Obyčejný rýč vs. Fiskars



   Předchozí příspěvky  |  <  56,  57,  58,  59,  60  >   
                     
host - 35.93 (?) 
3.11.2015 14:33

Co jsem videl rotavatory, tak to nezaryji, ale 'rozmixuji'', coz je podle mne neco jineho. Ano toto vlakno je o rycech, nevim proc nekdo misto rucni kvality doporucuje mixery ci trakturky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 157.254 (?), 3.11.2015 16:15
Alesi! Vas prispevek je na toto vlakno prilis rozumny. Tady se uz nekolik let bez dukazu hadame ci buh, pardon ryc - je lepsi! A s tim melkym zaryvanim vapna a zampionu - to snad nedelate na 200m2, ne? Doporuceni mechanizace je na vetsi rozlohy. Protoze: zahrada je konicek a relax. Ryt cimkoliv vic nez rekneme 50m2 je obycejna otrocina a sebemrskactvi. To snad musi delat jen ten kdo nema jinou moznost. Nezahradnicim abych otrocil! Nejsu muzik. Misto toho si nechavam orat traktorem. To sice bohuzl vyzaduje, abych vzdy docasne odstranil kus plotu, aby se dalo projet ale rozhodne to za to stoji. Rucne ryju akorat tak v parenisti a na to si zas nepotrebuju kupovat nejaky zvlastni ryc. To zryju i detskou lopatickou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.93 (?), 3.11.2015 16:49

Vlakno je o rycich, nikoliv o tom, zda nekdo nema rad ryti a radsi pouziva trakturky. Zamp. substratu zaryvam 1 m3 typicky na 80 - 100 m2.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.95 (?), 3.11.2015 17:02
Ale tak budiz. Zampiony se asi musi do hliny vpravovat opatrne, tak je rucni prace snad namiste. Kdyby se to melo delat masinou, tak urcite ne rotavatorem, ten vam nic nezaryje, ale zkypri pudu, rozbije hrudy, vyhazi napovrch drny a kameny, kdyz tam nejaky jsou. Muselo by se melce zaorat coz neni problem. Ale to zas nevim jestli by houby snesly ze se po nich jezdi. To ale mluvime o tezce specialnim pripade polnich praci. To dela malokdo. Vetcina na podzim poryje, na jare rozmlati hroudy a seje nebo sazi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.93 (?), 3.11.2015 17:15

Zampionovy substrat je pouzity, vycerpany ze zampionarny a slouzi jako hnojivo a k potlaceni houbovych patogenu v pude. Kdo nerad ryje, tak proste nerad ryje a hleda jine reseni - pseudo ryc nebo trakturky ci mixerky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.246 (?), 3.11.2015 20:09
Jak říkáte, nemáte s tím zkušenost a tak to popisujete kousavě slovy "traktůrky či mixérky". Dřít se, když to není nutné, je vážně hloupost. Snad je pochopitelné, že se každý snaží práci maximálně ulehčit. Zvlášť s tím, že stroj to udělá nejen rychleji, ale i líp a ta zmiňovaná "ruční kvalita" je jen z nouze ctnost. A není to žádná novinka. Pluhy a rotavátory už tu s námi nějakou dobu jsou. To byste stejně dobře mohl zahradní půdu ještě rozrývat ohnutým klackem. A teď teda něco k diskutovanému probému: zatímco na brambořišti mi upravuje půdu traktor, tak já taky na podzim reju zeleninovou zahradu. Na projetí tam není místo, tak musím. Fiskars jsem dostal před dvěma roky k vánocům. Nevím jaký typ, je černý, násada není omotaná a má oranžové držadlo. Už jsem si na něj zvyknul, ale pamatuju se, že ze začátku mi připadal jako velké vylepšení proti normálnímu starému rýči. Akorát by mohl být o něco delší. Jsem dost vysoký, tak uvažuju, že si koupím podobný, ale s delší násadou. A co je to "obyčejný rýč". Podle mě jde vlastně jen o rozdíl v materiálu a tvaru násady. Obyčejný, nebo chcete-li „klasický“, má dřevěnou rovnou násadu, nahoře s krátkým příčným držadlem. Modernější typy mají násadu kovovou, někdy oválného průřezu, takže mnohem odolnější, a hlavně prohnutou, takže se líp manipuluje a nahoře ucho, které také líp drží. Je to prostě další evoluční stupeň ve vývoji rýčů. Je jedno kdo to vyrábí. To ale neznamená, že se Vám nemůže líp dělat s tím starým, protože jste na něj prostě zvyklí. Navíc někteří jakékoliv připomínky ke svým zažitým způsobům práce pokládáte za osobní útok a musíte se za každou cenu bránit i kdyby to znamenalo odmítat, co jste ani nezkusili. Podle této nekonečné diskuse to vypadá, že s novější konstrukcí převládají pozitivní zkušenosti, tak to s námi snad ještě není tak hrozné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 3.11.2015 20:38

Můj nefiskars má násadu z kvalitního jasanu, ale ne rovnou, vlastně žádný z mých 4 ks rýčů nemá rovnou násadu. Navíc oproti Fiskarsu má v místech, kde se opírá noha nalisovány trubičky (kulatinu) a ne jen ohnutý plech.  Co se týká kvality materiálu, je s materiálem, ze kterého je proveden Fiskars minimálně srvnatelná. Takže se asi nejedná o obyčejný rýč i když to není rýč neobyčejný.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.46 (?), 3.11.2015 21:54

Ty nerovné násady vašich rýčů o vás něco vypovídají. Na nášlapech je co?, trubička, nebo kulatina. Na celém světě nebudou, nějaké velké rozdíly v jakosti materiálu použitého na čepele, ve všech případech se bude jednat o materiál se zvýšenou odolností proti otěru, to je vhodného k výrobě zemědělských nástrojů na zpracování půdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 3.11.2015 22:10

Buďte prosím konkretní, co ta násady o mě vypovídá, rád bych se já, ale i možná další diskutující o mě něco dověděli. Dále, jestli to je trubička, nebo kulatina není podstatné, uvedl jsem to tak, protože bych se musel jít do garáže podívat. Podstatné, že to je jinak, než jen ohnutý plech a podle mých zkušeností lepší. Také nemáte pravdu, že se používá prakticky stejný materiál. Platí to podle vás i na "obyčejné" rýče za cca 200Kč, u kterého jsem musel sestře po každém použití rovnat kladivem ohnutou špičku, nebo pro vyšší kategorii do které paří rýče Fiskars i ty moje? Co jsem chtěl. to jsem napsal a teď už budu jenom číst o sobě a o rýčích. Přeji vám, abyste měl i nadále tak lehkou ruku při psaní.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.46 (?), 4.11.2015 2:17

Co jsem viděl rýče s dřevěnou násadou, tak byla vždy rovná. Tytéž rýče jsem ledaskde viděl po zahradách, při studeném odchovu s různě zprohýbanými násadami, působením povětrnostních podmínek. Poslední můj rýč je z vámi opovrhované kategorie, nepolámal jsem mu násadu a nepokřivil čepel. Fiskars má mimo Xact, jen lopaty. Možná, že jich bude víc než jeden model, ale sortiment, zvláště této firmy nesleduji, ani jiných firem, stačí jeden pohled zdálky a když je to svařenec, tak se u stojanu s takovým zbožím, ani nezastavím. Mám k tomu své důvody, které nebudu pořád opakovat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  56,  57,  58,  59,  60  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Kouří do místnosti29.5.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika