Odrůdy meruněk

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?)
31.5.2010 20:46

Ještě dlouho Velkopavlovickou žádná novošlechtěná odrůda nepřekoná, alespoň v chuti... Do okrajových oblastí však není vhodná, proto školkaři nabízejí různé odrůdy na různých podnožích. Je nutno vyzkoušet...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 60.26 (?), 6.11.2011 17:26
V září je už dávno sklizenej. Před léty jsem ho koupil, protože se psalo, že je v květu velmi odolný vůči mrazu. Na to, jaký jsou meruňky sajrajt z pěstitelského hlediska, je dobrej. Tutově se Velkopavlovické přinejmenším vyrovná. Můžu doporučit, a je chválen i jinde. Meruňky... jsou schopné kvést na Hromnice, pokud je před nimi pár teplých dnů po sobě. Plodí často střídavě, a když zmrznou květy, neplodí napřesrok, jako jabloně, ale s trpělivostí orientálce vyčkají další dva roky. Za deset let to dotáhnou i na dvě úrody, a pak je skosí zemní houba verticilióza, protože v jejich pravlasti žádné houby neprosperují. Nejsou nějaké botanické meruňky z nějakých vlhčích oblastí? Sice sajrajt, ale bez apoplexie?

host - 243.142 (?), 28.3.2010 20:10

Je to k pousmání, od té doby byly vyšlechtěny nové, výnosnější a odolnější odrůdy. Pokrok je úžasná věc a zavrhují ho jen staromilci, kterým je i pisatel předchozího příspěvku. Je to věkem nebo výchovou?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 28.3.2010 20:17

Nevím, co Vy nazýváte pokrokem, ale Maďarská či Velkopavlovická (staré odrůdy), případně vyselektované semenáče jsou v chuti nenahraditelné. Nové (vyšlechtěné) odrůdy nabízejí jiné výhody, které člověk jako já určitě využije (severní morava). V chuti jsou však někde jinde a často i jejich deklarované výhody se nenaplní (viz postupné nakvétání u Pincotu - všechny květové pupeny jsou narašené stejně...) Ať žije marketing...
Martin

host - 167.131 (?), 7.4.2010 22:18

souhlas, zrovna co se týče pinkotu, silvercotu a kiota nejsem zrovna fanda, jelikož plody jsou krásné, dužnina pevná, ale stromy ve výsadbách hromadně odchází po 5.-7. roce, a to na různých podnožích.dobře udělaný marketing udělal svoje... a to nehovořím o náchylnosti k šarce a různých proveniencích u pinkotu a silvercotu...

host - 162.120 (?), 31.5.2010 17:06

Dobrý den, proč starší odrůdy mají nižší a rozložitější korunu větve jsou členitější, hustší (taková velká bonsaj) a nové, co jsem koupil v uplynulých 15 letech mně rostou do vyšky, dělají takové pruty, které se ohýbají, přestože je stříhám.         Michal

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 31.5.2010 17:30
pristi rok zkusim merunku, ale porad nevim jakou odrudu, nejvetsi strach mam z mrtvice, ktera z odrud je nejodolnejsi na mrtvici?? jinak nadm.vyska 340mnm, bude na dvore, takze mikroklima mit bude, navic cela obec je mikroklimaticka... dekuji za tip

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 31.5.2010 19:18

Vyberte si nějakou z Vašeho zahradnictví, nebo ovocné školky. Sám jsem třeba velmi překvapen s Dariny, slušně se jeví Pinkot.
Martin

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 31.5.2010 19:43

Mrtvici se nevyhnete výběrem odrůdy, spíš výběrem stanoviště - tedy polohy, půdy, výživy, řezu. Vyberte odrůdu, u níž jsou deklarovány menší nároky na polohu a odolnost vůči mrazu.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 31.5.2010 20:07
dobre, nicmene jsem se docetl, ze napr.Velkopavlovicka je uz prekonana, takze budu vybirat nejspis z novejsich odrud

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 31.5.2010 20:46

Ještě dlouho Velkopavlovickou žádná novošlechtěná odrůda nepřekoná, alespoň v chuti... Do okrajových oblastí však není vhodná, proto školkaři nabízejí různé odrůdy na různých podnožích. Je nutno vyzkoušet...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz