Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vidím že diskuze se pěkně rozjela. Přinesla mi odpovědi na otázku odstraňování obrostu - díky za cenné rady od pana Vysloužila a Berana. Vždycky jsem váhal, jestli vylamovat obrost, nebo jej ponechávat. Pak jsem dospěl k názoru, který mi výše uvedení pánové potrvrdili. Když by měl obrost přerůstat roub - je potřeba jej odstranit, roub musí mít vždi apikální dominanci. Současně není dobré vše zelené na podnoži odstranit, je potřeba ponechat nějaký čas zelené listí, které celý stromek "živí" než začne roub pořádně růst. Pokud roub mohutně přirůstá, tak bych pak veškerý planý obrost vylámal, aby se do podzimu rány stihly dobře zahojit.

Je dobře, že ukazujete i své nezdary. Já jsem vloni narouboval ryngloň na semenáč slívy (FOTO1), vše skvěle rostlo, nevěřil jsem že by za jednu sezónu z roubu se dvěma pupeny nohly narůst takové přírůsty. Letos na jaře jsem marně čekal, až se objeví zelené listy, vykvetlo jen pár kvítků, které uschly a celý stromek zaschl. Nevím co se mohlo stát, možná špatná afinita, nebo nějaká infekce tracheomykózou, odešla totiž i podnož. Místo srůstu tak rychle tloustlo, že popraskalo a tudy mohla vniknout infekce.

Zato radost mi dělá trnavská moruše na plané moruši (Foto 2 a 3). Chtěl jsem si koupit stromek, ale dlouho jsem jej nemohl sehnat. Pak jsem ji někde vyděl v nabídce, ale když jsem našel cenu, tak se mi protočily panenky. Rouby mě stály flašku vína, ale radost mi moje roubovaná moruše přináší větší, než kdybych ji v zahradnictví koupil za pakatel.

HONZA

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika