Oblouková pila

host - 251.161 (?)
27.4.2010 11:24

Mám stejnou zkušenost jako pan Vysloužil.Mám zasouvací pilku Fiskars asi 25-30cm (musel bych běžet změřit).Oceňuji u ní především hladkost, čistotu řezu.Dostanu se s ní všude.Musí se s ní ale opatrně-klidné tahy, žádné smýkání.Ale myslím, že sadaři jsou vyrovnaní lidé.Příroda a stromky si to zaslouží.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 251.161 (?), 27.4.2010 11:36

140 stromů pane Vysloužil Vy se zedřete.Ale je jisté, že takto staré vysokokmeny je výhodné řešit motorovkou, ale u dnešních polokmenů pravidelně udržovaných na větve do pr.5cm vystačím z ruční pilkou.Obzvláště jsem-li na žebříku a stříham nůžkama, dle potřeby je zaměním za pilku kterou mám u pasu.Jen bych se zeptal nerozdrtí příliš teleskopické nůžky větve, co s takto eventuálně postiženými větvemi?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 27.4.2010 12:21

Vzhledem k tomu, že teleskopickými nůžkami prakticky nelze stříhat v menší výšce než cca 3 metry, používají se skutečně jen u vzrostlých stromů. Čistota střihu je asi stejná jako u pákových nůžek. Pravda, řez na čistý větevní kroužek to není, ale u velkých stromů jsou ty 0,5-2cm čípky zanedbatelné. Nedělám s nimi nic.
   Donedávna jsem byl odpůrcem stříhání na dálku. Žebřík, pilka, nůžky, větev si ohmatat, řízbout přesně tam, kam chci. S postupujícím věkem a leností k sobě nejsem tak přísný. Dobré je, že zespodu je strom vidět celý, odpadá opakované slézání z řebříku a pohled, zda už je koruna dost řídká. Práce je nesrovnatelně rychlejší. Samozřejmě, na větve přes 4 cm síly už to není. Lze použít pilku připevněnou k nůžkám, ale to raděj vylezu na ten žebřík. Výhodou nůžek je i fakt, že veškeré ustřižené větve se vlezou do drtiče.
   Mnoho práce je to jen na první pohled. Část stromů jsou mladé (60%), část se neřeže (třešně), některé se řežou až v květu (švestky),  Jen menší část jádrovin řežu každoročně (James Grieve, Konference, aj), většinu ob rok. Víc práce dá větve odtahat, podrtit, větší pořezat, rozsekat, uklidit.

host - 251.161 (?), 27.4.2010 11:24

Mám stejnou zkušenost jako pan Vysloužil.Mám zasouvací pilku Fiskars asi 25-30cm (musel bych běžet změřit).Oceňuji u ní především hladkost, čistotu řezu.Dostanu se s ní všude.Musí se s ní ale opatrně-klidné tahy, žádné smýkání.Ale myslím, že sadaři jsou vyrovnaní lidé.Příroda a stromky si to zaslouží.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 2.2.2010 8:10

Jednoznačně skládací, o které se zmiňuje p. Vysloužil. Kupodivu i nejlevnější za asi 80 Kč z obchodu na B je velmi ostrá a řeže nesrovnatelně lépe díky jinému tvaru a kunstrukci zubů. Tradiční obloukové mi ve stodole visí asi 4 a už je nepoužívám. Nedoporučuju ani pilku s obloukovým ostřím značky Wolfcraft, Wolfgarden nebo tak nějak z obchodu na M, sice to zpočátku řeže velmi rychle, ale za jednu sezónu se otci ztupila.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 2.2.2010 9:01

Výhodou bezrámových pil jsou i 2 řady zubů, takže řez je čistý a není třeba jej zahlazovat. Mimoto rám pily ve větvích zavazí a odříznout větev těsně u kmene často nelze.

host - 184.100 (?), 16.4.2010 16:05

A čím broušíte zuby na ruční pile-ocasce od Pilany? Jakým pilníkem, prosím?

Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025