Jaké nůžky nebo pila ma prostřih vysokých větví?

host - 108.254 (?)
28.3.2025 19:17

Rád bych se vrátil k tomuto tématu. Léta přibývají a stromy rostou, takže dvacetileté čtvrtkmeny na M111 mají výšku kolem pěti metrů. Kombinace štafle a tyčové nůžky - nic moc, nezvládá silnější větve nad 15 či 20 mm a ma manipulaci jsou třeba obě ruce. jako nejlepší řešení se mi jeví akutechnika, nejsem ale fanda řetězovek. Takže aku nůžky teleskopické, nejdůležitější parametr je délka tyče a max. průměr střihu, zatím jsem nenašel optimum. Nejlepší průměr udává Bosh - 54 mm, jen nevím, zda tomu lze věřit. Běžné aku nůžky jednoruční z vládají asi 30mm. Ovšem Bosh zase nemá nejdelší "kopí". Prosím, máte někdo typ, ověřený vlastní zkušenotí. Děkuji. Radouš.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 96.2 (?), 7.3.2011 14:12, zobrazeno: 6464x

Poradí někdo, jak nejefektivněji prořezávat větve u vysokých stromů? Jaké nářadí, jakou značku nebo přímo typ.

Koukal jsem na prodloužené nůžky na větve od Gardeny, Fiskars a cena kolem 2-3tisíc mi připadá šílená za nůžky nebo pilu na tyči. Nicméně máme skoro všechny ovocné stromy na zahradě dlouhá léta nestříhané a všechny kolem 8mi metrů.

A ještě bych se zeptal, zda se nevyplatí koupit třeba Gardenu v Německu. Ceny u nás mi připadají nějak vysoké.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 7.3.2011 14:33

Fiskarsové nůžky na tyči jsou dobrá věc, ale spíš pro vyšší stromky udržované pravidelným řezem. Pro 8metrové stromy neřezané dlouhá léta to není. 
   Do takových velkých starých stromů prostě musíte vlézt. Houseníkem, nůžkami či pilkou na tyči toho mnoho neprořežete. Mně se osvědčuje akumulátorová řetězová pila (Dolmar nebo Makita, levné imitace z TV Products jsou na nic). Je lehká do jedné ruky a větve síly 10 cm řeže vcelku bez problémů. Použitelná je i Bosch AKE 30 Li, pro mě je ale moc těžká. Výkonnější jsou samozřejmě jednoruční motorovky MS 192 nebo PS 221. Při pohybu v koruně se ale pila často musí vypínat a startovat, což není pohodlné).

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 7.3.2011 16:26

Já si vystačím s nůžkama a ocaskou. Chce to dobrý žebřík. Ideální je vysoký trojnohý.

host - 108.254 (?), 28.3.2025 19:17

Rád bych se vrátil k tomuto tématu. Léta přibývají a stromy rostou, takže dvacetileté čtvrtkmeny na M111 mají výšku kolem pěti metrů. Kombinace štafle a tyčové nůžky - nic moc, nezvládá silnější větve nad 15 či 20 mm a ma manipulaci jsou třeba obě ruce. jako nejlepší řešení se mi jeví akutechnika, nejsem ale fanda řetězovek. Takže aku nůžky teleskopické, nejdůležitější parametr je délka tyče a max. průměr střihu, zatím jsem nenašel optimum. Nejlepší průměr udává Bosh - 54 mm, jen nevím, zda tomu lze věřit. Běžné aku nůžky jednoruční z vládají asi 30mm. Ovšem Bosh zase nemá nejdelší "kopí". Prosím, máte někdo typ, ověřený vlastní zkušenotí. Děkuji. Radouš.

Scarab - (3) - 60.194 (?), 28.4.2025 13:11

Nůžky raději ne, doporučuji Metabo MS 18 LTX
https://retezove-pily.heureka.cz/metabo-ms-18-ltx-15-600856840/#prehled/
https://www.youtube.com/watch?v=_XKRLk5UtKY

+ prodlužovací tyč 180cm
https://retezove-pily.heureka.cz/metabo-ms-18-ltx-15-628714000/#prehled/

host - 236.5 (?), 28.4.2025 14:37

Tu Metabo řetězovou pilku bych nebral. Rychlost řetězu 5 m/s je hrozně nízká, je to ještě pomalejší než skoro stejná Parkside z Lídlu. Výkon malý, řezy chlupaté.
Jestli pilu na tyči, pak jednoúčelovou vyvětvovací - např Makita (rychlost řetězu 20m/s), nebo HQ 36V, Stihl, aj. Cenově je to ale jinde.
Jenom připomínám: Pilu na tyči použijete 1x a pak několik let vůbec, protože nové jednoleté y výhony, které další roky vyrostou už nebudou silnější než 3 cm. A na ty vám budou stačit nůžky. Teleskopické Fiskars jsou zlatý standart za slušnou cenu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz