Pozdní odrůdy meruněk
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10874) - 70.240 (?) 15.10.2025 12:54
Jo, jsou to čučkaři, jak říkal bývalý prezident. Sice je po slunečném "Faunově velmi pozdním odpoledni" opět už druhý den zataženo, ale třeba to Farclo i tak vybarvuje. Sice zatím jen polovina plodů, ale vybarvuje i přes to stále nevhodné počasí, což je dobrá zpráva. Když tak vem mašinu a zajeď si pro něj k Davidovi, jestli ho stále dělá. Lidi jsem tam poslal a pořídili. Snad jediný místo, kde se dá sehnat. Congat mám z Uherského Ostrohu, ale to byla nějaká náhoda, všechno hned zmizí z prodeje. Chuť je teda u téhle první úrody slabá, nearomatická, to Farclo je lepší, i když zdaleka ne tak dobré jako Farhial.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Stříbrný Zahrádkář (108) - 212.215 (?), 9.10.2025 11:27
Letos se sezona peckovin ukončila dříve jako vloni, počínaje Farhialem přes Fardao i pár plodů na tom nejpozdnějším Kech Psaru u mě shnilo. Dlouhodobě podprůměrných kolem 10°C, prší každý den už 3 týdny, bez slunka, k tomu docela brzo přišly mrazy kolem -3°C, takže místama pomrzly i listy - fíkovníky, ořešáky. Ale takový ProntoCot - zrání ještě před Mayacotem no teda , spolu s Prialina a Borsalino že by nejranější meruňka na trhu? Problém raných meruněk je obvykle dřívější rašení, no kdyby se pěstovaly na menším stromku a ochrání se před mrazy, nejranější jsou bezkonkurenční, ať už chutnají jakkoliv 
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10874) - 70.240 (?), 10.10.2025 11:12
Pan PP se možná diví, proč se stále bavíme o letních peckovinách, když jejichž čas už dávno pominul. Možná připojí i nějakou trefnou hlášku. Je pravda, že nyní v tmavých podzimních dnech je čas na sklizeň úplně jiného ovoce. Rád bych vyhověl pánům, co jim všechny meruňky už shnily, ale já opravdu takovou zkušenost nemám, promiňte. Pravá kvalita nebude asi nikde, ovšem ty plody Farhialu jsou i tak skvělé, řízně meruňkové. Congat je sice hezky vybarvený, ale příliš mnoho plodů má na chuťové vlastnosti neblahý vliv. Doufám, že stromek Farhialu vyroste a to i na úkor nějakých letních odrůd, kterých je tady zbytečně moc. Farhial je fakt moc dobrý a teď v řijnu je tak dobrá meruňková chuť velmi vzácná.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10874) - 70.240 (?), 12.10.2025 19:11
Congat jsem předpokládal, že ti uzraje dřív, aspoň podle tabulek zas neměl být tak pozdní?
Podle mě je to všechno počasím. Co by to bylo za odrůdu? Specificky i vybarvuje. Naopak třeba ta Dušičková Domácí švestka uzrála zase mnohem dřív, chuť standartní pro Domácí švestku. Rouby byly odebrané dle pokynů Standy HK von Königgrätz s přesným určením místa a švestky na tom stromě opravdu byly ještě někdy koncem řijna. Proč teď zrály jinak, to nevím. Všechny ty pozdní švestky zrály nějak brzo, třeba Bluebell, Harbella, ale i ta fádně sladká Jofela. U meruněk se to zase naopak zpozdilo. Farbuz i Tardicot zrály taky dost dlouho. Ten Congat vůbec nezatracuju, stejně tak ty Milanovy pozdní maďarky, nebo co to má. Budu rád, když ten Congat vydrží, letos asi pět meruněk zašlo, největší ztráta je LEDANA.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10874) - 70.240 (?), 15.10.2025 12:54
Jo, jsou to čučkaři, jak říkal bývalý prezident. Sice je po slunečném "Faunově velmi pozdním odpoledni" opět už druhý den zataženo, ale třeba to Farclo i tak vybarvuje. Sice zatím jen polovina plodů, ale vybarvuje i přes to stále nevhodné počasí, což je dobrá zpráva. Když tak vem mašinu a zajeď si pro něj k Davidovi, jestli ho stále dělá. Lidi jsem tam poslal a pořídili. Snad jediný místo, kde se dá sehnat. Congat mám z Uherského Ostrohu, ale to byla nějaká náhoda, všechno hned zmizí z prodeje. Chuť je teda u téhle první úrody slabá, nearomatická, to Farclo je lepší, i když zdaleka ne tak dobré jako Farhial.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|