Mráz
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 4.115 (?), 19.4.2017 15:09
"Samotný přístroj je poměrně jednoduchý. Tvoří ho spalovací motor, dvě plastové nádoby na tekutinu a delší výfuk. „Pracuje na principu smíchání farmaceutického glycerinu a vody. Benzinovým motorem se mlha rozhání z trysek přes výfuk do prostoru. Mlha je poměrně hustá a je do výšky porostu, tedy asi dva a půl metru. Mlha brání proniknutí studeného vzduchu ke květům.
Zdroj: Břeclavský deník
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.170 (?), 19.4.2017 16:31
Ta spotřeba vody je dost velká. A pokud budou ty mrazy větší, nazamrzne ta voda už v hadici?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.17 (?), 19.4.2017 14:42
Tak já mám čtyři ořešáky. Sefersdorfský a Jupiter mají zmrzlé nasazené listy a výhonky, Mars a ořešák None name šedesát let starý jsou v pohodě (ten starý už kvete), Mars vyraší každým momentem, asi až ta slota přestane. Jinak stromy na mé zahradě zatím v pohodě. Velkopavlovická a Harcot zatím malé plůdky bez monliového úžehu, modré peckoviny kvetou, doufám, že se dočkají letu čmeláků a včel, stejně tak hrušně a jabloně. Ráno jsem byl na zahradě měřit teploty v pařeništích, venku při zemi byl 1 °C v 1,5 m 1, 5 °C. Pařeniště s rajčaty v pohodě 6 °C a 8 °C. Za tu hodinu co jsem tam byl, jsem pěkně promrzl, strašný, studený vítr. Teď se mně zdá, že se rychlost větru o několi m/s snížila, ale zase sněží. Asi nezbývá nic jiného, než se minimálně do pátku modlit, ale jak to udělat, když jsem už všechny modlitby zapomněl.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.60 (?), 19.4.2017 15:29
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.19 (?), 19.4.2017 17:18
Jak výše psal již Vladimír, mám zahradu v mrazové kotlině u Brněnské přehrady. Nejsem žádný odborník, ale za ta léta kdy mrzlo, nebo nemrzlo v nevhodnou dobu jsem si všimnul jedné věci. A sice že kdoule, co mám asi 25let nikdy v době květu, nebo později nezmrzla. Takže pravidelně plodí. Už delší dobu proto dělím ovocné stromy na "inteligentní a blbé". Podle mně "nejblbější" jsou meruňky a broskve a bohužel i nejchutnější a tím pádem nejžádanější. Taková kdoule, když v březnu "začala rumplovat zoncna", tak si toho nevšímala a spala si dál svůj zimní spánek. Dost podobné to je i s mišpulí. Jsou vysmáté. Takže je to vše o výběru ovocného stromu pro naše drsné podmínky. Alex46
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.19 (?), 19.4.2017 18:13
Je to presne tak. Klimatické podmienky aj v našich najteplejších polohách sú pre marhule na hrane. Jeden rok sa to podarí, iný zas nie. Vždy, keď sadí človek kdekoľvek v strednej európe marhuľu, musí si byť vedomý toho, že nebude každý rok obsypaná plodmi. Naproti tomu broskyne u nás mávajú úrodu každý rok.
Najnovšia predpoveď dáva na piatok ráno minimum okolo nuly, tak možno nakoniec s trochou šťastia z tohoto besnenia živlov vyviazneme bez strát. Musíme si ale počkať na piatok ráno. Ešte sa tie predpovede budú upravovať.
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 195.254 (?), 19.4.2017 18:49
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.161 (?), 19.4.2017 20:48
|
|
 |
|
 |
 |
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 240.228 (?), 19.4.2017 20:50
To, že máme na meruňky, broskve apod. okrajové podmínky je mi jasné. Když jsem se v nedalekém zahradnictví ptala na mandli(neb příbuzní ve Skalici ji mají... no, taky mají vinohrad ) prodavačka jen protočila oči: u vás? No to ani náhodou... Ale momentálně to není o tom: jeden rok není, další je. Vloni to zmrzlo na jaře v květu, letos broskev už v zimě a zbytek ovoce nejspíš v pondělí, nejpozději v pátek A jelikož si umím spočítat, že mi nakonec vždycky nějaké roky budou chybět nemám už chuť mávat rukou nad promarněnými léty marnou snahou, něco si vypěstovat A nejvíc mne prudí(slušně řečeno ) že se s mužem snažíme dělat pro životní prostředí co nejvíc(třídíme odpad, hnojíme organicky, používáme eko prostředky v domácnosti, topíme ekologicky...) a nemáme stejně šanci to ovlivnit...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|