Lopuch a slez v trávníku
|
|
 |
 |
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 180.23 (?) 29.5.2012 0:13
To mne, Ferdo, překvapilo, že by měl podběl už zatáhnuté listy? Budu se muset podívat.
Kromě podbělu na fotce vidím ještě "bodláky" - pcháč oset (nejspíše ze semínek), asi penízek rolní a svlačec, resp. opletník plotní. Sléz jsem - při veškerém úsilí - nenašel.
A jinak platí to, co jsem už napsal kvečeru: postřik selektivním herbicidem. Jistě bude nutné ho opakovat: hlavně kvůli podbělu: je velmi hluboce zakořenělý a postupně vyrůstá nahoru a rozrůstá se do dost značné šíře. U toho sousedícího potoka se mu jistě vede velmi dobře ;-) a bude Vám tam prorůstat pořád.
A doporučuji střídat přípravky (jedním přípravkem raději jen jednou ročně, pak zase jiný přípravek).
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 111.20 (?), 28.5.2012 14:18, zobrazeno: 8849x
Dobrý den, poradil by mi někdo? Zaseli jsme letos poprvé trávu-konkrétně hřištní směs, dřív tam ale trochu rostl slez a lopuch, sousedíme s potokem. Když začal plevel na jaro růst, obešla jsem zahradu s roundupem, ale výsledek žádný, možná bych klidně řekla, že jsem je spíše nahnojila. Teď se nám to tu sice vše zelená, ale v potrovnání s travičkou převažují lopuchové listy a slez. Prosím o radu! Děkuji, Pavla Janotová
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 28.5.2012 18:06
1. Nemáte lopuch, ale podběl.
2. Sléz tam při mém rozlišení monitoru rovněž nevidím, později se podívám podrobměji.
3. Asi musíte použít selektivní herbicidy do trávníku. Na agromanuál.cz si zkuste vyhledat, který bude na uvedené plevele nejvhodnější (pokud ovšem na agromanuálu uvedené plevele budou uvedené).
4. Zálivka, hnojení a myslím, že bude potřeba i dosít travní semeno.
Prozatím vše.
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 180.23 (?), 29.5.2012 0:13
To mne, Ferdo, překvapilo, že by měl podběl už zatáhnuté listy? Budu se muset podívat.
Kromě podbělu na fotce vidím ještě "bodláky" - pcháč oset (nejspíše ze semínek), asi penízek rolní a svlačec, resp. opletník plotní. Sléz jsem - při veškerém úsilí - nenašel.
A jinak platí to, co jsem už napsal kvečeru: postřik selektivním herbicidem. Jistě bude nutné ho opakovat: hlavně kvůli podbělu: je velmi hluboce zakořenělý a postupně vyrůstá nahoru a rozrůstá se do dost značné šíře. U toho sousedícího potoka se mu jistě vede velmi dobře ;-) a bude Vám tam prorůstat pořád.
A doporučuji střídat přípravky (jedním přípravkem raději jen jednou ročně, pak zase jiný přípravek).
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.20 (?), 30.5.2012 14:09
Je to určitě lopuch, máme hned vedle potok, tak vím, jak vypadá. Podběl tu je taky, ale už se pro letošek "ztratil". Nevím jak říkáte této rostlince, my sléz, ale nejsem si jistá, ještě jednou přidávám jinou fotku.
Když už jsem tady, lezou nám do obýváku přes trerasu tihle broučci, my jim říkáme ploštěnky, nevím jak vy, ale potřebovala bych poradit, co s něma, aby nás neokupovali,
mockrát děkuji, Janotová
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.20 (?), 30.5.2012 14:12
Připojuji foto "ploštěnky", děkuji, Janotová
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 43.188 (?), 30.5.2012 21:36
Lopuch to určitě není a určitě se jedná o podběl. To, že Vám podběl někdy v březnu odkvetl, v dubnu vytvořil semena a pak se "ztratil", je docela normální. Podběl kvete totiž v době, kdy nemá vyvinuté listy. ty vyvíjí až následně - viz Vaše foto.
Jaké má "Váš lopuch" kořeny pod listovými růžicemi: má je takového "mrkvovitého" typu, tedy keden houževnatý kůlový kořen jdoucí do velké hloubky, ale nerozvětvený a nahoře mírně širší, na průřezu spíše bílé anebo kořeny sice také dlouhé, tenké, do velké hloubky se táhnoucí kořeny "provázkovitého" typu, tedy stále zhruba stejně tlusté (cca do 5 mm), místy i rozvětvené k dalším listovým růžicím?
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.20 (?), 31.5.2012 8:04
Díky, vím jaké má podběl kořeny, mrknu na to a napíšu, děkuji! Janotová pavla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.20 (?), 31.5.2012 18:51
Dobrý den, tak jsem dnes prošla celý trávník, a máte samozřejmě pravdu, je to podběl, našla jsem totiž už i opravdový lopuch, má větší listy, a je vidět ten rozdíl, tak co s tím, BOFIX? Na tom agromanuálu totiž není v plevelích podběl :-(
Díky, Janotová
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 143.74 (?), 1.6.2012 21:47
Bofix by asi měl zabrat dobře jak na podběl, tak na pcháč oset a snad také na opletník (příbuzný svlačce).
(Předevčírem večer po mé předchozí odpovědi jsem již za hlubokého šera - téměř rané noci - vyrazil po cestě do lesa hledat podběl a lopuch a současně je zdokumentovat - porovnat. Ale vzhledem k mé tehdejší ospalosti po návratu a k Vaší následné odpovědi jsem ty fotky již sem nezadával).
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|