Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Reaguji sice na starší příspěvek, ale protože jej někdo již otevřel znova (a začíná sezóna nakládání zelí) tak pár postřehů.

Je dobré vystřídat mytí alkalickým činidlem (soda, vápenné mléko,...) kyselím činidlem (kyselina sírová, HCl, ale ocet ne) a oxidační (SAVO, hypermangam, UV lampa,...) či redukční (pyrosiřičitan).

Ocet je problematický, zejména pokud by byl jako poslední před výplachem vodou. Při následném použití potřebujeme vyloučit nejen alkoholové kvašení, ale zejména octové a příbuzné kvasné procesy s vajímkou mléčného. Tj. pro rozběh kvašení je rozhodující reziduální osazení pórů kameniny, solení zakládky, zbytkový obsah rozpuštěného vzduchu (potažmo O2) a přídavek startovací kultury.. "Dobře zasmrádlý zelák" je takový, který je vymytý horkým roztokem 5% NaCl (kuchyňské soli) a tudíž v jeho pórech jsou zachovány startovací kultury.

SfK

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika