Jakou vybrat pilu?



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 68.203 (?) 
16.3.2009 11:16, zobrazeno: 36578x

Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu ohledně výběru motorové pily. Chci jí koupit pro přítele ke třicetinám a moc se v pilách nevyznám. Máme doma kachlová kamna a přitápíme plynem, co jsem z přítele vytáhla je, že spotřeba dříví je asi 7 kubíků. Také by se hodila nějaká lehčí pila, aby mohl na Šumavě do lesa na nějaký prořez(máme tam chatu a také topíme dřevem, jezdíme tam málo). Co jsem zde vyčetla, v úvahu by připadaly pily Stihl a Husqvarna, dívala jsem se na MS 211(?). Poradíte, prosím, jakou vybrat? Cena je důležitá, jsem na MD, tak si nemohu moc vyskakovat, ale zase jsou to třicetiny, tak nechci nějaký šunt.

Děkuji.

Maya

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Martin. - (4) - 254.218 (?), 16.3.2009 11:43

Dobrý den.

Pila Stihl MS 211, kterou jste si vybrala stojí 7890 Kč a vybral jsem si ji právě z toho důvodu, že je lehká, obratná, má nízkou spotřebu, a nepoužívám ji každý den. Lze s ní pokácet i větší strom, ale nesmí se s ní jednat, jakoby to byla profi pila s dvojnásobným výkonem, tedy při větších průměrech dřeva na ni netlačit, aby se nedusila, nemrčela, ale aby pořád jela.

Jestli jste si vybrala tuto pilu (nebo jinou podobných vlastností, ale jiné značky), určitě neprohloupíte. Pokud by Váš partner měl později námitky, že co ste mu to koupila za malou hračku, tak mu s klidem sdělte, že ji na přípravu paliva používají i profíci (nemyslím sebe). Vělká a těžká pila = rychlejší bolest v rukou, zádech, za krkem. S touto pilou jsem se od té doby, co s ní dělám, ještě nezadýchal..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.168 (?), 16.3.2009 12:42

St. 211 je dobrá volba a chybu s ní neuděláte. Ale za stejné peníze (do 8000,-) jde pořídit Dolmar PS 420C, výborná pilka, ne nadarmo vyhrála test hobby pil v Německu... (výkonově odpovídá Stihl 230, ta ale stojí 10000,-). Hobby HQ bych nebral - ústup od kvality ke spotřebnímu zboří :-(   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 16.3.2009 13:35

Celkově nejvíce kvality, techniky a výbavy komplet lze pořídit v motorové pile PS 420C.Tato pila má vybavení a konstrukci, jako profi pily, ale dokonce má navíc i katalyzátor. Přitom se její hmotnost pohybuje na velmi nízké úrovni - 4,8kg vzhledem k tomu, jak je pila vyrobena a z čeho. MS 211 je také novinka a podle referencí jsou s ní majitelé velmi spokojeni. Největší změnou k lepšímu je u této pily proti předchozím modelům této řady Stihl motor 2MIX, což je plus ve snížení spotřeby a emisí a antivibrační systém s pružinami. Při přímém srovnání je PS 420C robustnější a také její zařazení do lehké farmářské třídy není náhodné a naznačuje, na co je pilu možné pravidelně používat. V této kategorii je ještě zajímavé SOLO 643IP, které je hodně podobné parametry PS420C, ale nemá nastavitelné čerpadlo a nemá katalyzátor. Také kliková skříň je řešena stylem hobby(u některých výrobců takto i farm), takže je na pile kovových dílů méně a nelze tuto konstrukci srovnat s profesionální řadou, jak je to možné u PS420C. Jsou ještě jiní kvalitní výrobci, např. Shindaiwa, kteří dělají kvalitní pily od nejslabších modelů, ale servis a zajištění ND bude možná problematické. Proto bych osobně vybíral mezi 3 pilami, které jsem uvedl. Pořadí je podle mě následující: 1.PS420C, 2. SOLO 643IP, 3. STIHL MS211. Pořadí ovlivnilo to, že MS211 má nejnižší výkon a je také výrobcem zařazena v hobby kategorii,  PS420C a 643IP jsou v kategorii odlehčený farmář. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 59.65 (?), 16.3.2009 14:21

Pan J.S. vy to vidite ako nevyhodu ze SOLO 643 IP nema katalyzator? a naco by aj malo mat, ked tento motor uz vyhovuje novym emisnym normam ktore platia v EU... pokial som si vsimol tak hlavne Dolmar pridava do starych modelov katalyzator, namiesto toho aby to riesil novym motorom a este aj za vyssiu cenu..Preto maju v ponuke aj stare vybehove modely ktore vyrobca uz nesmie davat na trh a takzv. novinky-  vybavene tie iste modely katalyzatorom aby vyhovovali normam. Moj nazor na katalyzator v motorovej pile je taky, ze zvysuje spotrebu a zahrievanie motora... a to nie je moj nazor, ale casto ho prezentuju aj servisaci a predajcovia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 16.3.2009 16:56

Katalyzátor, který je na PS420C je přednost a to, co uvádíte je pohled na katalyzátory o hmotnosti cca 300 gr, které měly m.j. více neduhů. Současný lehký a výkon nesnižující katalyzátor na PS 420C je řešení na novém modelu pily, ne starém. Např. od Dolmaru Solem převzatá tzv. královská řada má stejné parametry a Dolmar již dříve avizoval osazení těchto pil katalyzátorem. Takže co udělá SOLO, asi pily stáhne, nebo udělá stejný postup... Mimochodem řadu pil PS6400-7900 Dolmar vyrábí již téměř 10 let a pořád jsou špička a za takovou dobu je s ohledem na současný technický pokrok nutnost dělat změny a úpravy. Ohledně katalyzátoru - jedná o katalyzátor nové generace, jehož konstrukce je umožněna technikou motoru. Ještě bych chtěl, abyste uvedl u kterých starých modelů pil má Dolmar nyní katalyzátor, mimo PS 34, což byla první pila pro hobby použití s katalyzátorem a současná PS 420C. Pokud 643IP vyhovuje normám, tak v pořádku, já nemám tyto údaje k dispozici, ale potom se jedná o převratnou novinku, kterou jiní výrobci nákladně řeší složitým 2MIXEM, 4taktem, předvýplachem, katalyzátorem a že by tuto techniku motoru neznali.... To mě překvapuje hlavně u SOLA, které čerpalo od Dolmaru a je to na současném sortimentu výrobků znát. Na stránkách německých zkušeben je možné zjistit m.j. pil Dolmar a dalších údaje o PS420C, která má téměř stejnou spotřebu při max. výkonu - ne průměr, což je zavádějící a není s čem srovnávat  - jako podle návodu 643IP, ale ta tam stejně, jako žádná jiná pila SOLO k nahlédnutí není. V testech pil to se spotřebou pil Solo nebylo nijak slavné. Přesto jsem 643IP uvedl,  jako jednu z variant výběru a pořadí, které jsem podle parametrů pil sestavil, bych neměnil. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 16.3.2009 17:56

Nestřílejte po sobě chlapci! Ona ta "královská řada" až tak úplně převzatá není a SOLO udělalo část práce také. Vyvíjeli ze začátku společně a jen zásah Makity tomu udělal přítrž. Faktem je, že některé modely mají větší obsah, aby se vešly do jednotlivých skupin emisí. Katalyzátor má dnes SOLO také a začíná ho montovat na křovinořezy a některé pily. Ať Dolmar, či SOLO, je to pořád neřízený kat a tím je dané, že žádný převrat se nekoná! Dolmar řeší emise katem, SOLO Walbrem D-Cut. Každá cesta má své, pravda je, že servisně je ta druhá zajímavější! Díky speciálně tvarovaným šroubům, nemůže do nastavení hrabat každý a tak je o to víc práce pro dílnu. Šrouby D-Cutu, se mi líbí víc už je pro snížení poruchovosti karburátoru. Jsou menší. kratší a mají jemnější závit pro nastavování. Netrpí tedy tolik vibracemi a nerozechvívají karburátor. Jinak vás mohu uklidnit, SOLO 643 IP má od poloviny loňského roku seriově montovaný katalyzátor, všechny kusy prodávané bez něj, jsou ze skladových zásob v ČR, případně SR! Motor je standartní, tedy žádná převratná technologie, kterou by v SOLO objevili.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 16.3.2009 18:58

Radku viděl jste detaily nejen královské řady, předpokládám, že ano. Když si odmyslím úpravy designu a nepatrnou změnu obsahu a porovnám parts listy tak je to Dolmaru jako z oka vypadnuté. Já jsem o katalyzátoru nepsal, jako o převratné novince, ale jako o přednosti, kterou sám oceňuji při práci s touto pilou. Jinak je to jako podle kopíráku i PS 420 se zpočátku vyráběla a prodávala bez katalyzátoru, což je nyní již varianta nemožná, resp nějaký skladový kousek. Ale katalyzátor jsem zatím nikde neviděl uvedený u 643IP, tak to potvrzuje stejnou cestu snížení emisí. logicky to znamená, že motor 643IP je sice moderní současný, ale klasický 2 takt, který bez jiné úpravy nesplňuje emise.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 174.70 (?), 16.3.2009 20:18

pan J.S. je zuřivej zastánce Dolmaru za každou cenu i když jeho výklady jsou někdy trošku zavádějcí. Pokud vím tak pilky Solo a Dolmar vyvýjeli společně a tyky vím že Solo používá karbeci Walbro, kdežto Dolmar Zamu z východu. Taky do dneška Dolmar používá některé výrobky od Sola jako např. křovinořezy, plotostřihy a provzdušňovače. Takže prosím pana J.S. o větší objektivnost a né jenom hanění ostatních značek než je Dolmar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 16.3.2009 20:28

No, ta omáčka kolem nemusela být, pokud by nebylo chybně uvedeno, že na pile 643IP nemusí být KAT, jelikož tam není třeba. Z toho vyplynulo, že na PS420C KAT není přednost. Je, a za tím si stojím. Ohledně zuřivosti bych jen dodal, je mi opravdu líto, že moje příspěvky někoho přivádějí k zuřivosti, ale uvádím fakta. O karburátorech jsem nic neuváděl a pokud se vám ZAMA nezdá, tak si pily vybírejte podle karburátoru. Já to dělám podle celkové kvality.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika