Dobrý večer, rok co rok štípu 50cm špalky na topení v krbu. Hlavně dub, buk, ale třeba taky bříza nebo třešeň (to jsou obzvlášť chuťovky). průměry od deseti cm cca do půl metru, od čerstě káceného přes zavadlé (např u břízy nejhorší) po suché. Cca 90 % toho štípu obyč. 1,5 kg sekerou za pár kaček. Teď jsem dostal 2,8kg štípací sekeru od Husqvarny, a ač jsem staromilec a nepřítel plastů na věcech jako sekera, zatím chválím, používám na ty zapeklitější kousky a ještě nic jí neodolalo. Jestli jsem obecně kdy použil klín na jeden kus z padesáti, je to hodně. Tady nepomůže to, co je v rukách, ale to, co je v hlavě. Musíte si špalek dobře prohlédnout, jak je rostlý, kde je prasklina, kde jsou suky,... a dobře trefit. zatnout sekeru a na druhou ránu už otočit a bouchat topůrkem na špalek. To ale nejde se sekerami štípacími (větší úhel klínu), tam Vám špalek při otočení často uletí ze sekery, na to je třeba sekera kovaná v ostrém úhlu hned od ostří. Zvažte, jak s ní budete pracovat a i podle toho vybírejte - dobře si nářadí osahejte a prohlédněte, než koupíte. Hodně zdaru. LK