Obyčejný rýč vs. Fiskars



   Předchozí příspěvky  |  <  66,  67,  68,  69,  70  >   
                     
host - 227.133 (?) 
6.11.2015 19:54
Vladimír: >...chodníky by se musely rozebrat... nejsem ochoten rozebírat sousedův plot... opravdu nevím kolik času bych ušetřil...
Našel jsem video, abyste měl představu, jak je ta věc asi velká: Česká televize, Polopatě: Podzimní zpracování půdy na větším pozemku (má to jen pár minut).
Projedu s tím malou brankou (cca 90cm). Vyhýbání se jahodištím, pařeništím a podobně je klidně možné a taky to často musím dělat, když těch pár zahrádek po rodině a známých obsluhuju. Chodníčky moc rád nemám, ale když to někdo nechce rozebírat i to se dá. Úplné kraje kolem překážek doladit rýčem, obvod zahrady ne, tam zarovnám souvrať. Sám mám zahradu cca 200m2, ale počítám s tím oráním, takže se snažím, aby nic nepřekáželo. Ryl jste 8 hodin, oral byste odhadem asi hodinu a půl. Jen pro informaci. -- Jirka (nedůvěryhodný 1.129, omlouvám se, že jsem se prve nepodepsal)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 6.11.2015 21:20

Jirko. Já docela pana Vladimíra chápu a v jeho případě bych to udělal stejně = tedy ručně. S parafrází na 23 kapitolu Malého Prince bych v případě, že budu mít 7 hodin ušetřeného času šel na zahradu, vzal rýč a kochal se obracením kypré půdy.

cool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 173.17 (?), 7.11.2015 8:59

Jirko, vy si ze mně děláte srandu. Kdybyste trochu četl, tak byste věděl, že skoro stejné zařízení jako je Vari jsem měl a oral s ním před více než čtyřiceti lety, a že jsem ho z určitých důvodů někdy okolo roku 1995 prodal. Vari je jen českými konstruktéry upravená verze francouzké Terry, kterou původně Agrostroj Jičín vyráběl v licenci. Jinak pro Vás platí to co pro jednoho nejmenovaného, pokud chcete radit, tak musíte znát podmínky, které ten komu radíte má a také číst jeho příspěvky. Přeji Vám pěkný víkend.

                      Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 18.11.2015 21:19

Ja nevim no. Jestli 8 hodin rucne ryju nebo 2 hodiny se strojem, tak je to asi celkem jedno. Pokud vas ryti nebavi, je to v poradku, ale druzi to muzou mit nastavene jinak. Ja ryju kazdy rok rucne cca 5 aru zahonu na zeleninu a nemam s tim problem. Je to spis prijemny podzimni relax. Neryju cely den v kuse, ale kazdy den si dam treba 2 hodky. Lidem v dnesni dobe chybi pohyb a obcasne ryti na cerstvem vzduchu muze cloveku jen prospet. Nemyslim, ze to je zas tak nadlidsky tezka prace zryt par zahonku. V gulagu to bylo horsi. Ryju rucne, delam neco pro zdravi, nemusim kupovat drahy stroj a provadet udrzbu. Nemusim kupovat pohonne hmoty a olej.  Co se tyce ryti, pouzoval jsem ruzne druhy rycu, s Fiskarsem se mi pracovalo dobre. V soucasne dobe ale pouzivam na ryti ryci vidle. Zaryju, otocim zeminu a obracenou stranou vidli jednim pohybem rozbiju hroudy. A tak porad dokola.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 19.11.2015 7:44

Vaše argumenty jsou poněkud zcestné. Není nějaký imperativ, že rytí je in a strojní zpracování out. Vás to baví, nedělá to problém, není co řešit. Jiného to nebaví, nebo problém má, použije stroj. Každý má volbu a dělá si podle svého. Odsouváte ty co používají stroje do pozice líných budižkničemů, to se mi nelíbí. Jistě by se dal vyrobit nábytek pomocí rámové pily, hoblíku a dláta. Podívejte se do dílen dnešních truhlářů, na jejich vybavení a na jejich výrobky. Vy jste byl v pracovním táboře?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.93 (?), 19.11.2015 8:17

Truhlari i komercni pestitele maji jine technicke vybaveni, ktere je obvykle umerne rozsahu jejich komercni cinnosti. Do pozice linych budizknicemu se tito lini obcane odsouvaji sami, kdyz vehementne doporucuji ostatnim, aby prestali ryt a pro malou plochu si poridili nejakou mechanizaci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 19.11.2015 11:24

Nechápu, jak se kdo může odsouvat do jaké pozice, doporučuje-li něco. Zase to děláte vy, když si to přeložím, vyjde mi, že podle vás ti kdo používají stroje jsou líní budižkničemové a s tím nesouhlasím. I nekomerční pěstitel může mít technické vybavení, není na tom nic neslušného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.93 (?), 19.11.2015 11:49

Mne osobne to prijde jako lenost pouzivat na malou plochu mechanizaci misto ryti, ale nic proti tomu nemam. Ale nepochopitelne je, ze nekteri z teto skupiny se nedokazi vyrovnat s tim, nekdo jiny rad ryje. A rady, aby nekdo prestal ryt, povazuji za naprosty ulet. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 173.17 (?), 19.11.2015 10:14

Já si myslím, že toto vlákno je o rýčích a o rytí. Existují jiná vlákna například Tera Vari-orba, kam bych si nikdy netroufl vstoupit s tím, abych někomu radil, že má místo orání rýt (připadal bych si tak trochu mimo). Opravdu nevím, proč zde pořád někdo operuje oráním.

                 Vladimír

PS.: Pokud toto vlákno někoho nezajímá, ať ho nečte, já také nečtu o orání 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 7.11.2015 11:13

Vladimíre, taky se asi divíte, kam se diskuze o pitomém kusu železa může dostat. Někdo zkrátka nemůže pochopit, že způsob obdělávání vašeho pozemku je vaše rozhodnutí, že k tomu máte svoje důvody, do kterých v podstatě nikomu nic není. Těžko se dá předpokládat, že byste nevěděl, že existuje něco takového jako orba.  A že když se rozhodnete pro rýč pak vyvstává otázka, která je vlastně předmětem tohoto vlákna, jaký rýč si pořídit. V tom by tato diskuze mohla pomoci. Bohužel byla postavena z tohoto pohledu chybně, rýč Fiskars proti rýčům Nefiskars. Podobně jsem si na základě podobné diskuze koupil štípací sekeru Fiskars 2400g. Mám ještě několik dalších seker a sekeru Fiskars využívám nejméně. Ne že by byla špatná, ale pro většinu dřeva co štípu je méně vhodná. Doufám, že se teď diskuze nestočí na to, abych si koupil štípačku, pokud možno na traktor, abych mohl metrovici štípat rovnou v lese aby se mi to lépe nakládalo.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  66,  67,  68,  69,  70  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika