Jakou vybrat pilu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 68.203 (?) 
17.3.2009 12:10

Vím, ale nenašla jsem tam tu 420C ani ostatní jmenované...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 90.168 (?), 17.3.2009 11:57

Dolmar v ČR prodává Makita, síť obchdů má velkou, takže zastoupení v okolí určitě bude, včetně zajištění náhradních dílů. Kvalita servisu záleží na konkrétním člověku - bohužel je problém rozeznat dobrého servisáka od břídila, poznáte to až když je pozdě :-(  Seřízení pily zvládne i servisák od Stihlu, HQ atd., záruční závady se v síti Makita CZ posílají do Brna; nejmenovaný levný obchod si je řeší sám. Pokud v místním zastoupení není člověk který má zmáklou problematiku pil (Makita jsou hlavně elektrikáři), tak nemá význam pilu kupovat u něj a můžete jí objednat po netu - vyjde to nastejno a ušetříte. Osobně používám několik kontrolních otázek, které by měl vědět, a pokud nezná základy oboru, tak je jasné že jde o "odborníka" a jeho rady je třeba ověřovat.

Hobby pilám od HQ se vyhněte - na svoje provedení jsou drahé, těžké a některá konstrukční řešení zavání spotřebním zbožím. U profi pil kvalitu ještě drží, ale u hobby jsou na nejlepší cestě skončit jako např. Homelite :-(((    Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jmarek - (17) - 1.6 (?), 17.3.2009 12:46

Zdravím,

já můžu více než doporučit Dolmar 420C, mám ji půl roku a pořezal jsem s ní dřevo na topení na letošní zimu. Pila je lehká, má nízké vibrace, slušný výkon, startuje se tak, jak jsem nikdy jinou pilu startovat neviděl: stačí jednou přehoupnout přes úvrať a jede...

Jen se ji snažím čistit, palivo dávám správně namíchaný (zrovna nebyl olej Dolmar, tak jsem si koupil Stihl v balení s dávkovačem - takové spojené nádoby...) a ředím 1:50, koupil jsem si čistící štětec a po každém řezání sundám lištu a vše vyčistím... Teď jsem zjistil, že mám trošku zanesený filtr takovým velmi jemným prachem: šel dolů a vypral jsem ho v teplé vodě s přídavkem tekutého mýdla na ruce.

Pila se mi líbí, zdá se mi, že je tam vše pěkně uspořádané, kovové kartery apod. Jediná věc, kterou bych přivítal jinak, je plastový kryt řetězovky, ale přesto je pěkně udělaný...

Prostě: jsem zcela spokojen.

A seznam autorizovaných prodejců na Plzeňsku je zde.

Honza

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 59.37 (?), 17.3.2009 11:59

           Vidím, že je zde zase boj mezi zastánci značek. Já mám pro Vámi popisovaný účel Stihl MS230 k plné spokojenosti. Špatná zkušenost se servisem známé švédské značky je z jiné "bečky".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 90.168 (?), 17.3.2009 12:22

To není boj o značku. Stihl 230: výborná pila, 2,1 kW, 4,6 kg, 10000,- Kč. Dolmar 420C: výborná pila, 2,0 kW (pravděpodobně vyšší MK - silnější motor než St.230), 4,7 kg, 8000,- Kč = za to samé o dva tisíce míň...

Moje kritika HQ - některé mouchy v konstrukci se MUSELY projevit už během testování před uvedením na trh. To, že HQ konstrukci nevylepšila a uvedla pily na trh včetně much, tak to je to spotřební zboží o kterém mluvím - věděli, že to má omezenou životnost /odolnost/, a přesto to tak prodávají :-(   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.3.2009 8:55

Ono to je o tom, co už se tu rozebralo aspoň tisíckrát. Kvalita benzínu, oleje, dodržení poměru, nehrabat se do nastavení karburátoru atd.. Životnost 50 mth je neživotnost! To je nic a kousek. Kdyby pila "natočila" denně 1 mth, pak je za 50 dní po smrti! Pochybuju, že výrobci počítají, že bude k ničemu za půl roku! To by jste mohl 4 krát v zákonné lhůtě reklamovat a s úspěchem! Předností opravdu není, je to jen náhradní řešení. V tomto oboru se legislativa (mimochodem jako v některých jiných), opět "vyznamenala"! Zatím známé technologie, nemají na dosažení jimi stanovených limitů a jen zatěžuje konstruktéry na úkor bezpečnosti a ergonomie. Jak je tedy možné, že se tady (v EU), prodávají statečně Čínské supervýrobky!?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.243 (?), 17.3.2009 10:51

Já chápu, že pro někoho může být přítomnost katalizátoru na motoru pily jeden z plus důvodů při výběru pily. Nechce dýchat škodliviny víc než je nutné ap. Pak se ale takový uživatel motorové pily může v průběhu životnosti pily obrátit na autorizovaný servis s žádostí o seřízení karburátoru motoru, což není nic špatného, ale nohl by požadovat prověření funkce katalizátoru. Nemyslím si, že katalizátor je věc nesmrtelná a tedy může přestat plnit svoji funkci. Nechat prověřit funkci komponentů pily v servisu je myslím legitimní. Nechtěl bych být v tomto případě servisák, protože bych nevěděl co s tím. Jak prokázat funkčnost nebo nefunkčnost (mimo ucpání).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jmarek - (17) - 1.6 (?), 17.3.2009 11:37

Zdravím,

katalyzátor je prakticky věčný z jednoho prostého důvodu: je to jen voština potažená katalytickým materiálem, který nevstupuje do žádné reakce, ale jehož přítomnost reakci buďto "vybudí", nebo minimálně ulehčí. Takže pokud je ta voština rozumné kvality, tak je to navěky. Ještě se může stát, že by se katalyzátor "zanesl" - ta vrstvička katalytického materiálu by se překryla něčím jiným - karbonem, nebo jinými zplodinami.

Pokud tedy budete používat dobré (čerstvé) palivo a slušný olej ve správné kombinaci, nemůže se s katalyzátorem prakticky nic stát.

Zdraví

Honza Marek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 17.3.2009 11:48

Když už jsme tak daleko od pomoci při výběru pily a řešíme za jak dlouho se katalyzátor pokazí, tak je třeba si připomenout, že servisák nebude měřit (zatím to není nikde uvedeno) jeho funkčnost, jak je to u aut při prohlídkách. Servisák zjistí, zda je stroj v pořádku, nebo není. Vadný katalyzátor pořád nabízí možnost provozovat pilu dále bez něho, nebo výměnu. Osobně bych to nechtěl, neboť je to značně lepší s ním. Ale jen to uvádím pro ty, kteří dnes kupují pilu, nebo přemýšlejí o tom, zda značkový výrobce náhodou neopomenul ověřit tvrdými a dlouhými zkouškami funkčnost a spolehlivost výrobku. Radku z pohledu splnění emisí je katalyzátor u Dolmaru nutnost, to souhlasím. Ale já jsem porovnával v daném příspěvku se Solo 643IP a uvedl jsem to jako přednost, proti této, nebo jiným pilám s vyššími emisemi. Pokud bude mít 643IP také katalyzátor, tak to jsem nevěděl a vycházím z toho, co je nyní na trhu. Ohledně přecházení na jiné technologie a pod. Myslím si, že KAT je na první pohled snadné a hlavně změnu konstrukce nevyžadující zařízení. Z tohoto pohledu zatím nebudu předbíhat, neboť Dolmar má již plně fuknční, brzy dostupný model PS500V - 4 takt. Záleží, kterou cestou se vydají a to platí pro všechny obecně. Po této diskuzi mohu s čistým svědomím tazatelce sdělit, že uvedené pořadí bych neměnil a souhlasím s GL. Každá z těchto 3 pil splní požadavky, které máte. Pro tazatele, který by pilu kupoval, by to mělo vrchovatě stačit. Ale pro Vás, která chcete udělat dárkem radost to není jednoduché. Váš manžel totiž třeba chce Stihl a každá jiná pila mu nemusí udělat tu správnou a očekávanou radost. Osobně tyto typy dárků nechávám na sobě a značně tím zjednoduším starosti s tím spojené svým nejbližším.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 90.168 (?), 17.3.2009 12:08

Váš manžel totiž třeba chce Stihl a každá jiná pila mu nemusí udělat tu správnou a očekávanou radost.

Pokud dostane dobrou pilu, tak sice nejdřív asi bude koukat divně (Dolmar/ Solo?? Co to je za hypersuper krám??? Dobrá pila je přece buď St. nebo HQ!"), ale pak jí začne mít rád... Pokud mu sedne do ruky (to může být problém), tak se nebojím, že by z ní nakonec neměl radost - sice zklamání při rozbalení dárku, ale potom při práci zjistí co to vlastně dostal a bude rád...   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika