Stroj na plevel

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2185) - 168.103 (?)
16.5.2025 21:18

Až to zařízení dáte dohromady, předveďte ho v plné polní na youtube. Rád se podívám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 34.245 (?), 16.5.2025 17:49, zobrazeno: 591x
Ahoj, chtěl bych se zeptat na váš názor – uvažuji o vývoji nového zahradního zařízení, které by výrazně usnadnilo a zefektivnilo odstraňování plevele, a to včetně hluboko zakořeněných druhů (např. pampelišky). Přístroj by měl být elektrický, poháněný akumulátorem, měl by fungovat poloautomaticky a měl by zvládat pracovat na plochách cca 100 až 500 m². Uživatel by jej mohl jen snadno vést po zahradě a zařízení by samo pracovalo. Cílem je, aby to bylo šetrné k půdě, zvládlo to práci i na místech s textilií proti plevelu a fungovalo to jak pro malé, tak pro větší nežádoucí rostliny. Zajímalo by mě: • Myslíte si, že by o takový přístroj mohl být zájem? • Co vám osobně u současných nástrojů na odstraňování plevele nejvíc vadí nebo chybí? • Uvítali byste pomoc od technologie (např. základní rozpoznání plevele), nebo byste preferovali plně manuální řešení? Díky za jakýkoliv názor!

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6657) - 9.142 (?), 16.5.2025 19:18

Myslím, že nejlepší stroj pro tento účel je člověk. Má umělou inteligenci na rozpoznání plevele, dokáže rychle měnit potřebné nástroje podle typu práce. Danou plochu zvládne, i když podle hustoty plevele asi ne najednou. Jediná odchylka od zadání je, že není na baterii. To ovšem je vlastně výhoda, není potřeba exploatovat lithium a drahé kovy pro baterii. Člověk funguje na bio principu, takže je velmi ekologický.

host - 114.177 (?), 16.5.2025 20:40

Přemýšlel jsem, jestli je dnes prvího dubna, nebo aspoň Silvestr.

Anebo, snílci se možná mají podporovat.

Třeba se někdy takového stroje dočkáme. No teda my ne, ale třeba někdy naši vnuci.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3152) - 208.138 (?), 17.5.2025 0:23

enlightenedyeslaugh

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2185) - 168.103 (?), 16.5.2025 21:18

Až to zařízení dáte dohromady, předveďte ho v plné polní na youtube. Rád se podívám.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3152) - 208.138 (?), 17.5.2025 0:32

Co ale pak budu dělat já, či spíš manželka? sad

Milan

host - 34.245 (?), 17.5.2025 6:58
Ahoj Milane. No budeš moct dělat cokoliv. Práce která by zabrala třeba 12 hodin tak to budeš mít hotové za 2 hodiny. Po těch dvou hodinách si můžeš potom vytáhnout lehátka k tomu vychlazené pivo a jít relaxovat. Nebo můžeš jít na hory, kolo, obyč procházku, prostě cokoliv. ❤😁

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3152) - 208.138 (?), 17.5.2025 20:45

Tak já se tedy přiznám: já ten plevel řeším opravdu jen v kritických fázích. Tedy hlavně když jsou kulturní rostlinky ještě malé. Hodně pěstuju ze semínek a tam je to bezpodmínečně nutné. Jenže mám za to, že ani něco, řízené AI, tohle nedá. Rozpoznání asi možné je, ale ta mechanická fáze by musela být na desetinky mm přesná. Tohle zvládne jen ta nedokonalá bytost zvaná člověk.

Když mi loni vzrostla brokolice a další košťáloviny, měl plevel utrum bez našeho přičinění. Podobně to dělám s molicí. Tedy pokud není příšerně přemnožená (měl jsem takové 2 roky). Letos jsem je snad ještě neviděl. A to jsem válku s vlaštovičníkem dávno vzdal. Milé rostliny, však vy víte, jak se o sebe v dospělosti postarat. Dětem musím pomáhat.

Jo, procházka, jo kolo, jo hory, kolečkové brusle, atd. - to už mi prostě nefunguje. Mám problém dojít do hospody 300 m vzdálené.sad To jediné, co mi zbývá, je ta zahrádka. Přesto jsem na světě rád.laugh

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6657) - 9.142 (?), 18.5.2025 7:59

Já bych nesouhlasil s tvrzením, že to AI nezvládne a nebude to přesné. Vše je jen otázka vývoje, který neběží, ale letí. Hledám v poslední době robotickou sekačku a brouzdám kolem toho po síti. A čumím, jak se AI třeba v tom segmentu uplatňuje a co umí. Sekačka dokáže rozpoznat trávník, záhon, stavbu, oblohu. LIdar má v databázi stovky zahradních předmětů a vyhodnocuje míč, psa, plyšáka... Dokáže se pohybovat s centimetrovou přesností.

host - 34.245 (?), 18.5.2025 11:22
Právě že AI dokáže s kvalitní kamerou provádět zásahy i na mikrometry. Ještě jednou to zopakuji. Nebavím se tady o stroji který bude stát miliony nebo stovky tisíc, ale jeho kupní ceny bude pár tisíc. A záměrem není nahradit člověka, ale ušetřit čas a pomoct i v momentech, kdy na tom nemusíme být zdravotně dobře. Chci tím říct, že máte bolesti zad, kloubů nebo chodidel a v ten moment ta práce s plevelem který ručně trháme a klečíme u toho není zrovna příjemná. Přidejme si k tomu ještě časovou náročnost což by mohlo dělat od 4-18 hodin, tak v takovém případě už zahrádka a úroda na ní není radost ale spíše bolestivé utrpení. Dále…. Máte náročný den a potřebujete stihnout více věcí udělat, tak zase ten stroj vám v tom pomůže. Tedy pokud budete potřebovat ten den se zbavit i plevele 😁. Většina strojů která je určena na odstraňování plevele je směrovaná na velké firmy/farmy a pořizovací cena je od 5,5 míče až po 11 míčů k tomu provoz to jsou další výdaje v řádech desítek tisíc Kč za měsíc. S mým strojem cílím na nás na lidi co si chtějí si ulehčit práci a to bez ohledu na to jakou zem/hlínu máte. Jestli máte v zemi i větší podíl kamení a mezi nimi jsou kořeny od plevele, tak ten stroj to dokáže sebrat nebo máte plachtu přes kterou vám začal růst plevel, tak taky to ten stroj vezme aniž by poškodil ty plachtu či máte okrasnou zahradu a máte tam dřevěnou kůru na zemi? Nevadí s tím stroje zase poberete plevel, nezničíte si zem a hlavně nebudete muset potom zarovnávat plochu. Pokud by jste se potřebovali dostat na místa která jsou hůře přístupná, tak nevadí i toto ten stroj bude zvládat. A hlavně to vše bude cíleno na lidi ne na firmy/farmy. Pro srovnání když už zde zmiňujete ty současné stroje, tak je to jako poměřovat kombajn(pro velké společnosti) s rýčem(s tím strojem). Klidně se ptejte nebo řekněte co by jste vy uvítali když se bavíme o plevelu a jeho odstraňování. Za mě ten důvod proč jsem na tom začal pracovat je že jsem vytrhal plevel a třeba teď i víkendu pršelo. Byl jsem se dnes podívat na zahradu a zase ten plevel tam je. Pro to je práce zase na 5-9 hodin. S tím strojem bych to měl hotové za 2 hodiny.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz