Meruňkové trable



Petr L - (21) - 181.91 (?) 
19.6.2023 23:43, zobrazeno: 994x

Zdravím, prosím o radu ohledně 5-leté meruňky. Bohužel jsem podcenil ochranu proti monilióze a vše řešil až po rozpuku choroby-postříkal, ořezal, meruňka pak ožila, začala pučet i na větvích, kde jsem objevil korovou nekrózu - mám tyto nekrózou postižené větve nakonec nechat nebo radikálně odstranit (starší dvě fotky)?  Po dvou měsících ale stav vypadá opět neuspokojivě, koncové části rostoucích větví usychají, klejotok všude (foto aktuálního stavu). Prosím o rady. Tyto suché části odstraním, ale rád bych věděl jako moc, jaká je prevence a celková péče ve stavu mé meruňky, příčiny.

Děkuji moc za zpětnou vazbu

Petr

Aktuální stav
Aktuální stav
Korova nekroza1
Korova nekroza1
Korova nekroza2
Korova nekroza2
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 81.144 (?), 20.6.2023 18:44
Počkejte až zde bude pan Petr z Pardubic... Já mám pořád ještě zásobu Dithane a Horizonu a koupené nové přípravky, kterými moje školičky a štěpovance ošetřuju. Biegler.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 213.137 (?), 21.6.2023 0:01

Z fotky moc nejsou vidět detaily, je to zdálky. Příčinu jste si odpověděl sám, postřik pozdě, stříká se obvykle už na počátku kvetení proti moniliovému úžehu. Korové nekrozy jsou na meruňkách běžné, většinou to způsobuje nějaká houba nebo bakterie v kombinaci se zimou, většinou se rána po 2 letech zavalí, můžete zkusit nožem oškrábat jestli je zával zdravý - zelený, když bude nekroza stále postupovat je pod kůrou pletivo hnědé s klejetokem, tak nožem vyřezat do zdravého, zatřít nějakým balzámem na stromky. Další pomoc meruňku možno okopat povrhově aspoň 1m kruh přihnojit do něj 1-2x dusíkaté hnojivo, koncem léta už bez dusíku jen živiny, zapravit, zavlažovat,... zkrátka vše vykompenzovat růstem až je na jaře co stříhat, pokud je dobrá půda a roste dobře tak nic jen počkat jak to dopadne a postupně ořezat suché větve, zamazat ořezané rány. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr L - (21) - 181.91 (?), 21.6.2023 17:01

Děkuji moc za rady. Posílám ještě detailnější fotky. Vše uschnuté a uvadající tedy odstranit? a postříkat ještě preventivně proti monilióze nebo je příčínou vadnutí a usychání jiný problém případně jak jej řešit?

PL

Detail1
Detail1
Detail2
Detail2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika