nemoc meruněk

host - 215.1 (?)
11.7.2007 8:28
To je jasné, že se to musí přebrat a případně vykrájet. Ale když už pálím, tak nebudu vyhazovat meruňky. Ta trocha práce mě za to stojí
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 241.82 (?), 21.4.2007 5:29, zobrazeno: 39131x
měli jsme před 10 lety 40 stromů meruněk, něco sebral vítr, byly na otevřené zahradě za domem, teď jich tam zbylo asi 15 , v posledních letech mě zaráží jedna věc. Merunky vykvetou všechno v pořádku najednou zvadnou květy spadají , na koncích větví vyrazí lístky takové štětičky , jinak je větev holá ty štětičky za pár dní taky zvadnou a je hotovo Většinou nám merunky odcházeli na mrtvici, nejdřív jedna větev, druhá , nakonec celý strom. je tady jílovačka, už jsem o tom tady psala, stromy se zalívají, dáva se k nim vápno a stejně je každý rok úhyn. Loni dopadly takhle dvě, z toho je jedna vzpamatovala, zato uhynula letos, ale že vyráží ty listy na konci větví jinak nic, je holá celá větev to mě mate. Jsme podhorská oblast 300m , Děkuji Hana

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 21.4.2007 23:52

Vážená paní Hano,
to,co popisujete o kvštech a větvích je důsledek choroby-moniliový úžeh-viz jiná témata na této straně.Ostaatní Vámi uváděná fakta jsou souhrnem tolika negativ pro meruňky,že vše dohromady je opravdu na mrtvici /stromů/.
Obecně a zjednodušeně: Meruňce nesvědčí těžké,přilehavé,kyselé a jílovité půdy,naopak chce půdu písčito-hlinitou nebo hlinito písčitou,mírně vápenatou,propustnou a sušší,nikoliv suchou.Platí pro podnož meruňkový semenáč.Podnož myrobalán naopak váp.půdu nemá rád.Určitým řešením by byly stromky na slivoňové podnži.Nejlépe se poradit s odborníkem v okolí a utraťte pár korun za nějakou brožurku o pěstování meruněk,vždy se hodí.
Vaši půdu se pokuste zlehčit a provzdušnit kompostem s pískem při podzimním rytí.V každém případě vše suché ze stromu pryč,rány zatřít strom.balzámem.Zbylé větve určitě podrazí.Je to běh na delší trať,ale věřte v dobrý výsledek.
                             Zdravím.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 23.4.2007 11:24
Je to doslova pravda, tak jak pan Hauser píše..
Připojil bych možná ještě preventivní postřiky fungicidem proti úžehu. Nespoléhejte příliš na to, že na slivoňové podnoži budou mít meruňkové stromy jiné - skromnější nároky na stanoviště a půdu.

host - 215.1 (?), 10.7.2007 13:52
Tohle mám taky, na pálení do sudu to nevadí a na marmeládu se to vykrojí. Myslím, že je to průvodní jev moniliózy. Když jsem na stromech moniliózu neměl, tak takto nevypadaly ani plody.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 10.7.2007 22:09
Podle foto to vypadá na moniliozu peckovin - též hnědou hnilobu. Bývají napadeny převážně plody v době dozrávání, zralosti i po sklizni, ale jen plody s poškozenou slupkou např. od hmyzu, krup apod. Co se týče moniliového úžehu účinnější než Rovral je Horizon - postřikem přímo do květů. Po odkvětu můžete postřik preventivně opakovat přípravkem Baycor.    Zdravím

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 10.7.2007 22:13
Ještě dodám, nahnilé meruňky do sudu ani omylem.

host - 167.111 (?), 10.7.2007 22:43

souhlasím - jedná se o moniliovou hnilobu, v oblasti kde se vyskytuje, nebo jsou-li plody poškozeny např. kroupami je nutno použít fungicidy. Pozor na ochranou lhůtu!

Lucas

host - 215.1 (?), 11.7.2007 8:28
To je jasné, že se to musí přebrat a případně vykrájet. Ale když už pálím, tak nebudu vyhazovat meruňky. Ta trocha práce mě za to stojí

vladana - (2), 20.7.2007 10:18
pečlivě pročítám Vaši diskusi, nejsem  bohužel zkušený sadař, ale mám taky problém, naše meruňka minulý rok měla přes 90 kg úrody, letos to vypadala taky slibně, nicméně  začaly pomalu usychat větvičky, listy se kroutí a bohužel to pokračuje dál. Sousedi tvrdí, že to může být mrtvice, já si spíše myslím, že  jsem neměla dát čerstvý koňský hnůj jako hnojivo. Je prosím Vás možné ji zachránit? Díky Vladana

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 5.8.2007 18:58
Čerstvým hnojem raději nehnojím vůbec, ale že by se kvůli němu kroutily listy, se mi nezdá.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz