Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?)
14.4.2016 8:03

nevíte prosim, zda lze provest postrik Kumulusem do broskvoni a mandloni proti spále? práve v noci zaprselo do odkvetajicich peckovin, do merunek je tento pripravek OK, lze i do ostatnich? - mj.je Kumulus veden i do ekol.pestvani, proto bych jej prave rad pouzil... díky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

LacoSk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (85) - 101.27 (?), 14.4.2016 6:43

U nás bolo počas kvitnutia pekne. Skoro všetky kvety sú opelené, iba v závere prišlo asi na dva dni k zhoršeniu počasia, slabší dážď a mrholenie.

Ja som stihol 2x postriekať a mám to zatiaľ OK, ale u suseda čo nestriekal sa už začína prejavovať monilióza. 

Juh stredného Slovenska.

Monilióza
Monilióza
Monilióza
Monilióza

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 14.4.2016 8:03

nevíte prosim, zda lze provest postrik Kumulusem do broskvoni a mandloni proti spále? práve v noci zaprselo do odkvetajicich peckovin, do merunek je tento pripravek OK, lze i do ostatnich? - mj.je Kumulus veden i do ekol.pestvani, proto bych jej prave rad pouzil... díky

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10876) - 70.240 (?), 14.4.2016 9:29

Osobně bych se Kumulus nebál použít ani na broskvoně. Jak psal SvK, tak tento druh síry se dá používat i v průběhu vegetace. Ovšem použít proti tak silnému soupeři jako je Monilinia laxa pouze a jenom Kumulus jsem si netroufl. Deštivé počasí ještě zazlobí, ale velká zima by v nejbližších dnech už snad být neměla. Jak psal Jirka z Frýdku, tak musím konstatovat, že citlivá je opravdu více Spring Blush, ale i Aurora a to i v minulosti. Přitom jsou to stále malé, nerostoucí stromky, takže byly opakovaně fungicidy řádně "omyty". 

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 14.4.2016 12:15

ja jej tam dám, vloni sem nedal nic a vse ok, nutno dodat, ze to neni zadne chranene misto, ale pekny fičák, takže kvety po desti velmi rychle osychají a tudiz monilia asi tolik řádit nebude, dnes ale aspon ten Kumulus...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10876) - 70.240 (?), 14.4.2016 12:29

Když jste v minulém roce nedával nic a bylo vše v pořádku, tak se u Vás Monilinia laxa pravděpodobně vůbec nevyskytuje. Tím pádem můžete být v naprostém klidu.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?), 14.4.2016 17:54

ale vyskytuje, ale v krytych mistech-na dvoře apod., tam mi odesla, takze nyni vysazuji merunky na jizni svah, sice se silnym vetrem a zda se, ze to je to pravé ořechové

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (667) - 146.186 (?), 14.4.2016 18:56

Já mám sad na kopci a fouká tam skoro pořád. Proti monilii stříkám 2x, ale i když to některý rok v minulosti nevyšlo, nic se nestalo.

host - 227.119 (?), 21.4.2016 22:11

Moníliová spála tu v okolitých záhradách už naplno vyčíňa na neošetrených stromoch. Ja som použil najprv Horizon a potom Signum a stromky sú čisté, bez jedninej uschnutej vetvičky. Tie 2 (prípadne 3) postreky skutočne stoja za tú trochu námahy, oplatí sa to. Zaráža ma, že často vidím v záhradách marhule s navápnenými kmeňmi a strihané a postrek proti monilóze už neurobia. To nedáva zmysel, na čo je potom celá tá práca so stromami, ked ich nechajú takto na jar zdevastovať. Videl som aj veľké stromy, ktorým uschli až 2 tretiny výhonkov. Počas kvitnutia pritom prevládalo suché a teplé počasie.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10876) - 70.240 (?), 22.4.2016 21:45

Taky se zde něco objevilo a po příštím týdnu toho bude zřejmě ještě více. Na teplé a suché počasí v době kvetení nespoléhám. Ty dva postřiky udělám vždy. Sousedům poraďte, když je uvidíte, třeba nemají ty správné informace. 

host - 187.224 (?), 22.4.2016 22:05

To je těžké, jeden na to kašle, jeden zastánce eco-bio bez chemie, většina jich nemá techniku vhodnou k ošetření vzrostlých stromů. U mne pod 5%, po provedení 2 postřiků, po sousedech odhaduji nad 15. Pokud mi to nezmrzne, zlámou se mi stromy, Násada plodů je veliká.   j.c.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz