Jak se zbavit pařezu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
         
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?) 
6.5.2014 10:06

Asi to zkusím sám, jsem celkem fyzicky zdatnej, tak snad to nebude problém... Samozřejmě, že do toho nechci dávat žádné peníze, takže bagr a fréza nepřipadá v úvahu. Postačí tedy rýč a sekyra? a občas zkusit rýčem vyvrátit?

Pokud jste zdatný pane 102 pusťte se směle do toho... držím Vám palce.Ještě jste nám neřekl něco o tom stromu... myslím nějaké informace, zda se ještě jedná o strom, nebo už o pařez, název,typ, věk,velikost.

Pokud se jedná o strom větší, tak tam si s vlastní hrubou silou, a náboženským přesvědčením nevystačíte.Budete potřebovat silný hever, který pevně aretujete.Nějaký malotraktor, nebo traktor běžný s navijákem stačit nebude.Pokud zatáhnete malotraktorem, tak to bude kolům klouzat, nebo se budete pohybovat stylem -přískokem vpřed, a to je velmi málo.

Pokud se jedná o strom menší,střední, tak si poradíte i bez heveru.Hlavní je ponechat nad kořeny část kmene jako páku k vyvíklaní kořenů z kořenového lože.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 175.102 (?), 6.5.2014 18:19

Jedná se o starší pařez, nevím jak dlouho už na zahradě je, majitelem pozemku jsem teď nově... Velikost cca. 30-40cm... Výška cca. 10cm

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 28.7.2014 20:37

no, pokud by vám na daném místě nepřekážel po 3 roky kompostér, tak jednoduchý způsob je provést v ploše zářezy zápichem nebo vývrty a ty vyplnit ledkem amonným (nebo ledkem draselným s močovinou 1:1). Nad tím pak založíte normálně kompost, pokud bude v patě suchý tak zalévaný. Ledky zlepší C: N poměr pro saprofytické houby a kompost udrží vlhkost tak aby pařez vyhnil rychleji než by tomu bylo bez tohoto zásahu.

Pokud však v místě pařezu a ve směru hlavních kořenů chcete mít trávník bez propadů, je vhodné pařez vykopat včetně těch hlavních kořenů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pylorus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 153.234 (?), 6.5.2014 11:37

Nářadí: 

Sekera, lopata, rýč, krumpáč + hever. S tímto vybavením zvládnete jakýkoli pařez běžných stromů. Hever z vlastní zkušenosti (mám 5tunový) doporučuji podobný jako tento - jdou s ním vytrhnout i pařezy, kterým nezůstal kmen. 

Ať se dílo podaří

Martin


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 6.5.2014 11:52

Já používám 1.6T řetězový zvedák(ilustrační fota).Jednu dobu jsem měl svázanou trojnožku ze smrkových kmínků na jednom konci svázaných řetězem.Trojnožku jsem rovnoměrně rozmístil nad obkopaným pařezem, a zavěšeným zvedákem "španoval" kořen z jámy ven, průběžně jsem obkopával, přesekával kořeny, až pařez povolil.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 72.149 (?), 6.5.2014 12:50

Když jsem napsal, že je za hodinu hotovo, tak jsem nemyslel že by se mohlo jednat o nějaké veliké "hovado". Pokud se týká použití zývedáku, tak jak píšete, tak v případě, že už je kmen uříznutý. Jinak je lepší pařez vyvracet za kmen. Protože se pařez pak opírá na jedné straně o zem tak vzniká veliký převod a tedy veliká síla na vytržení ze země. Ta se dá ještě zesílit, když se použije lano. které se uváže (stačí jen omotat 2x a konec držet v ruce) na jiný strom blízko země a opřením o lano z boku vzniká ohromná síla, která pařez vyvrátí. Pokud už tazatel kmen nemá, tak je dobré použít krumpáč, nebo sochor.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.5.2014 8:38

Velmi vhodné je uvést druh dřeviny, stáří od pokácení a aspoň přibližnou velikost. Některé metody jsou využitelné jen pro specifický druh a stáří p.

Jinak univerzální na všechny pařezy je pozvat si firmu, co má pařezovou frézu. Protože doprava na místo se účtuje samostatně, pak je dobré mít více menších pařezů (dohodnout se se sousedy) nebo pak jeden velký z tvrdého dřeva (ořešák, jasan,...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
pylorus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 153.234 (?), 5.5.2014 10:21

Pařez běžných ovocných stromů je obvykle otázkou několika málo hodin práce. Nebojte se toho. Rýč, krumpáč, lopata a sekera. Obkopat, přesekat co nejvíce kořenů, za pomoci heveru vyvrátit. Pokud strom ještě stojí je výhodné nechat delší kmen, který poslouží jako páka. Na opravdu velké pařezy (průměr 70cm a více) bych pozval těžkou techniku - bagr. Pálení, navrtávání a jiné metody jsou málo účinné a pomalé. Zkuste pohledat - již se to zde na fóru řešilo. PS. nedávno jsem trhal na zahradě 2 duby a jeden javor - vše průměr kmene cca 1m. Každý pařez práce pro bagr na 1/2 dne - libůstka :-). Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.131 (?), 5.5.2014 12:52

Odfrézování pařezů dělávají i technické služby, cena cca 1200-1500 Kč. Jsou levnější než firmy.         Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 5.5.2014 19:31

Odstraňoval jsem ze zahrady nespočet (cca 20ks.)starších stromů, a samozřejmě že s pařezem.Jak jinak bych získal nové místa k sázení nových stromků.Nebyly to žádné velké pařezy(statný ořech,sekvoje), jak je na obrázku výše, ale ty střední, od švestek po staré jabloně.V duchu pohrdám těmi, kteří ač plní síly, porazí strom u země, a pařez nechají v zemi.

Jsem plný síly, proto mě namáhavá prace baví, a naplňuje-přímo se v ni rochňámcheeky,a tetelím blahem.Při "korcování" stromů jsem používal klasické náčiní-Řetězovou pilu, krupmáč,starší sekeru se kterou můžu do hlíny, na přesekání tlustých kořenů, další ostré sekery s různou délkoudřevěné násady, lopatu,rýč,motyku na přemístění zeminy z jámy, a zpátky do ní, pákový hever, článkové řetězy.

Nejlépší postup při minimu místa vůkol je prvně...

1)odstranit větve nižších řádů, a hlavní kosterní větve.

2)následně odstranit korunu stromu asi dva metry nad zemí, aby ponechaný pahýl šlo využít jako páku při vykolísaní stromu.

3)odstranit vrchní zeminu, abychom měli přístup ke kořenům.

4)podle stáří stromu ve stanoveném obvodu kmene přesekat hlavní kořeny.

5)průběžně kmen s přesekanými kořeny vykolísat na všechny strany kyvadlově.

6)za pomocí heveru s řetězem vytáhnout zbytek stromu s přesekanými kořeny z kořenového lože.

7)urovnat terén, pokácené dřevo nařezat na metry, naskládat a nechat vysušit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika