Odrůda meruňky a broskve - Brněnsko, jílovitá půda

host - 66.105 (?)
5.2.2010 22:38

Ta broskvoň je OK. Meruňka, pokud bude blízko domu, by mohla taky dobře plodit. Pokud bych však měl jen jednu, volil bych odrůdu, které nezmrznou květy (nebo plůdky) tak často. Mrazuvzdorných meruněk je dneska už více: Bergeron, Veharda, Vesna, Veselka, Ledana, Leala,...no, je jich moc. Nebo ať vám aspoň někdo přiroubuje do korunky třeba rannější Leskoru, Lebelu nebo i jinou odrůdu bez ohledu na cizosprašnost. Vylehčení půdy bude asi nutné (lehčí zeminou, pískem, drcenou kůrou nebo polystyrenem...). Taky by mohla pomoct nějaká slivoňová podnož.   Mimmo

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 191.221 (?), 5.2.2010 10:24, zobrazeno: 9307x

Dobrý den,

jsem zahrádkář-začátečník a prosím o radu s výběrem odrůdy meruňky a broskve. Od každého bych ráda jeden strom, máme malou zahrádku, orientovanou na západ-hodně slunnou, ale s jílovitou půdou v Brně.

Myslela jsem si na Velkopavlovickou a Redhaven?

Děkuji za radu, joohana

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 5.2.2010 12:23

Myslela jste si to dobře. Tyto poměrně staré odrůdy se v Brně na mnoha místech s úspěchem pěstují. Stále patří v sortimentu k nějkvalitnějším. 
   Jílovitou půdu je dobré vylehčit bez ohledu na to, jakou odrůdu použijete.

host - 66.105 (?), 5.2.2010 22:38

Ta broskvoň je OK. Meruňka, pokud bude blízko domu, by mohla taky dobře plodit. Pokud bych však měl jen jednu, volil bych odrůdu, které nezmrznou květy (nebo plůdky) tak často. Mrazuvzdorných meruněk je dneska už více: Bergeron, Veharda, Vesna, Veselka, Ledana, Leala,...no, je jich moc. Nebo ať vám aspoň někdo přiroubuje do korunky třeba rannější Leskoru, Lebelu nebo i jinou odrůdu bez ohledu na cizosprašnost. Vylehčení půdy bude asi nutné (lehčí zeminou, pískem, drcenou kůrou nebo polystyrenem...). Taky by mohla pomoct nějaká slivoňová podnož.   Mimmo

host - 191.221 (?), 6.2.2010 20:47

Děkuji za komentář.

Mohla bych ještě požádat o doporučení nějaké mrazuvzdornější odrůdy, která by dozrávala během července? Líbila by se mi Bergeron, ale ta je dost pozdní. U Leskory mě odrazuje cizosprašnost a fakt, že jsem se kdesi dočetla že plody nejsou moc vhodné k zavařování-většinu úrody plánuju zavařit :-).

Tak jak to tedy je? Děkuju, joohana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025