Vadnutí letorostů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.16 (?), 9.4.2008 12:09, zobrazeno: 28975x
Loňského léta mi na 2 roky vysazeném stromku, odrůda Kráska, uvadlo několik letorostů.Nestalo se to najednou, ale v rozmezí asi měsíce,3-4 letorosty.Pěkně jeden za druhým s pauzou několika dní.Ze dne na den se svěsily listy, jako když uschne.Ustřihl jsem to na rozvětvení.Letos se zdá že stromek přežil, má i několik květů.Co to může být?Poloha není rozhodně meruňkářská oblast,400m.n.m.,půda spíše těžká, zatravněno,cca 15 cm lepší zemi, dalších 20cm něco mezi, a pak jílovitá hlína.Při výsadbě jsem vykopal jámu tak 60x60x60.Děkuji.Pepík
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.47 (?), 20.4.2008 11:14
Jedná se o tzv. mrtvici meruňky. Po očesání ovoce, všechny takto postižené letorosty odstranit a spálit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.133 (?), 20.4.2008 15:03
No nevím
Co třeba Monilia laxa neboli moniliový úžeh.
Vítek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?), 4.5.2008 18:20
Loni na podzim jsme koupili chatu s velmi zanedbanou zahradou. Mám zkušenosti se zeleninou a ovocnými keři i s kytkami, ale bohužel ne s ovocnými stromy. Na zahradě je kromě jabloní taky jedna stará višeň a stará meruňka. Obě byly krásně obalené květy, ale pár dní jsme na chatě nebyli a k našemu zděšení je meruňka jakoby spálená - kvety mrtvé a hnědé a totéž u části mladých výhonků listů. Napřed jsem myslela, že strom namrzl, po detailní prohlídce jsem ale zjistila, že to bude asi něco jiného a po lustraci webu jsem usoudila, že je to moniliová spála.
Dá se s tím něco dělat? Letošní úroda je pryč, to je vcelku jasné, ale nevím, jestli jde vůbec strom zachránit. Našla jsem, že se má stříkat na začátku kvetení (to je rada pro příští rok), ale nevím, jestli udělat nějakou "první pomoc" ještě letos.
Podobně vypadá i ta višeň - je to starý nemocný strom, s klejotokem a řadou mrtvých větví. Chtěli jsme mu dát šanci, nekácet ho rovnou a počkat, jak bude vypadat na jaře, jestli pokvete, bude plodit atd. Kupodivu krásně rozkvetl, ale i na tomhle stromě začínají větvičky zasychat podobně jako meruňce.
Poraďte prosím!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |