To je otázka paměti, celé dětství na Mělnicku rodiče sázeli meruňky, protože odcházely na úžeh, mrtvici. A jsem ročník 68. A ty sady u Mělníka na terasách byly hodně prořídlé a urodilo se jen některý rok.
Která odrůda to byla, záleží proč odešla - příčina, jaká půda, umístění, mohla by stejně odejít i ta nešlechtěná. Starou ověřenou nešlechtěnu meruňku jsem pánovi narouboval a po 2 letech KO. Současně roubovaná Leskora stále žije, zkuste tu. MH
Není tomu tak, je to jen váš pocit. Nic jako "stará odolná odrůda" neexistuje, to je jen fikce. Pravdou je, že odcházejí jakékoli meruňky, i semenáče či staré stromy. Je to hlavně díky monilii, která se tu za poslední 2 až 3 desetiletí zabydlela, a která tu dřív nebyla a nelikvidovala meruňky.
To je otázka paměti, celé dětství na Mělnicku rodiče sázeli meruňky, protože odcházely na úžeh, mrtvici. A jsem ročník 68. A ty sady u Mělníka na terasách byly hodně prořídlé a urodilo se jen některý rok.
V Lidové pomologii od Vaňka se píše i o dvou tehdejsich odrůdách mělnických meruněk. Vladimír
https://www.weby-csop.cz/stareodrudy/wp-content/uploads/sites/2/2016/03/vanek-josef-lidova-pomologie-v-broskve-a-meru%C5%88ky-100-nejdulezitejsich-odrud.pdf
Bylo by dobře zachovat zmíněné odrůdy, ať jsou se svými přednostmi i nedostaky. Prosím o nakontokatování, velmi by mne zajímalo kde se stromy nachází a jak by šlo některé odrůdy získat. Předem děkuji a budu vdečný za odpověd. Boris Krška- borokrska@gmail.com
Dobrý den, nabízí je Zahradnictví Urban v Želešicích (Hajanská hraběcí, Viktoria Želešická, Bohutická, Bohutická ananaska, Miroslavská, Mutěnická) a když jsem tam byl naposled, tak paní zmiňovala ještě Popickou.