Ovocné stěny z meruňky

host - 59.40 (?)
3.1.2010 9:57

Moc děkuji za radu. Ja jsem omezena prostorem a místo na meruňky mám pouze u plotu, chtěla bych si 3 druhy nasadit podel plotu. Na zahrade uz mam ctvrtym rokem Leskoru a te se dari bajecne. Loni mela 45 plodu uzasne chuti a take jednu meruňsku jsem si nasadila do květinace na terasu (květinac 100l), tak uvidim, jak se teto bude darit.

Píšete, že problem u ovocnych sten merunek je kratkovekost. Jak dlouho asi meruňky budou plodit? 10 let nebo vice?

Moc dekuji.

Rožková

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 59.40 (?), 2.1.2010 14:25, zobrazeno: 11242x

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti z ovocnou stěnou u meruněk. Jake podnože a tvaru (zakrsek, špičák)na tuto ovocnou stěnu a jake typy ovocných stěn jsou nejlepší? Má někdo zkušenosti at mi prosim poradi, jake odrudy pro ovocné stěny.  Moc děkuji za radu. Na jare bych si chtěla ovocnou stěnu z meruňěk založit. Nadmořská výška 250 m.n.m. jihovýchodní Morava.

Děkuji za radku.

Rožková

Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 2.1.2010 17:09

Dobrý den. Jsem velkým příznivcem ovocných stěn, dle mého názoru si však myslím, že vzhledem k Vaší vhodné poloze by bylo lepší držet se výsadby klasické.(u meruněk a broskvoní)

Pěstování meruněk a broskvoní ve tvaru ovocné stěny je výhodné zejména tam, kde hrozí nebezpečí velkých jarních mrazíků. Stěny se snadno před těmito mrazíky zakryjí. Další výhodou je snadné ošetření a sklizeň. U broskvoní jsem používal běžné podnože, u meruněk méně vzrůstné určené pro slivoně. Velkým problémem u tohoto způsobu je krátkověkost a zejména monilioza. Tam kde napadenou větev z důvodu této choroby uříznete nezapěstujete (nebo velmi obtížně) novou. Není to jako u jabloní. Pokud se přesto rozhodnete, doporučuji vést výsadbu jako velmi štíhlé vřeteno, ponechat všechny výhony rašící z terminálu, které vhodně zakracujeme v kombinaci s ohýbáním. Rovněž je třeba neopomenout včasné postupné zmlazování a to již po třetím roce výsadby. Pokud však nemáte za sebou metodu pěstování jabloní ve tvaru stěny a to po praktické stránce, pak má rada zní " do stěn z broskvoní a meruněk se zatím nepouštějte.

S pozdravem Milan Boštička

host - 59.40 (?), 3.1.2010 9:57

Moc děkuji za radu. Ja jsem omezena prostorem a místo na meruňky mám pouze u plotu, chtěla bych si 3 druhy nasadit podel plotu. Na zahrade uz mam ctvrtym rokem Leskoru a te se dari bajecne. Loni mela 45 plodu uzasne chuti a take jednu meruňsku jsem si nasadila do květinace na terasu (květinac 100l), tak uvidim, jak se teto bude darit.

Píšete, že problem u ovocnych sten merunek je kratkovekost. Jak dlouho asi meruňky budou plodit? 10 let nebo vice?

Moc dekuji.

Rožková

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 2.1.2010 17:15

Nevím, jestli je to dobrý nápad. Meruňky jsou dosti vzrůstné stromy, které po vytvarování koruny a vstupu stromu do plodnosti nemají moc rády řez (nebezpečí klejotoku). Na ovocnou stěnu je asi nejvhodnější jabloň. 
Martin

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025