Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Mošty > Uchování jablečného moštu bez sterilace

Uchování jablečného moštu bez sterilace


KUKY (3751) - xxx.xxx.38.136 (?)
30.10.2018 21:41
Nechám zmoštovat, jen co se hned vypije nebo rozdá. Po zkušenostech z let minulých už nezavařuju, nekonzervuju, nemrazím. A nikomu to nechybí.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...16, 17   
                           

Uchování jablečného moštu bez sterilace


host - xxx.xxx.61.187 (?)
30.10.2018 22:38, počet návštěv: 28169
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také překlad:

Účinky antimonu a jeho sloučenin na zdraví člověka a životního prostředí se velmi liší. Elementální kov antimonu neovlivňuje lidské zdraví a zdraví. Vdechnutí kysličníku antimonitého (a podobných špatně rozpustných částic prachu Sb (III), jako je prach z antimonu) je považováno za škodlivé a existuje podezření, že způsobuje rakovinu. Tyto účinky jsou však pozorovány pouze u samic potkanů ​​a po dlouhodobé expozici vysokým koncentracím prachu.

Antimon se převážně vylučuje z lidského těla močí. Antimon a jeho sloučeniny nevyvolávají akutní účinky na lidské zdraví, s výjimkou tartarátu draselného ("tartar emetic"), proléčivého přípravku, který se záměrně používá k léčbě pacientů s leishmaniózou.

Sloučeniny antimonu se používají jako katalyzátory pro výrobu polyethylentereftalátu (PET). Některé studie uvádějí, že z PET lahví dochází k nezávažnému vyluhování antimonu do kapalin, avšak hladiny jsou pod pokyny pro pitnou vodu. Koncentrace antimonu v koncentrátech ovocných šťáv byly o něco vyšší (až 44,7 μg / l antimonu), ovšem džusy nespadají pod předpisy o pitné vodě. Pokyny pro pitnou vodu jsou:

Světová zdravotnická organizace: 20 μg / L
    Japonsko: 15 μg / l [83]
    Agentura ochrany životního prostředí Spojených států, Health Canada a Ministerstvo životního prostředí Ontario: 6 μg / L
    EU a německé federální ministerstvo životního prostředí: 5 μg / L [84]

TDI navržený Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je 6 μg antimonu na kilogram tělesné hmotnosti.

Takře co tam máte dál?

Připojit reakci   
                           

Uchování jablečného moštu bez sterilace


vyslouzil (17481) - xxx.xxx.92.238 (?)
30.10.2018 14:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja osobne by som horúci mušt do PET fliaš nenalieval, nie sú na to stavané ani mechanicky a ani chemicky.

Ze stejného důvodu konzervuju mošt jenom ve sklenicích. Ale s petkama jsem to zkusil, funfgovalo to a v chuti žádné cizí tóny poznat nebyly. Nevím přesně,  kolik ten materiál vydrží, asi dost, lidé v petkách skladují víno i alkohol. Ale opravdu to nevím, proto petky používám jen na čerstvý mošt. Mražení nepoužívám, jednak na to množství nejsou prostory a než láhev rozmrzne, žízeň přejde.

Určite však treba mať čisté fľaše a nové viečka, opakovane použité dobre nedržia

Používám bílá víčka z lékárny, které pasují na láhve se závitem 28mm (stejný rozměr mají i petky). Získal jsem jich asi 500 za láhev slivovice, a to roku 1986. Od té doby je používám opakovaně. Chycení není stoprocentní, zkazí se asi každá padesátá láhev (kopeček bílé plísně na hladině). Teplotu popužívám vyšší - 80o C 10 minut. Láhve uzavírám při vytahování z lázně. Trvanlivost moštu při běžné teplotě je prakticky neomezená, nedávno jsem objevil netknuté plné láhve z várky roku 1997

Připojit reakci
                           

Uchování jablečného moštu bez sterilace


host - xxx.xxx.49.78 (?)
30.10.2018 21:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to trochu od tématu, ale když už se tak odbočilo, tak se taky přidám.
*
Byly doby kdy ve Valašském království byly PET láhve skoro neznámé a když ano, tak opovrhované.
Osobně bych se styděl někomu v takové nádobě dát nějaký hotový nápoj. Natož prodat. O různých zavařovacích sklenicích se širokým hrdlem to platilo taky.
*
Pít mošt přímo ze sklenice se širokým hrdlem nebo ho z ní přelévat a bryndat po stole?
Chce to nějakou kulturu, byť i v domácích podmínkách a ne slompat mošt jako šťávu z kompotu a degradovat tím ten ušlechtilý nápoj.
*
(Já kdysi, když ještě byl zájem a síly a čas stačily, jsem používal 70l Brutar s kohoutem na pasterizaci a z něho přímo plnil pivní nebo minerálkové láhve.
Zpočátku jsem je předehříval, ale časem jsem zjistil, že je to celkem zbytečné. Že jich většina ten teplotní šok snese.
(Prasklo jich tak cca 5-10 ze sta...).
*
Sehnat tehdy nepoužité korunkové uzávěry byl celkem problém, ale šlo to.
Podobně jako tu uzavíračku. Ale tu si tehdy každý zručnější domácí kutil vyrobit dokázal, nebo si ji vyrobit nechal. Třeba jen tu konickou hlavu..
(Já jsem na to kdysi, tehdy, přišel ne svým přičiněním, ale díky jednomu inzerátu ve starém Zahrádkaři).
*
Díky moc za ten tehdejší nápad pro mně už teď zapomenutému autorovi!

Rafael.

Obrázky:
Láhvování moštu apod.
Láhvování moštu apod.
Připojit reakci
                        

Uchování jablečného moštu bez sterilace


host - xxx.xxx.153.50 (?)
31.10.2018 6:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já to letos do PET lahví dělám prvním rokem. Zahřeji v hrnci na 75-77 stupňů a šufánkem nalévám přes tychtýř do PET lahví - láhev držím za šroubení, žádné chlazení vodou, naplněné uzavřu a položím naležato do hranice, vychládá to asi 1/2 dne, asi by to mělo chladnout rychlej a ne na sobě. Ruky popálené nemám asi jsem Jerry azbest, ani se lahev nedeformuje. Kolega (jeho manželka) to tak dělá roky, plní přes pípu ze zavařovacího hrnce a používá lavór s vodou na ochlazení a tvrdí, že se to nekazí do 2 roků, skladuje v chladné komoře. Tak snad mě to v paneláku tak vydrží. Babička zavařovala v kotli do lahví pod celofán - tam si trvanlivost už napamatuji, maminka ohřála na 80 stupňů a hned nalévala do lahví pod celofán -  často se část v paneláku kazila do 14 dnů, já jsem mrazák už doplnil a zkouším ty petky. Jiný námět, nevíte někdo, kde by se dal koupit nerez hrnec kolem 15-20l za rozumnou cenu (ne 5 nebo 10 tis.) s výpustným kohoutem na sporák, na zaradě nemám el. přípojku na zavařovací elektrický hrnec?

Připojit reakci
                           

Uchování jablečného moštu bez sterilace


Marek-TT (683) - xxx.xxx.182.44 (?)
31.10.2018 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stále mi nejde do hlavy, prečo veľa ľudí vôbec používa PET-ky. Sú zadarmo? Sú dostupné? Alebo je nejaký iný dôvod? Sklenená fľaša 0,75 l stojí 0,35-0,4 € (9-10 Kč), viečko 0,05 € (1 Kč), čiže celá fľaša výjde na zhruba 0,45 € (11 Kč). Ak už aj nebudete používať vždy nové viečka, dajú sa umyť a znova použiť tie pôvodné, to isté platí o fľašiach. Nehovoriac, že práca so sklom je pohodlnejšia ako s PET. Fľaše za studena naplním muštom, navrch položím uzáver, nechám zahriať na požadovanú teplotu, vytiahnem, uzavriem a dám schladiť. Nemusím riskovať, že sa pri plnení popálim alebo že sa mi bude fľaša deformovať. Nehovoriac o diskutabilnej bezpečnosti PET na uchovávanie ovocných štiav.

Na stránke vyrobtesipivo.cz predávajú 33 l hrniec za 1499 Kč, no je bez ventilu. Ten si ale môžte dorobiť sám.

Připojit reakci
                           

Uchování jablečného moštu bez sterilace


host - xxx.xxx.61.187 (?)
31.10.2018 10:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stále mi nejde do hlavy, prečo veľa ľudí vôbec používa PET-ky. Sú zadarmo? Sú dostupné? Alebo je nejaký iný dôvod?

Porovnejte hmotnost obou materiálů, proveďte pádové testy a půjde vám to do hned hlavy.

Nehovoriac o diskutabilnej bezpečnosti PET na uchovávanie ovocných štiav.

Diskutabilní jsou pouze nepodložené úvahy o údajné škodlivosti PET.

Připojit reakci
                           

Uchování jablečného moštu bez sterilace


Marek-TT (683) - xxx.xxx.182.44 (?)
31.10.2018 12:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Krehkosť je asi najväčšou nevýhodou skla, no je to bohužiaľ jeho prirodzená vlastnosť. Vyššiu hmotnosť v porovnaní s PET považujem za irelevantný argument. Myslím si, že tých 300 g navyše u sklenených fliaš nie je pre priemerne fyzicky zdatného človeka žiadny problém. Problém to môže byť pre veľké firmy, kde sa expedujú celé palety a sklo im môže zvýšiť dopravné náklady. Pochybujem, že niekto z nás hobíkov preváža celé palety plné sklenených fliaš. Napriek tomu, že možno neexistuje seriózna štúdia o škodlivosti PET, by som ich používanie na tento účel neriskoval. Hlavne ak viem, že existuje dostupná alternatíva. 

Připojit reakci
         

Uchování jablečného moštu bez sterilace


PP. (5468) - xxx.xxx.9.135 (?)
27.10.2018 9:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkuste, chuť je hrozná. když to pijete, hledáte párek.

Připojit reakci
            

Uchování jablečného moštu bez sterilace


KUKY (3751) - xxx.xxx.38.136 (?)
30.10.2018 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nechám zmoštovat, jen co se hned vypije nebo rozdá. Po zkušenostech z let minulých už nezavařuju, nekonzervuju, nemrazím. A nikomu to nechybí.
Připojit reakci
               

Uchování jablečného moštu bez sterilace


pepa kot (377) - xxx.xxx.53.112 (?)
31.10.2018 7:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělám to také tak jako Kuky!

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...16, 17   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Lis na ovoce5230.9.201925236
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?2223.2.20194861
Hruškový mošt z odrůdy Williams127.12.2018830
Výroba moštu 4226.11.201841839
Uchování jablečného moštu bez sterilace16331.10.2018318480
Využití vylisované jablečné drti2817.9.201825829
Druhy moštů417.9.20182321
Vyroba calvadosu329.8.20182130
První burčák - kde se stala chyba?720.10.20173404
Jakou odstředivku a drtič na mošt? Zkušenosti?429.5.20178023
Smysly nás šálí?35.11.20153534
Uchování a konzumace moštu828.12.201410172
Moštoměr versus Cukroměr156.7.201439012
Kal v moštu530.11.20137602
Lze moštovat jablka napadená strupovitostí?626.11.20118602
Drtič ovoce ze staré ždímačky?416.9.201026416
Jak stanovit obsah C vitamínu v moštu?4029.12.200846763
Jablečný mošt23.10.20079037
Další diskuze na téma Mošty najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Uzení špeku14.1.2020
Uzení špeku14.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů