Kal v moštu



situma - (1) - 131.105 (?) 
27.9.2012 11:34, zobrazeno: 9768x

Je normální světle zelený kal v jablečném moštu?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 27.9.2012 14:55

Je to normální. Kal jsou jemné kousky dužiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 58.114 (?), 30.11.2013 10:37

Jablečný mošt mám i po 24-hodinovém stání trvale zakalený (tj. neprůhledný) a kupované mošty bývají krásně čiré a průhledné. Lze v domácích podmínkách moštování docílit snadno a levně například nějakou dodatečnou filtrací, aby mošt byl čirý? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 30.11.2013 14:44

Řeším to tak, že první kalný samotok naliju zpět do lisu na drť a lisuji pomalu. Mošt je pak poměrně čirý. Nicméně kalný mošt má víc vlákniny, takže je zdravější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 39.219 (?), 30.11.2013 14:51

Stejně jako u vína lze kaly nechat sednout ke dnu a stočit. Pokud je teplota moštu a prostředí nižší jak cca 10°C mělo by postačit i odstátí 24 - 48hod, lepšího výsledku lze docílit požitím vinařských přípravků např, Bentonit nebo Mostgelatine, popř kombinací obou. Je možná i filtrace ale filtrační zařízení jsou poměrně drahá.      j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika