Pozdní odrůdy meruněk

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10867) - 70.240 (?)
13.10.2025 21:47

Dnes alespoň na chvíli trocha slunečního svitu. V chuti se nic nemění. Jasně vede famózní FARHIAL Na polovinu řijna neuvěřitelně aromatická, meruňková chuť, přitom snad o měsíc déle, než by tato odrůda měla zrát.

Farhial
Farhial
Farhial
Farhial
Farhial
Farhial
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 49.37 (?), 8.10.2025 19:54

V Madride na výstave boli predctavené novinky marhúľ z PDF som spravil niekoľko fotiek orientačne.

Marhule
Marhule

MH. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (106) - 212.215 (?), 9.10.2025 11:27

Letos se sezona peckovin ukončila dříve jako vloni, počínaje Farhialem přes Fardao i pár plodů na tom nejpozdnějším Kech Psaru u mě shnilo. Dlouhodobě podprůměrných kolem 10°C, prší každý den už 3 týdny, bez slunka, k tomu docela brzo přišly mrazy kolem -3°C, takže místama pomrzly i listy - fíkovníky, ořešáky. Ale takový ProntoCot - zrání ještě před Mayacotem no teda yes, spolu s Prialina a Borsalino že by nejranější meruňka na trhu? Problém raných meruněk je obvykle dřívější rašení, no kdyby se pěstovaly na menším stromku a ochrání se před mrazy, nejranější jsou bezkonkurenční, ať už chutnají jakkoliv cheeky

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10867) - 70.240 (?), 10.10.2025 11:12

Pan PP se možná diví, proč se stále bavíme o letních peckovinách, když jejichž čas už dávno pominul. Možná připojí i nějakou trefnou hlášku. Je pravda, že nyní v tmavých podzimních dnech je čas na sklizeň úplně jiného ovoce. Rád bych vyhověl pánům, co jim všechny meruňky už shnily, ale já opravdu takovou zkušenost nemám, promiňte. Pravá kvalita nebude asi nikde, ovšem ty plody Farhialu jsou i tak skvělé, řízně meruňkové. Congat je sice hezky vybarvený, ale příliš mnoho plodů má na chuťové vlastnosti neblahý vliv. Doufám, že stromek Farhialu vyroste a to i na úkor nějakých letních odrůd, kterých je tady zbytečně moc. Farhial je fakt moc dobrý a teď v řijnu je tak dobrá meruňková chuť velmi vzácná.

Farhial
Farhial
Farhial
Farhial
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10867) - 70.240 (?), 12.10.2025 19:11

Congat jsem předpokládal, že ti uzraje dřív, aspoň podle tabulek zas neměl být tak pozdní?

Podle mě je to všechno počasím. Co by to bylo za odrůdu? Specificky i vybarvuje. Naopak třeba ta Dušičková Domácí švestka uzrála zase mnohem dřív, chuť standartní pro Domácí švestku. Rouby byly odebrané dle pokynů Standy HK von Königgrätz s přesným určením místa a švestky na tom stromě opravdu byly ještě někdy koncem řijna. Proč teď zrály jinak, to nevím. Všechny ty pozdní švestky zrály nějak brzo, třeba Bluebell, Harbella, ale i ta fádně sladká Jofela. U meruněk se to zase naopak zpozdilo. Farbuz i Tardicot zrály taky dost dlouho. Ten Congat vůbec nezatracuju, stejně tak ty Milanovy pozdní maďarky, nebo co to má. Budu rád, když ten Congat vydrží, letos asi pět meruněk zašlo, největší ztráta je LEDANA.

MH. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (106) - 212.215 (?), 13.10.2025 0:01

Nějaký přiroubovaný Congat tu mám, snad budou příště první plod/y na porovnání. 

Dušičková, pokud si mi poslal tu samou co máš, tak mi zrála velmi brzo cca s Dolankou, pár dní po ní tvoje Vlaška z Vysočiny, a za dalších pár dní Bystrická - to byl myslím ještě srpen což je podezřele brzo - ještě před klasickou pozdní Domácí švestkou. indecision Možná i šarka urychlila zrání?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10867) - 70.240 (?), 13.10.2025 21:47

Dnes alespoň na chvíli trocha slunečního svitu. V chuti se nic nemění. Jasně vede famózní FARHIAL Na polovinu řijna neuvěřitelně aromatická, meruňková chuť, přitom snad o měsíc déle, než by tato odrůda měla zrát.

Farhial
Farhial
Farhial
Farhial
Farhial
Farhial
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat
Congat