Lis na ovoce, vodní lis, lis na vodu, hydropress - zkušenost, doporučení
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.197 (?), 30.9.2024 11:08
...šťava nádherne tečie záhradkári pekne sedeli popíjali vínko usmievali sa je to bez makačky vraveli, ako predtým keď makali na ručných lisoch.
Hydrolis mám, je to dobrá věc, ale úspora námahy je relativně malá.
Nevím jak jinde, ale nám dá nejvíc práce přebírání jablek, vykrajování červivých plodů, umývání jablek, drcení, manipulace s drtí, sestavení a demontáž lisu, jeho čištění, úschova, likvidace výlisků, sušení plachetky,... Vlastní točení pákou bylo u mechanických lisů to nejmenší. Obzvlášť s hydraulikou, to šlo jedním prstem.
Myšlenka, že s hydrolisem budete při moštování sedět, usmívat se a popíjet vínko, je malinko úsměvná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.1 (?), 30.9.2024 14:44
https://www.vinarskyraj.cz/katalog/sklizen-a-zpracovani/lisy/vodni-lis/nevyklopne/vodni-lis-80l-nevyklopny-nerezovy-vs-a
Problém bylo zmrznutí vody a prasknutí kohoutu v mrazu. Výtěžnost odpovídá běžným košovým lisům, závisí na jablkách, jejich šťavnatosti a kvalitě podrcení
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.197 (?), 1.10.2024 10:43
Pneumatický lis je rizikovější. Vzduch je stlačitelný a při porušení vaku může explodovat. Voda jen vyteče. Možná proto vyžadují pevnější materiál.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Optus - Stříbrný Zahrádkář (293) - 138.138 (?), 1.10.2024 13:36
To host: nemyslím, že by pneumatický lis byl rizikovější, oba pracují s tlakem 3 bary a v případě protržení vaku by se nemělo nic stát už vzhledem k tomu, že jsou vaky umístěny v nerezových koších.
Mám dva dotazy: vy máte lis o obsahu 80 litrů. V koši je umístěn vak, takže do koše nedáte 80 litrů, ale díky vaku podstatně míň, počítám že o takových 20 litrů míň, je to tak?
A jak je to v případě naplnění koše jen na jednu či dvě třetiny obsahu, jde to bez problémů lisovat?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.212 (?), 1.10.2024 15:31
Dobrý deň, mám nerezový výklopný hydrolis LANCMAN 250 VSPIX. Tlačím ho vodou lebo sa bojím "explózie" pri tlačení vzduchu. Pri 3 baroch vody je tam cca 200L vody a 50L jabĺk/hrozna. Pri vzduchu je tam oveľa väčší objem vzduchu, lebo vzduch je stlačitelny. Pri roztrhnutí to dokáže vystreliť ten oceľový dekel.
Vylisnosť je ale iba cca 50%. Hlavne ak máte v pláne lisovat 4 lisy tak nebudete čakať hodinu a viac aby ste mal vylisnosť 60% až 65%.
Pri jablkách musí ostať vak napnutý, aby dokázal masu čo najviac vymačkať. Pri hrozne sa môže pri plnení hmotou vyfúknuť čo najviac.
Lis by mal byť naplnený vždy rovnomerne po celej výške. Klasický košový lis tiež nie.je dobrý, nazmačkne celý obsah dostatočne. Ideálny by mal byť plachetkový lis. Teraz si jeden spracujeme a budúci rok ho vyskúšam.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|