Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015

host - 134.68 (?)
11.5.2015 11:38

Určitě ještě postříkejte, roztok udělejte silnější - na horní hranici až o 1/4 víc podle co uvádí výroce. Plůdkům by to nemělo vadit a ochranná lhůta je většinou do 30 dnů a to budou meruňky stále ještě malinké. Pokud na postižené větve došáhnete, můžete k postřiku ještě nejpostiženější větve ostříhat, aby infekce nepostupovala.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10678) - 70.240 (?), 30.4.2015 20:06

Pokud jde o moniliový úžeh peckovin na meruňkách, tak až na ojedinělé případy, jako například na téhle fotce, je výsledek chemické ochrany přímo vynikající. Škoda, že nevím, co bylo nejúčinnější. Že by tím "zázrakem" bylo ZATO,  jak píše Kuky? I Goldrich na B-VA, který si v květu užil ledacos, je ve skvělé formě. A jak dopadl soused? Nové meruňky mu krásně kvetly, ovšem už se opět divil, proč tak náhle uschly. Odmítá používat chemické postřiky, ale myslím, že z takového Kumulusu by se jistě "neotrávil". Škoda, že jsem Kumulus jako jedinou ochranu nevyzkoušel na nějaké meruňce. Příště to udělám.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.97 (?), 10.5.2015 14:03

Úžeh se letos neprojevil (a i jen minimálně u neošetřovaných stromů v sousedství), ale něco si vzal mráz, něco kroupy a aby toho nebylo málo, tak to i něčemu zachutnalo...

host - 74.181 (?), 11.5.2015 8:37

Již jsem přišla o dva stromy meruněk a tak teď stříkám. Postřik byl proveden 2x a teď se objevuje na koncích větviček moniliová spála. Jsou tam již malé meruňky. Má cenu další postřik nebo jen odstříhávat větve?

host - 134.68 (?), 11.5.2015 11:38

Určitě ještě postříkejte, roztok udělejte silnější - na horní hranici až o 1/4 víc podle co uvádí výroce. Plůdkům by to nemělo vadit a ochranná lhůta je většinou do 30 dnů a to budou meruňky stále ještě malinké. Pokud na postižené větve došáhnete, můžete k postřiku ještě nejpostiženější větve ostříhat, aby infekce nepostupovala.

host - 38.1 (?), 18.5.2015 22:58

Smáčedlo narušuje povrchové napětí vody a ta pak netvoří kapky ale vodní film. Nejjednodusší smáčedlo je obyčejný jar na nádobí. Ta určitě květu neublíží.

host - 178.124 (?), 20.5.2015 8:45
Ja jsem aplikoval 2 postriky (Horizon, Talent) pred a po kvetu idealne to vyslo pred vlnou ochlazeni. Presto nalezeny asi 2 vetvicky s uzehem. pricina je za plotem-soused na to kasle a jeho merunka je z poloviny sucha.uz jsemt takto prisel o visen.loni jsem mu vnutil postřik, letos to je na likvidaci stromu.On jen mavne rukou aj jde na pivo.Nechci si kazit sousedske vztahy, na druhou stranu prijit o vysledky sve prace kvuli lemplum z okoli me deprimuje (monilie, šarka,strupovitosti, slimaci atd.).Jak to resite vy?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 92.38 (?), 20.5.2015 14:54

Já jdu se sousedem na pivo. Dobré mezilidské vztahy nevyváží sebelepší úroda.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10678) - 70.240 (?), 21.5.2015 16:24

Projevy choroby se sem tam objevují stále, ale asi platí to samé, co u kaeřavosti a to, že bujný růst zdravých výhonů a listů má možná na svědomí spíše příznivé počasí v květnu, kdy bylo poměrně teplo a sucho. Nejvíce překvapil Goldrich na B-VA, který místy kvetl i ve vánici a přesto vypadá velmi vitálně a je na něm i poměrně dost plodů.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10678) - 70.240 (?), 23.3.2016 21:10

Jako každoročně, tak i letos čekáme na nevítanou návštěvu moniliového úžehu peckovin. Osobně tuto návštěvu zvládám poněkud lépe než plíživou vytrvalost kadeřavosti listů broskvoně. Návštěvu moniliového úžehu přivítám jako každoročně nejprve Talentem snad i s tím přidaným Zatem a později pohostím tohoto návštěvníka Horizonem. V případě potřeby budu prokládat Championem, aby "dohlédl" na květy v případě mrazu.

Mortimer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 158.229 (?), 25.3.2016 12:56
Mám zopár marhúl, ktoré nejednotne kvitnú. Už teraz mám jeden veľký strom, ktorý kvitne, ostatné ešte potrebujú asi týždeň. Pri takýchto prípadoch viackrát striekate stromy? Zasadil som marhulu v jeseni, zatiaľ len teraz raší. Kedy postriekať tento strom - nevieme, kedy bude kvitnúť.? Plánujem použiť signum.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?6:29
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz