly doby, kdy jsem za nejlepší považoval nůžky z KDS Sedlčany (stály kolem 70 Kčs) z tvarovaného plechu s plastovým dorazem, prodávají se (o něco dráže), myslím, dosud. I když dnes je používám jen na kořeny, kdysi ve své době byly nadčasové - minimální hmotnost, cena, výměnná čepel, lehkost střihu, tlačítková aretace. Jistě, design a pocit v ruce u dnešních lepších nůžek už je někde jinde.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.146 (?), 4.3.2008 10:24
Nejsou nůžky jako nůžky. Např. jedny masivní od Rostexu jsou tak tuhé, že se v žádném případě nevyhnou a krásně dostřihují i na konci špiček - využívám je na broskve. Ale např. pro silnější větvičky i vinohrad je velmi namáhavé s nima střihat. Proto jsem jejich geometrii pohybu ostří porovnal s BAHCO (já je mám pod označením Sandvik), se kterými naopak jde střihat velmi lehce. V geometrii ostří to nebylo - u obou stejný úhel naostření. Celý zázrak je v umístění čepu - u BAHCO se horní břit pohybuje vůči spodnímu po křivce jako když krájíte nožem. Kdežto u Rostexu a mnohých dalších značek se břity k sobě přibližují jako u štípacích kleští - břity tlačí a málo řežou. U Bahco se horní břit při přibližování ke spodnímu ještě posouvá, a pomáhá tak při vnikání do dřeva. Nevím, jestli jsem to napsal srozumitelně, ale v praxi zjistíte, že je to tak. P.G.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.229 (?), 6.3.2008 15:16
Dobrý den, nůžky určitě Bahco nebo Fiskars, osobní zkušenosti se značkou Bahco nemám, ale znám větší zahradnickou firmu v Liberci a tam jiné nářadí než těchto značek nechtějí. Fiskars slouží mojí tchýni na chalupě už tak 5 let a bez problémů, je ale dobré mík k nůžkám sadu na údržbu a nůžky opravdu udržovat. Myslím že pro běžnou potřebu sezóních zahrádkářů je Fiskars ideální a na některé typy jejich nůžek se dá pořídit i náhradní břit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.133 (?), 6.3.2008 15:57
No víte kvalita nářadí Fiskars je velice diskutabilní.
https://www.zahrada.cz/forum/naradi-a-pomucky/zahradnicke-nuzky-fi-fiskars-nic-moc-43224/?stranka=
Nejvíc mě ale na této značce irituje, že se tváří jako výrobce profi nářadí a přitom dělá šmejdy za nehorázné ceny.
Tedy ať jen nepomlouvám. Dělají celkem fajn rýče s tím jsem spokojen. Někteří si oblíbili jejich nůžky na tyči, nebo jejich sekerky. I pákovky(ty jednosečné) jsou použitelné a některé pyly.
Co se ale týče ručních nůžek (otočných)a zahrdnických nožů, tak méně kvalitní nářadí jsem neměl. Nože byly z velmi měké oceli. Sice se rychle nabrousily, ale ještě rychleji se ztupily. Nůžky z podobného materiálu. Strašně žvejkaly. Středový šroub se povoloval. A jednoho krásného dne se uplně rozsypaly.
Aspoň jsem měl důvod koupit si něco kvalitního.
Nevím proč by měl zahrádkář kupovat drahé nůžky od Fiskarsu, když Bahco stojí od 500Kč a jsou to nůžky na celý život.
Pokud by to pro někoho bylo moc, tak ty jednosečné nůžky za 200Kč co doporučuje pan Vysloužil jsou také určitě lepší volba.
Vítek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.133 (?), 6.3.2008 18:31
Ještě bych měl připomínku k těm jednosečným. Měl jsem v ruce zmiňované nůžky Wolf garden. Možná byly totožné s těmi co doporučuje pan Vysloužil. Vzhledem k tomu, že pro střih není důležité aby o sebe dvě části třely, bylo ostří výrazně tenčí než u dvousečných. Krásně zajížděly do dřeva. Tvrdí se, že jednosečné nůžky drtí dřevo. Řekl bych, že daleko horší jsou nůžky které žvejkaj. Nůžky které nežvejkaj mají tlustší břity a také působí tlak na dřevo. Jedinou nevíhodou jednosečných je, že s nimi nelze odstříhnou větvička těsně u kmene kvůli kovadlince.
Rozhodně bych jednosečné nůžky nezavrhoval, jak je v zahradnických kruzích zvykem.
To je ale mimo téma.
Vítek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.190 (?), 23.4.2008 20:15
Já měl to štěstí, že jsem nůžky Bahc
P1(růžové)našel.Původní majitel je pěkně doprasil.čepele jsem musel vyrovnat a přebrousit a naostřit.Předtím jsem stříhal lacinými nůžkami a dost jsem to cítil v ruce, připadalo mi zbytečné investovat cca 1200,Teď bych si jiné nekoupil.
Mirda
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 246.90 (?), 16.2.2009 9:14
Mal som nožnice Bahco cca 10 rokov este pod nazvom sandvik - pradines. Boli to tie s ergo - otocnou rukovatou. Dostal som ich ako darcek ked som uspesne zmaturoval na vinarsko - ovocinarskej skole v Modre. Osobne skusenosti su iba tie najlepsie. Tuhost, ergonomia, strih... Jednoducho nic lepsie som v rukach nemal. A to som skusal aj Felco a ine znacky. Bohuzial minuly rok som o ne prisiel. Niekto mi ich ukradol ked sme mali brigadu pri bytovke. Dlho som ich oplakaval a ked som pozeral cenu vtedy a teraz 1400 a teraz 2500 - 2800 tak som zostal v soku. Bahco si kupim ale uz asi iny lacnejsi typ. Myslim, ze chybu aj tak nespravim...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |