Obyčejný rýč vs. Fiskars

host - 255.32 (?) 
27.10.2015 16:24
Toto vlákno je asi nesmrtelné. Od roku 2010 furt v plné síle! Ale tohle mě zarazilo: > host - xxx.xxx.147.46 >...Rytím by jste neměl do půdy zapravovat sníh... Proč by ne? Vyrytá hrouda přes zimu stejně zmrzne. To je jeden z důvodů, proč to vůbec děláme. Rozhodně by nemělo vadit, když se do hlíny dostane trochu sněhu. Než bych se pokoušel rýt suchou ztvrdlou zem, raději počkám buď až zmokne nebo až na ní trochu roztaje první sníh. Ne, že bych to vysloveně dělal naschvál, ale párkrát za život jsem ryl s mokrým sněhem na povrchu a nepozoroval jsem, že by něco utrpělo. Neutrpěl jsem ani já sám. Rytím jsem se zahřál až dost.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 147.46 (?), 27.10.2015 22:43

Milý zlatý jednopříspěvkáři 255.32, když jste zaražený, tak vás vyrazím. Budu citovat z publikace 1000 dobrých rad zahradkářům od Radoslava Šrota „Při rytí nebo rigolování nezarýváme do půdy sníh - Zvláště při silnější vrstvě sněhu je to nevhodné, neboť půda by se pomalu ohřívala, zůstala by dlouho mokrá a její obdělávání na jaře by se opozdilo. To je nevhodné, zejména pro pěstování rané zeleniny. Proto dbáme, aby při rigolování v zimě nepřišly do spodních vrstev hroudy zmrzlé země, které pak na jaře pomalu roztávají“. A to čím pokračujete také vypovídá, že o pracech v takových situacích, které popisujete, opravdu víte moc málo, řekl bych přímo, že si vymýšlíte a ukazujete, že vy jste ten geroj.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 28.10.2015 0:05

Výborná citace 1000× opakovaných omylů. Protože platí zákony zachování energie, tak je sice možné se sněhem naakumulovat chlad do zeminy, ale ten rozdíl snadno vyrovnáte použitím jiných prostředků pro urychlení akumulace tepla z jarního sluníčka jako je natažení černé PE folie, černé nebo hnědé netkané textilie. Zemědělci naopak občas zaorávali sníh, aby naakumulovali vlhkost pro následnou sezónu a snížili i erozi způsobenou jarním táním sněhu. Takže důležitější je používat hlavu než umět citovat poučky.

host - 147.46 (?), 28.10.2015 3:54

Protože tu hlavu se snažím používat, tak nedělám ty operace, které vy popisujete a které jen zvyšují náklady a zdržují ve sledu potřebných operací, které je nutné provést včas. Nebudu posuzovat jestli RŠ napsal 1000 bludů. On dal dokupy něco co má trochu smysl a vím, že v knihovničkách těch co provozují užitkovou zahradu, patří mezi nejošahanější potištěný papír, upravený do podoby knihy. Já aspoň ocituji, odkud jsem informaci vzal. Na rozdíl od vás pane z, si aspoň nevymýšlím, tak jako vy - třeba ty tři setrvačníky. Dejte dohromady ty vaše příspěvky a vydejte je knižně. To by bylo ležáků. Neomlouvejte zemědělce, že ve snaze udržet vlhkost, zaorávají sníh. To dělají jen ti co honěj bycha a sami svou nepoučitelností pomáhají přirozené erozi, nevhodnými technologickými postupy, kterými způsobují, přimo škodlivé sesouvání půdy na svažitých pozemcích. Hospodaření restituenta na takovém pozemku je na mašli.  A nezapomňte, že ty poučky tu jsou proto, aby poučovaly neznalé, zvláště ty co si nechají poradit a nevyšťourávají něco, co tam vůbec neni, tak jako vy.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 28.10.2015 11:32

Mnoho písmenek ale moudrá slova žádná.

Plky o restituentech si nechte. Sníh se zaorává na již zoraném poli tak, že se v pásech po vrstevnici otočí půda znovu proti svahu. Vznikne tak jakási zmrzlá hrázka, která zadržuje stékající vodu a nutí ji vsáknout. V době mrazu a sněžení se chová jako zásněžka, takže v závětrné brázdě se nahromadí více sněhu jako závěj a vlhkost tak zůstane na mém konkrétním poli.

A hlavu je potřeba používat vždy, jinak interpretace moudré knihy bude vypadat tak jak přisuzujete restituentům. Takoví, jaké kritizujete polnosti už prodali.

host - 56.44 (?), 28.10.2015 23:21
Poučka vypadá vědecky, ale moje praxe ji vůbec nepotvrzuje. Snad je to tím, že gerojové si vymýšlejí a vědí málo o situacích. Ale jináč není to tak těžké. Potřebuju mít zrytou zahradu a žádná kniha mi ji nezryje. Takže ryju když je k tomu vhodná situace a taky čas. Mimochodem taky tím Fiskarsem. Pokud je na tom zrovna sníh, ryju se sněhem. A fakt doufám, že v zimě bude aspoň týden v kuse mrznout, aby v půdě proběhlo, co proběhnout má. Hlína zjara rozmrzne (i s tím sněhem) opět teprve až přijde její čas. Ne dřív, ne později. Ranou zeleninu pěstuju ve skleníku nebo pařníku, čili nemůžu mít trable se zmrzlými hroudami, které by pomalu roztávaly, či co to má být. Skoro bych si dovolil ad hominem: Vás bych tipoval na vědátora s maličkou zahrádkou, kde záhonky mají pravé úhly. To ale není můj případ. Velká rodina, velká zahrada, kupa práce, kterou je třeba udělat, na čtení už nezbývá a tak zůstávám v temnotě a teprve teď se dozvídám, že o ničem nic nevím. O knihu si napíšu Ježíškovi a budu si ji dávat pod polštář.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 173.17 (?), 31.10.2015 17:38

Tak dnes jsem také konečně doryl u tchýně. Používal jsem rýč obyčejný (dle názvu diskuze jsou to všechny rýče, které nejsou Fiskars). Už si nepamatuji, ale stál docela dost peněz, je vyroben z nějaké nerez oceli (po výrobním postupu ani konkrétním složení oceli většinou nepátrám, nezajímá mě to). Je to nástroj jednoúčelový, jak ukazuje jeho jméno „RÝČ“, tak je určen k rytí. Nemám rád víceúčelová zařízení ani víceůčelové nástroje, protože umí všechno, ale nic na 100%. Dá se použít i k jiným činnostem jako je vyrývání něčeho, ale je třeba při páčení být opatrný, aby se násada nezlomila. Neryje sám, ale každému, kdo ryje větší plochu ho doporučuji.
           Vladimír

Rytí
Rytí

host - 147.46 (?), 31.10.2015 18:05

Vladimíre, asi jste moc radosti přispěvateli 56.44 neudělal. Nemá rád takové malé záhonky a pravé úhly nejspíš přímo nesnáší. Z mé srany - máte to velmi pěkně a čistě provedeno. Škoda jen, že já to svoje nemám na takovém stole (myslím tím tu vodorovnou rovinu).

host - 199.226 (?), 31.10.2015 21:00

Ja si myslim, ze p. Vladimir by spravil radost kazdemu, komu by takto pekne poryloval.  Inak radost nespravil nikomu, pretoze len slepo zavidime...wink

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 173.17 (?), 31.10.2015 21:43

Díky za nahrávku. Ono to chce dobrý rýč a pak to jde samo.wink

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty