Jak se zbavit pařezu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
6.5.2014 15:28

Nu, pokud byste plánoval zahradu ve smyslu Boubína kousek za domem, pak budiž. Potom jistě na zahradě uvítáte náletové dřeviny, trnkové keře, krtky, hraboše,  kopřivy, ostřici, mech.  Ale jinak,  má-li sloužit zahrada k pěstování užitkových a okrasných rostlin, pak nezlobte se, jsou řeči o redundanci funkcí a diverzitě druhů jen plky.
     Zasadíte-li nový strom vedle pařezu po skáceném stromu, pak ho sadíte do vyčerpané a metabolity zanesené půdy. Jen ve výjimečně kvalitní půdě se takovému stromku bude dařit.  Tlející pařez není dobré hnojivo, je to jen dobrá výmluva, proč jej nevykopat. Ponechávat pařez na zahradě z důvodu zachování krajiny a co dva týdny ji skrápět pesticidem je čiré pokrytectví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 6.5.2014 12:59

Pro úplnost a jako alternativu zmíním ještě jednu metodu, jak se zbavit nežádoucího pařezu. Postup je následující: Obrýt, či obkopat pařez kolem dokola do hloubky cca 20 -30 cm pod úroveň okolního terénu (vytvořit kolem pařezu příkop). Přesekat a odstranit všechny kořeny, které se v této hloubce necházejí. Očistit povrch pařezu od hlíny, nejprve nahrubo motykou a pak na čisto wapkou. Pomocí motorové pily postupně odřezat celou horní část pařezu až hlouběji pod úroveň okolního terénu. Pomocí vrtačky navrtat do zbytku pařezu větší počet děr anebo pomocí pily do něj udělat hlubší zářezy. Zahrnout zeminou. Výhody: velmi rychlé a bez většího fyzického úsilí. Nevýhody: metoda je náročnější na vybavení (wapka, pila, příp. vrtačka), po několika letech se místo začne mírně propadat (zbytek pařezu uhnil) a proto je nutná dodatečná terénní úprava.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 6.5.2014 13:10

Ještě tu nezazněl návrch na odstřelení pařezu za pomoci střelného prachu či plastické trhaviny (hůře dostupná). Pařez se na vhohých místech navrtá a naláduje, pak už stačí zapálit doutnák a utíkat.Při optimální náloži pařez vyskočí ze země jako nic. Když se to ovšem přežene můžete ho hledat třeba na střeše. Obě varianty jsem viděl na vlasní oči.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 227.2 (?), 28.7.2014 17:39

Vykopat parez, tj.fakt drina, to rikam rovnou, obzvlaste jestli je vetsiho prumeru.Rychle to jde frezou a ta je bud za traktorem, nebo samohybna, Mivaji to cestari, firmy pecujici o zelen, atd..Za uplatu to udelaji, trva to podle velikosti, pocitejte,neznam prumer, podle vykonu frezy, atd.Pocitejte do hodiny, plus minus prace frezou, spise to ani hodinu trvat nebude, podle okolnosti, vetsinou tj.do pul hodiny hotove i drive.Tj.asi nejlepsi zpusob, kdyz nechcete cekat, nebo kopat, to bych preferoval osobne, pokud to chci takrka hned.Pak dalsi zpusob, parez narezete motorovou pilou do tvaru sachovnice, tam se pak drzi voda, mraz udela sve, atd.necha se tam dati chemie, ta to urychli, ale prece jen, je to na delsi dobu.Nejake odstreleni parezu by asi tez slo, zalezi,jestli to neni v zastavbe, pokud tj.na volnem prostranstvi a znate- li nekoho, kdo treba trha v lomu kamen trhavinou, nebo boura stare domy trhavinou, mozna i tak by to slo, ale zalezi na prostoru, jestli nekoho takoveho znate, atd.Chce to profika, aby z toho nebyl maler.Pokud tj.nekde o samote, mozna i ohnem by to slo polit to horlavinou a zapaliit, ale dbat na bezpecnost, atd.Aby nedoslo k nechtenemu pozaru, popaleni,atd.Je to dosti komplikovane.Kdo s tim nema zkusenost, tak nedoporucuji to radeji zkouset.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 128.36 (?), 28.7.2014 20:05

Nečekal bych, že vykopání pařezu je taková věda. Nechtěl by autor dotazu, aby mu přišel někdo ukázat, jak se to dělá?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.21 (?), 28.7.2014 22:10

Hmmm... Jenže ono není pařez jako pařez...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika