Suchá skvrnitost listů peckovin



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
SJirka - (14) - 226.218 (?) 
16.6.2021 9:31

Kadeřavost mám letosna broskích taky parádní, ale co to je na meruňce - suchá kadeřavost? A jestli ano, co se dá ještě teď udělat?



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
SJirka - (14) - 226.218 (?), 16.6.2021 9:36

Omlouvám se - na meruňce podezírám samozřejmě suchou skvrnitost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 31.5.2022 20:33

Občas tady sprchne a při bližším ohledání jsou na některých listech broskvoní a slivoni Hanitě drobné červené tečky. Pokud má někdo nějaký nápad čím ošetřit listy proti suché skvrnitosti tak sem s ním. Včera jsem použil fosetyl (Aliette). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 2.6.2022 11:52
Pane Petře, při hledání různých postřiků proti plísni bramborové jsem narazil na přípravek Antre 70 WG, který má registraci pro suchou skvrnitost u třešní a višní. Doufám, že to zvládnete zachránit!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 4.6.2022 16:58

suchá skvrnitost listů peckovin
Stigmina carpophila
říše: houby (Fungi) třída: Dothideomycetes čeleď: Mycosphaerellaceae

Další názvy: suchá skvrnitost listů třešně

Vědecká synonyma: Clasterosporium carpophilum, Wilsonomyces carpophilus

EPPO kód: STIGCA

Charakteristika patogenu
Hostitelské spektrum
Broskvoň (P. persica), slivoň (Prunus), třešeň (Cerasus), meruňka (P. armeniaca) a další dřeviny rodu Prunus i střemchy (P. padus) a jeřáb obecný (Sorbus).
Příznaky napadení
Nejprve oranžové až červenavé tmavěji lemované okrouhlé skvrnky na listech, které postupně splývají, nekrotizují a pletivo uvnitř vypadává (vzniká dírkovitost listů). Silně napadené listy opadávají. Patogen vedle listů může napadat i další rostlinné části – výhony, pupeny, případně i plody. Na infikovaných výhonech se objevují, obyčejně hned pod pupeny, tmavofialové, později hnědnoucí nekrotizující skvrny.
Napadené pletivo často reaguje na infekci tvorbou kleje a může se také stát vstupní branou pro další dřevokazné mikroorganismy (např. houby rodu Leucostoma). Spolu s výhony houba napadá i dormantní pupeny, které odumírají. Na plodech patogen způsobuje zpočátku drobné, nachové skvrnky, které však postupně s růstem plodu splývají, zvětšují se a hnědnou až černají. Skvrny se pak dále propadají a korkovatí, přičemž se často trhá a praská pletivo na jejich povrchu a na přechodu mezi zdravou a napadenou částí, dužnina pod nimi korkovatí.
Možnost záměny
Příznaky napadení lze zaměnit s poškozeními způsobenými listožravými škůdci.
Životní cyklus
Houba přezimuje v napadených pletivech, na nichž vytváří konidie. Ty jsou značně životaschopné a uchovávají si klíčivost po dlouhou dobu. Spory jsou schopné klíčit již za velmi nízkých teplot (uvádějí se teploty mírně nad bodem mrazu 2–4 °C), takže houba může v případě teplých mokrých zim způsobovat i infekce pupenů. V průběhu vegetace se houba šíří konidiemi. Rozvoj a šíření infekce významně podporují dešťové srážky.
Hospodářský význam
Při silném napadení dochází k předčasnému opadu listů, což může vést k namrzání špatně vyzrálého dřeva. Napadené plody nejsou konzumně využitelné. Napadené dormantní pupeny neprorůstají.
Monitoring a prognóza
Přímé metody monitoringu
Přítomnost infekčního zdroje se sleduje monitorováním výskytu napadení na listech, případně výhonech a pupenech.
Systémy varování
Nejsou vypracovány modely pro stanovení podmínek infekce. Je třeba sledovat předpověď a průběh počasí, deštivé období zvyšuje riziko výskytu napadení, stejně jako teplý vlhký průběh zimy může podporovat napadení pupenů.
Prognóza výskytu
Krátkodobá prognóza
V případě zaznamenaného výskytu infekčního zdroje lze při deštivém průběhu počasí očekávat riziko vzniku infekce. Napadení výhonů a teplý průběh zimy zvyšují riziko napadení dormantních pupenů.
Provádění ochranných opatření
Preventivní opatření
Udržování vzdušných korun, při aplikaci ochranných opatření proti skvrnitosti listů třešně upřednostnit přípravky s vedlejší účinností proti suché dírkovitosti (úč. látky mancozeb, myclobutanil). Proti výskytu napadení pupenů aplikovat již podzimní nebo časně jarní ošetření měďnatými fungicidy.
Nechemické metody ochrany rostlin
Biologická a biotechnická ochrana
V širším slova smyslu lze chápat biologickou ochranu jako prostředky na ochranu rostlin, mezi které patří mikroorganismy, makroorganismy, růstové regulátory hmyzu a rostlin, nejrůznější rostlinné extrakty apod. Jinými slovy se jedná o takové metody regulace škodlivých organismů, při nichž se nevyužívá průmyslově vyrobených syntetických pesticidů. Tyto přípravky lze používat v systémech ekologického zemědělství.
Viz také obecný text
Chemická ochrana rostlin
Zásady správné aplikace
V případě teplého a vlhkého průběhu zimy ošetření měďnatými fungicidy omezí napadení pupenů, během vegetace ošetřovat především v průběhu deštivého počasí, ošetření opakovat v cca 10–14 denním intervalu.
Charakteristika účinných látek nebo jejich skupin
Fungicidy používané proti monilióze nebo skvrnitosti listů třešní zlikvidují původce této choroby. Lze využít přípravky na bázi myclobutanilu, či vedlejší účinnosti látek dithianon, trifloxystrobin, mancozeb aj.
Rezistence patogenu a antirezistentní strategie
Rezistence nebyla prokázána.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 4.6.2022 17:09

Antre jsem v prodeji za poslední roky neviděl, pane 81.144. V textu uvedené účinné látky jako mancozeb (Dithane) a myclobutanil (Talent) už také nejsou v prodeji. Měď na podzim po opadu listů a na jaře při aplikaci proti kadeřavosti omezí i napadení pupenů. Výsledky s mědí jsou prozatím uspokojivé hlavně po přidání postřiku po opadů listů na podzim, i když ne stoprocentní. Stálo by za vyzkoušení Signum proti monilii a ten Diskus proti skvrnitosti růží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 4.6.2022 19:42

Pane Petře, já jsem někde v internetovém obchodě Antre zahlédl, jinak to že něco není dostupné na internetu ještě neznamená, že to není dostupné vůbec. Se suchou skvrnitostí mezi jejiž průvodní jevy patří dírkovitost listů jsem nikdy problémy opravdu neměl, ale moniliový úžeh může plody také zohavit. Zítra budu muset asi stejně stříkat preventivně proti moniliové hnilobě po dnešních kroupách a snad to bude fungovat i jako případná prevence, kdyby náhodou něco vzniklo jiného... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 6.6.2022 13:18

Suchá skvrnitost se sice zpočátku objevuje v menší míře na listech, ale nikdy snad až na Hanitu nejsou listty broskvoní nějak silně napadené, zvláště po aplikaci Talentu. Lépe řečeno nemoc se dá omezit. Horší je to odumírání pupenů v důsledku suché svrnitosti, jak bylo několikrát zmíněno v textu. Ovšem je to patrné hlavně na začátku sezóny, kde jsou jasně vidět nerašící pupeny mezi rašícími. V tuto dobu už je porost bujný a kde že zůstaly nějaké zaschlé pupeny. Když jsem neošetřoval po opadu listů, bylo to mnohem horší. Myclobutanil (Talent) je možno stále koupit pod názvem Choroby růží stop. Zrovna dnes jsem jedno balení ještě sehnal v "OBI".  Hned vedle je balení se stejným názvem, kde uvnitř je Discus. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 6.6.2022 16:26
Já budu mít po kroupách problém určitě s monilií tak kromě postřiku bude následovat opakovaná protrhávka případných plesnivých plodů, abych udržel stromy v dobré kondici pro merunkovou sklizen 2023. Jen se divím, že když nemáte problém s moniliovým úžehem a daří se vám ho tak dobře ošetřovat, že se vám vyskytuje ta skvrnitost - rez. Možná by to chtělo sehnat Horizon.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 6.6.2022 16:57

Koukal jsem na Váš oblíbený Topgigant, pane 81.144 a je to samá dírkovitost, na Harlayne zase něco jako hnědnutí listů meruňky. Občas sice prší, ale že by se to muselo takhle rozjíždět, to určitě ne. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika