Meruňky 2025
|
|
|
|
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (55) - 213.87 (?), 23.7.2025 22:03
PP - tak jestli byly Bergerony jen dobré, tak ještě to není úplně ono, nejlepší jsou až ty měkké před spadnutím, ty jsou vynikající, pak není potřeba ani srovnávat, huba se rozesměje a je to jasné. Tady Bergerony začínají - první měkké plody výborné, většina je ale ještě tuhá.
Korzár - krásné meruňky, douho vám drží na stromě odolné - Aprireve, Vanilly 
Petře Vanilly jistě neurazí, nejlepší jsou ty dobře vyzrálé 20Brix a víc to je chuťovka. VP mám pozdní klon tak čekám ještě nejsou zralé, ale dřívější marmeládové Monastyrsky - je to taky typ Maďarské/VP, tak ty byly opravdu vynikající 
San Castrese těch pár plodů jsem měl všechny sladké výborné, takže určitě super odrůda (aspoň v itálii)
Iziagat, se divím, že nejsou odolné šarce, mělo by to být prošlechtěné, těch odrůd GAT je víc.
Na stromku upadnul už přezrálý jediný plod Honeypearls, sladkokyselkavý chuť jako nektarinka 28%Brix, už se scvrkával, stromek hodně kvetl a jen 1 plod, asi se tato odrůda špatně opyluje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10714) - 70.240 (?), 24.7.2025 12:49
Bergerony mám ještě nezralé, u mě musí být zcela měkké, padané, aby byly i sladší. Zralý je už částečně Harogem. To je výrazná meruňková chuťovka. Pár strupů a sazí mně nevadí. San Castrese je fakt lahodné, ale jinak nejsou moc pevné na jiné účely než na ochutnání. Ty nejměkčí by mohly klidně soutěžit s Vanillacot a Šalachem. Nějaký vliv tam může hrát šarka. Naproti tomu Bebeco vůbec nic nepředvádí, stejně jako Ceglědi Óriás, která vypadá jak VP, ale chuť žádnou nemá. K čemu bys, Martine, přirovnal chuť San Castrese? Meruňková chuť smíchaná s jablečným pyré? Co ty Honeypearls a Sugarpearls?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (55) - 213.87 (?), 26.7.2025 0:27
Tak namísto Cegledi Oriás zkusit Cegledi Bibor. Ale je to stejně divné, přece by v minulosti nikdo nepěstoval meruňky bez chuti - C. Orias.
Ta San Castrese byla šťavnatá sladká, byla sice meruňková, ale neměla hutnou chuť meruněk jako jiné středomořské co jsem zatím ochutnal (např. Canino, Cafona, Fracasso)... v tom je ta San Castrese jiná . Sugarpearls hodně sladké, klasická chuť meruněk tam vůbec není, je to něco jiného, mi chutnají, ale dost hnijí. Taková Vanilla vůbec nehnije.
Korzár - v některých plodech jsem našel taky plíseň, ale jen pár. V minulých letech byla plíseň v některých Bergeronech které dlouho visely zralé - ale jen pár plodů, nevím čím to je. Winniecot super. Podařilo se vám sehnat ty další Winter, Cokli...?
Dozrálo pár plodů Cibo del Paradiso, jsou bělomasé jako Vanillacot, zrají až po Vanillacot.
|
|
 |
|
 |
 |
|
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář (612) - 49.37 (?), 26.7.2025 10:40
Martin Wintercot sa snažia získať všetci záhradkári v EU vysadená je iba v Anglickú. Marhulka Hacihaliloglu je ešte tvrdá už ju ničia mravce do budúcna nechcem tieto biele odrody niesú odolné na naše podmienky ale hmyz ich miluje. Dalšie staršie odrody čo testujem pôjdu preč písali neskoré kvitnutie ale monilia pri dozrievaní mali pravdu.Doucoeur marhulka chuťovo dobrá ale sadne na ňu osa, včela a už hnije vykopať.Mal som veľa starých odrôd všetko som dal preč marhulka Holubova vrúble poslané z Moravy strom mal 100 rokov pri dozrievaní sa na plodoch objavovali hnedé flaky to isté u Maďarskej teraz 2 dní prší a ešte hlásia celý budúci týždeň Velkopavlovická, Maďarská hniju na stromoch písali záhradkári, aké sú dobré je to blud, keď prší a hnijú.Prečo to nerobia nové odrody?Predal som 80% úrody všetci čo ku mne chodili vraveli máme 40.30, ročné stromky raz za 5,6, rokov rodia ostuda, chceli by kúpiť také ako mám ja, ale vysvetľujem im tie tu nekúpite vždy dám okoštovať aj z nových odrôd vysvetľujem im tieto odrody môžu byť dlho na strome nehnijú, odolnosť na Šárku alebo rezistentné fúka vietor nepadajú preto sa uberám týmto smerom, každý záhradkár si musí otestovať odrody ktoré budú vhodné do jeho oblasti.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 26.7.2025 14:02
Letos budu sklízet Bergeronové stromy asi až do září... Nicméně jeden už je hodně poklizený, házím do bečky celé plody, aby kvas nebyl moc bouřlivý. Ta cukernatost z postřiku Cocacolou a nebo solankou, případně jednou sodou v žádném případě vystupňovaná není. To jsou jenom šidítka pro chuťové pohárky, na kvasný proces celkem k ničemu... Borax při zaměkání jako vinaři nedávám... Sanytr jako pěstitelé cukrové řepy také nedávám... Mám jeden Bergeron, zatím ještě nezraje se značnými příznaky šárky, každoročně ale dává nejchutnější Top ovoce ze všech stromů. Maďarská hnije po poškození hmyzem i za pěkného počasí, chtělo by to postřik proti poškození hmyzem, ale kde ho vzít? Zmínka o něm je v různých publikacích od jabloní po révu, ale konkrétní jméno přípravku asi pro jistotu nikde udáno nebylo. Možná že jsou nějaké repelenty, aby ovoce nevonělo a nelákalo, ale já když příjdu do ovocné komory a nebyla by tam žádná vůně, zvedl by se mi z toho žaludek. Fleky na plodech, případně nerovnoměrné dozrávání? Dejte před sklizní pár postřiků třeba tekutým Cereritem hobby (raději bez guana-zápach) a plody budou vybarvené a chutné. Je to všechno o rovnoměrných živinách dodaných nejlépe přímo do půdy, to ale někdy může být oříšek, když je někde něco pokažené... Největší problém dělá přehonojení dusíkem, velké špatně vybarvené plody náchylné ke hnilobě a praskání i po listové výživě. Samotný fosfor který urychluje vegetaci na kvalitě úrody ale také nepřidá. Prostě chce to dát stromům čas a nehrát si na Boha. A co třeba Marlen nebo Leala? Koupil jsem si i nové stromky abych měl něco "bezvirozního". Přiznám se, že nové odrůdy moc nevyhledávám, snad kromě pokusu s Kuresií. Hodila by se ještě jedna ale pozdní Leskora, mám želízko v ohni ze semenáčů. Na velikosti nezáleží, pokud to nejsou hrášky...
|
|
 |
|
 |
 |
|
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář (612) - 49.37 (?), 26.7.2025 16:22
Konečne prestalo pršať bol som pozrieť v záhrade koštoval som odrody Ula naštepená na inej odrode bolo tam 6 marhúľ chuťovo boli celkom dobré tak isto aj marhulka Daniel a Sojdanova kasna je ešte tvrdá Luca prvé dozreté marhulky sú výborné ale čo má hnevá aj keď prší je tam stovky včiel a žerú a žerú sú hladné nič nekvitne včelari ich neprijkrmujú tak potom sú všade v záhradách.
Pozrel som sledovanosť čisto marhulky za 24hod 17207 - 17476
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 27.7.2025 15:05
Já už jsem Ceritem zkoušel stříkat problémové stromy před mnoha lety a roztok jsem postupně zvyšoval jestli nedojde k poškození a ani dávka udávaná na zálévaní pokud nestříkáte v poledne škodu neudělá, neudělá ji ani dávka dvojnásobná... Nebudu zabíhat do podrobností z toho důvodu, že si to musí každý vyzkoušet sám, aby pak někdo neřekl, že podle mého návodu se někomu něco poškodilo! Důležité je dodávat živiny v době tvrdnutí pecek. A pak tři nebo čtyři týdny před sklizní si plody vybarvíte. Pokud se vám s tím chce hrát. A pokud to někde hoří je na vás, jestli budete stříkat ještě v době těsně před utržením a jaký přípravek si vyberete. Protože ono to nezabere hned a je potřeba tak týden až deset dní, pokud ovšem stromy nejsou celou dobu předtím podvyživené. Letos jsem stříkal pouze přeplozené staré stromy, použil jsem několik různých přípravků s rozdílným množstvím různých živin. Kdyby plody někdo testoval, pochybuju, že by tam byl problém, i vzhledem k dostatečnému časovému odstupu. U meruněk, kde jsem ale výživy třeba z důvodu sklizně višní hned vedle a jiného drobného ovoce výživu přerušoval je rozdíl vidět ještě dnes. Je ovšem pravda, že jeden strom utrpěl velkou ránu moniliovou spálou a regenerace trvala dlouho plus přeplození, i když jsem udělal probírku. Jsem zvědavý, jakou budou mít plody i když letos menší velikosti kvalitu, ale ještě nezraje.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|