Vymrzání květních pupenů odrůd meruněk v zimě 2022/2023



Stránky: 1,  2,  3   
host - 108.137 (?) 
14.4.2023 14:10, zobrazeno: 4391x

Níže uvádím krátké shrnutí pozorování mrzání květních pupenů pěstovaných meruněk v mé oblasti (širší údolí Berounky 220 mnm) v zimě 2022/2023. Třeba někomu mé poznámky pomohou ve výběru vhodné odrůdy.

Na začátek je vhodné si shrnout samotný průběh zimy, která byla velmi mírna s Tmin do -10. Tento pokles byl pouze po tři noci za celou dobu. Dalo by se tedy skoro říct, že zima byla ideální pro subtropické rosltiny z hlediska minim.

Bohužel u měruněk v mé zahradě a v sadu tomu tak nebylo. Jako hlavní problém vidím kombinaci zcela normálního poklesu teplot v prosinci 2022, kdy na týden bylo počasí takřka ukázkově zimní. Stromy byly v dané době v zimní dormanci, k žádnému poškození vizuálně nedocházelo. Následně na přelomu roku hlavně až do poloviny ledna 2023 vyskočily teploty vyložene na úroveň druhé poloviny března. Kdyby k danému oteplení došlo pouze na pár dní, pravděpodobně by setrvačností teploty pudy nedošlo k probémům. Bohužel za více jak dva týdny rapidne stroupla teplota země a mnohé odrůdy meruněk vyhodnotily, že období silné dormance je u konce a blíží se jaro. S tím se také začaly nalévat pupeny. Druhá půlka ledna a především počátek února ale teploty spadly na obvyklé hodnoty často pod bodem mazu, a zde začaly problémy. Na konci března při obvyklém zahájení kvetení se vysledek dostavil. Níže uvádím přehled odrůd a vizuální odhad zničených květních pupenů.

Tomcot 90 %

Pincot 75 %

Rubista 50%

Bergarouge žádné viditelné poškození

Bergeval 5 %

Bergeron 10 %

ULA žádné viditelné poškození

Ledana 10 %

Leskora 25 % 

Sefora 50 %

Vegarda 10 %

Farhial žádné viditelné poškození

Farclo 10 %

Maďarská 75 %

Luizet 50 %

Jde vidět, že velmi rané a odrůdy kontinetálního typu měly poškození nejvyšší. Naprosto tragicky dopadly Tomcot a Pincot, naopak veldle nich několik metrů dále umístěná Bergarouge a ULA žádné poškození květních pupenů neměly. 

Jak jste letos dopadli ostatní?

Zdraví

Ed

Veharda v květu
Veharda v květu
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 249.55 (?), 15.4.2023 20:19

Velmi pěkné, jako praktik oceňuji:-) u nás)250m, stč kraj) to dopadlo prakticky totožně a to co píšete, jen potvrzuji. Ze stálic vydržely zimní výkyvy Bergeron, Leala, leskora, lenova, ula, farhial a tardicot bez ztráty kytičky, ovšem francie a jižní státy (tsunami, část samurai, sefora, carmen top, lady cot, lily cot) ztráty na květních pupenech 80-90% - a to nebyla extra zima), goldrich a orangered cca 50%. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 15.4.2023 21:19
Určitě se připojím, ale na vyhodnocení je v mém sadě zatím brzo. Zničené květy pořád ještě drží z velké části na stromech i po prudkých deštích a i po kroupkách. Až budou větší plody tak se ukáže, ale myslím že na některých stromech nebude vůbec nic. Dělal jsem ohýnek u jednoho mladého stromu a i přes to je poškození na něm určitě veliké.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.137 (?), 15.4.2023 22:06

Tady podobně, po vánocích vystoupení z dormance a nalévání pupenů, Leskora, VP, Forum, orangered bez ztráty, řada Far 50-90% poškození,  Aurora, Big red, Coty apod přes 90% vymrzly v únoru. Vymrzly v pupenech i některé broskve - sagittaria, Ohenry... pak silné mrazy do květu meruněk a nakonci květu zase... takže to vzal čert skoro všecko, vzal sebou i většinu poupat a květů Havenů, třešně v poupatech - zrovna rozkvétají všecko černé uvnitř, višně, a většinu hrušek KO. Mizerný vymrzací rok na všechno ne jen meruňky. Severovýchod 240m. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 16.4.2023 6:23
Ještě bych chtěl případně upozornit kolemjdoucí z řad nově začínajících pěstitelů meruněk, že mrazové poškození v % nemusí být vůbec průkazné k tomu zda strom koupit a nebo ne. Záleží na tom jak ta či ona odrůda bohatě kvete. Když vám u některých odrůd zůstane 20% květů, může to být pořád ještě na ruční probírku plodů. I 10% přeživších květů může znamenat úplně normální úrodu. Takže tohle je jen jeden z aspektů, na který se zaměřit při výběru odrůdy. Tím ale nechci nijak zlehčovat snahu zakladate vlákna pomoci s výběrem odrůdy a jeho zkušenosti s odolností květu k mrazům jaké popsal. Doufám že pak doplní až bude doba vhodná pro probírku plodů, kde byla potřeba, kde byla násada přiměřená a kde slabá a nebo žádná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 16.4.2023 11:51
Já moc doufám, že zakladatel vlákna úrodu bude mít, aby to mohl všechno vyhodnotit nebo aspon dost velké plody do doby než se poškození květů mrazem prokazatelně bude dát odhadnout. Pokud by došla nějaká pohroma mrazová ještě později.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 16.4.2023 7:52

Valašsko 320 mnm.po vánocích až do půlky ledna těžký nadprůměr teploty v prosinci šplhaly k 20°C (tři dny po sobě 18,17 a19°C). Koncem ledna a únoru jsem zaregistroval jen 3 mrazivé noci pod -10°C.Totálně zmrzly květní pupeny na Krasnoscokij, Pricii a Vanillacot.Maďarská a VP cca 50% pupenů, Bergeron, Tardicot.Shamade, Bergeval, Hungarian best, Kech- Psar a VP LE-12/2 cca 20% zmzlých květních pupenů, ty ale z větší části zmrzly začátkem dubna.Nejlíp dopadly odrůdy kontinentálního typu s pozdním kvetením které unikly i dubnovým mrazům, Cegledi Bíbor, Bronzovyj, Vynoslivyj, Luizet a Shalah ananasnyj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 16.4.2023 8:52

Přes spáleniště, přes krvavé řeky... Docela mě překvapuje, že na "spáleništích" může už někdo dělat konečnou rekapitulaci. Já začínám být přes počáteční eufórii docela opatrný na "Bilance - mráz 18.5. 2012" (název vlákna), respektive na nějaké konečné bilancování. Tam, kde květy opadaly je situace jasná - bude jen lupení (Tsunami, Wonder Cot, Vanilla Cot, Lilly Cot, Monster Cot, Big Red). Orangered je sice větší strom, ale taky tam nic nevidím, kdybych se mýlil, bych bych velice rád. Na Kiotu zůstalo pár zmuchlaných květů, jestli tam zůstanou těžko říct. Podobně zmuchlané květy jsou i na Bergarouge, ale zatím tam jsou. Jestli něco zůstane na Bergevalu a Vehardě, nevím. Ty vypadají z těch přízemních nejlépe. Prořídly i Leskory. Krásné lupení je na Iziagátu, ale bez květů. Pán tady založil pěkné vlákno i s fotkami, tak jsem byl na Iziagát zvědavý. Těch pár květů, co měla Sefora už taky zmizelo. Na té Ule snad něco přežije, i když ta situace vypadala původně lépe. Ono, když tady bylo po odkvětu -5°C, tak bych se divil, kdyby nebyly nějaké škody, i když jsem se původně radoval, že té hnědé "spáleniny" zase tolik není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 16.4.2023 10:21

Vidím, že jsem svůj příspěvek vložil do špatného vlákna. Sám jsem podobné založil asi před měsícem, ale tady u nás v zimě poslední roky moc nemrzne. Letos nebylo ani těch -10°C, jako roky před tím. Horší je to s mrazem po odkvětu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 16.4.2023 15:13

U mě v HK vymalováno. Teď rozkvétají sem tam zapomenutá poupata, jinak vše pomrzlo. Soused vloni v létě meruňku prořezával, vlastně nevědomky provedl Šittův řez. Spodní pololovina stromu je mrazem spálená, horní je v plném květu. Rozdíl ve kvetení je minimálně týden, spíš deset dnů. Takže vršek spolehlivě unikl mrazům. Šittův řez se dělá v polovině června s cílem rozdělit kvetení do dvou fází. Později vyrašené letorosty později kvetou. Nikdy jsem ho nezkoušel, letos vyzkouším.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika