Chytil jsem se do pasti. Naposledy jsem psal: "Lahve jsem v horké vodě "převařil" na 80st.". Bohužel se nemůžeme se ženou shodnout jak jsme to před dvěma lety dělali.
Proč mě to zajímá? Protože jsem si šeredně naběhl. po těch předloňských zkušenostech jsem zavařoval přímo ve skleněných minerálkových lahvích - bohužel jedna exploze za druhou a polovina lahví to nepřežila.
Tuší někdo, jestli je na vině nadměrný tlak (lahve byly před ohřevem uzavřeny korunkovým uzávěrem a nebo je na vině tepelný šok a fakt, že lahve od minerálky nejsou z varného skla? Neboli nesmím dát lahev s moštem o pokojové teplotě do 80st teplé vody a nechat ji tam půl hodiny, nebo stačí jen lahve zazátkovat až po sterilizaci?
Řekl bych že to trhne ten tlak protože ten horký mošt po sterilizaci v kastrolu do těch flašek normálně liju, ale jistý si nejsem...