Mulčovací kůra



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 180.54 (?) 
12.7.2007 22:25
I já mám s mulčovací kůrou jen dobré zkušenosti. Napřed jsme ji použili na naši předzahrádku, jen volně položenou na čerstvě navezenou zeminu. I po sedmi letech tu není ani památky po plevelu. Každý třetí rok vždy trochu přisypeme a máme vystaráno. Teď si zakládáme novou zahrádku za domem, zde už používáme netkanou textilii, protože tu byl už trávník a funguje to také, mohu klidně doporučit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 149.23 (?), 23.6.2008 11:01

Mám zkušenost ze své zahrady: po přestavbě chalupy vypadala zahrada příšerně. Krom toho byla zarostlá plevelem, nebyl na ni čas. Tak jsem vysekala trávu a vyložila prostor volně rostoucích solitér černou fólií. Nechala jsem to chvíli působit sluníčkem, aby tráva pod fólií vyschla a pak nasypala mulčovací kůru a upravila kolem kamenným hrázkem, aby mulč nepadal do trávy okolo. Dosypávala jsem mulč na podzim. Občas se mi vyskytne agresivnější plevílek, který projde skrz fólii, ale lze jej bez problémů vytáhnout i s kořínkem. Mulč se mi ohromně osvědčil, zahrada vypadá upraveně a to, co jsem stihla takto ošetřit, je naprosto bezúdržbové. O to mi šlo! Je ale nutné kůru dosypávat. Chystám se letos udělat další kus zahrady tímto způsobem, takže momentálně pokládám fólii a budu jednotlivé solitéry lemovat ozdobnými kameny a pak dosypávat kůru. Potřebuji ale kůru váženou, protože jí nejspíš bude nákladní auto a to by se řešit pytlovanou zřejmě nedalo! Ale určitě doporučuji takto zahradu ošetřit, zkrášlit a usnadnit si práci!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 121.238 (?), 22.7.2008 13:22

Potrebujem mulcovaciu koru k jazierku. Beznu lacnu koru casto rozfuka vietor a do jazierka by sa mohli dostat kusky, co by sposobovalo starosti s udrzbou cistoty jazierka. V predajni mi odporucili jednu za takmer 500 SK za vreco. Mne sa to zda byt prehnana cena. Mate niekto nejake skusenosti s komercnymi mulc. korami z vacsich a tazsich kusov? Juro

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 40.108 (?), 23.7.2008 12:18
My jsme si přivezli jeden vozík (něco kolem 500-600 kg) mulč. kůry přímo od jednoho zpracovatele dřeva z Ostravice, bylo to přes známeho a nestálo to vůbec nic, krom benzínu. Ovšem, ta kůra je dost rozložená a už téměř připomíná hrabanku z lesa. Naše roční zkušenost je taková, že v té kůře na textilii roste občas plevel, protože ona sama je už vlastně tak trochu půdou, ten plevel se ale naštěstí dá snaze vytrhávat, takže občas projdem kolem tůji a vyškubem co se dá. Druhá zkušenost z jinou kůrou je mnohem lepší a sice, když nám loni na podzim přivezli tři balíky okoru na topení, tak jsme při sekání a řezání toho dřeva spousty odpadající kůry z těchto okorů dávali bokem na jednu hromadu, byla toho překvapivě pěkná kopa! No a z ní jsme postupně jak jsme potřebovali pokrýt nová místa, zase na textilii, jsme prostě lámali a lámali a sypali a sypali a můžu dneska říct, že to je ta nejlepší kůra jakou jsme zatím měli, rozhodně se vyplatí ponechat ji k těmto účelům a v krbu topit jen holým dřevem. Samozřejmě že jsme loupali jen tu co šla snadno dolů, byla jí ale spousta. Letos čekáme další várku balíku a máme stejné plány, kůry není nikdy dost, ale rozhodně tato kůra je ta nejlepší, nic v ní totiž neroste a dlouho nebude.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 37.164 (?), 10.11.2008 20:49

Porazili jsme na zahradě dva asi třicetileté smrky, všechny drobné větvičky s jehličím jsem sešrotovala na drtiči a použila jako mulč pod tuje. Půdu jsem přikryla černou netkanou textilii, vrstva jehličí je asi 10 cm.  Může mi někdo sdělit, zda jsem udělala dobře?  A taky by mě zajímalo jak nejlépe vyrobit z větví ovocných stromů, zpracovaných na drtiči kvalitní humus, k vylepšení půdy na zahradě.   Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 101.37 (?), 10.11.2008 21:42

Přidejte je do kompostu. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 10.11.2008 22:43

Bude-li drcených větví v kompostu množství větší než malé, hodí se přidat trochu dusíku (močoviny)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
helena721 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 255.95 (?), 11.11.2008 8:22

Pokud to nemáte moc daleko tak doporučuji zajet pro kůru do Polska. V každém větším zahradnictví prodávají nejmíň 3 i více druhů kůry různé kvality a původu, nesrovnatelně lepší a levnější než to, co se za "kůru" vydává v našich marketech. Zkuste hledat na netu - ogrodnictwo - určitě najdete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 92.229 (?), 22.6.2009 8:55

Je to dobrý nápd, kůra shnije tak za 4 - 5let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 244.2 (?), 1.4.2010 11:39

Moje zkušenost je asi taková. Všude pod thůje a okrasnou zahradu jsem dal černou netkanou geotextílii a na to tak 10 cm mulčovací kůry. Občas si nějaký plevel najde cestičku ať již z podtextílie, tak přímo se zachytí na textílii, ale je ho minimálně a krásně se dá vytrhávat. Je nutno mít na paměti, že spodní část kůry (u textílie) se začína časem rozkládat a stává se z něj půda, ve které se krásně uchytí cokoliv tam třeba vítr zavane (pokud nevyměňujete kůru komplat až k textílii) - já zatím jen dosypávám. Kůru kupuji ve Smiřicích u Jaroměře a rozhodně to není 20 Kč za vozík za auto, jak tady někdo uváděl (možná to tak někde je, tak to máte fajn). Většinou platím tak 400 - 700 kč za klasický vozík za osobní auto (jak se jim to povede nakladačem nabrat). Na oživení celé mé zahrady (není až zas tak velká) je potřeba alespoň 3-5 vozíků a to tak alespoň min. 1 x za 3 roky, aby to trošku vypadalo. No není to úplně levná záležitost aby to vypadalo. Mám ale relativně mladou okrasnou zahradu, takže až se časem vše rozroste, tak již nebude v některých míste ani třeba dosypávat a budou místa porostlá různými keři atd., i thůje již mám natolik vzrostlé, že pod nimi nic neroste a není třeba je moc podsypávat. Kde se to barevně a vkusně hodilo jsem mulčoval kamínky z pískoven frakce 16-32 mm, je to i levnější, stálejší a pod některé rostliny se to vyložené hodí (tepelná akumulace) a zahrada je hezky vyvážená a zajímavá. Doladíte to pak nějakým velkým balvanem a je to dokonalé. Mějte se...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika