|
Brousek, bruska, aj. - Jak ostříte a je pro Vás dobře připravené nářadí důležité?
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 28.11.2013 14:20
Neznám konstrukci kladičkových či kolečkových brousků od firem Fiskars a AEG. Ovšem podle mého názoru je u těch jednoduchých brousků tohoto typu, který vidíme například na fotce p. Romana, úplně jedno, jakým způsobem má nůž od výrobce upraveno ostří, zda je broušen dvoustupňově, či najednou. K efektu vybroušení ostří do vydutého "V" tímto brouskem dojde vždy. Lepší je vždy ostří tvaru mírně vypouklého, či téměř rovného "V".
"Nehodí se na nože KDS, které jsou jednoduše vykovány a broušeny do klínu".
Vy jste pane Stando přesvědčen o tom, že se nože kovou? O tom já pochybuji, ale na druhou stranu, technologii výroby nožů jsem nestudoval, takže se rád nechám poučit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.11.2013 14:44
Pane Wimpi, taky nejsem odborník abych určil hranici mezi tím, kdy je čepel nože lisována nebo válcována a kdy kována. U profi nožů v cenách za desítky stovek jsou určitě čepele kované, ale u současné generace Fiskars a KDS to bude spíš to levnější lisování.
No a v rámci zlevnění se to vypouklé V nahrazuje dvoustupňovým V a místo bříška máte tu hranu podél břitu. Šířka břitu je tak malá, že miskovité probroušení není měřitelné.
Když něco nevím, dojdu se zeptat strejdy, co je nástrojař.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.235 (?), 28.11.2013 18:18
Viděl jsem kosu, která byla obtahována jen kolečky. Během jediné sezóny, má nová kosa šířku od tří cm na patě po pouze jeden cm na padesátém cm délky, jedná se sedmdesátku kosu. Bylo s ní sečeno krmení pro asi patnáct králíků.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.11.2013 14:30
ono je to asi jako by jste určoval, jestli je Josta odrůdou rybízu nebo odrůdou angreštu.
Oproti mramoru je to více přeměněná hornina ale na břidlici zase málo přeměněná hornina. Je takový úzus, že oba typy tohoto přírodního brousku se nazývají Belgický kámen. Modrá varianta pak Belgická břidlice a žlutá varianta Belgický mramor. Jsem moc rád, že mám jeden velký žlutý z pozůstalosti po sousedovi a jeden malý žlutý z pozůstalosti v rodině manželky. PXRka se s tím dají tak vyhladit, že se s nimi nebál provést roubování za kůru. Jen vám neporadím kde ho sehnat a kolik asi stojí.
S.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.11.2013 15:40
... to bylo pro mlčící většinu, abych neměl příliš dotazů v SZ.
Opravdu nevím kolik stojí. Nejdříve to se mnou mohlo šlehnout, když mne sousedka při likvidaci pozůstalosti poslala vyhodit "ten šutr" v momentě, když jsem přemýšlel, jak jí taktně naznačit že bych jej "potřeboval koupit". Pak to mámem se mno seklo radostí, když na otázku, jestli si jej mohu nechat souhlasila a já jej dostal zadarmo, jen za sousedskou výpomoc s vyklízením.
Prozradí mi někdo obvyklé ceny Belgického kamene s nejlepší jemností pro broušení houslařských a modelářských dlát?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.2 (?), 28.11.2013 16:28
Viděl jsem jej kolem 800,- a výše. Pak následuje arkansas (něco přes 1000). Nejjemnějšíco jsem viděl byl jemnýarkansas pro broušení membrán mikrofonů. Samozřejmě je cena daná velikostí.
Nohužel přírodní kameny mají nectnost že tu a tam mají zarostlé kamínky či tvrdší materiál. Většinou se od nich upouští a používá se průmyslově vyráběný smirek různé zrnitosti
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|