Meruňka z pecky



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
host - 135.25 (?) 
27.8.2018 9:16

Dobrý den.Na jaře z pecky vyrost stonek o dvou větvičkách, který je asi 60-70cm vysoký.Větvičky jsou slabé a bojím se, že to v zimě zajde.Vůbec tomu nerozumím.Nemám je seříznout(zkrátit) Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 1.111 (?), 19.4.2012 9:51

můj tatí má merunku i broskev z pecky a má plody velké a chutné takové ani v obchodě nekoupíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.172 (?), 30.7.2020 8:40

Z pecek vám vyrostou plnohodnotné stromky, s plody srovnatelnými s roubovanými

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 31.8.2004 11:35
Dobrý den,
jestli chcete pěstovat meruňku z pecky tak to se plodů dočkáte za několik let a plod nebude nic moc. Z pecek se můžou pěstovat jen podnože a na ně štěpovat ušlechtilou odrůdu.

Vláďa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Lucián - (6), 19.10.2005 15:35
Nesouhlasím s tím, že z pecky nemůže vyrůst dobrá meruňka (obecně dobrý ovocný strom). Může a stačí se kouknout do pomologického atlasu, že existují odrůdy jež vznikly jako náhodné semenáčky. Takže pokud je dostatek místa, času a někoho to baví, tak ať zkouší pěstovat ovoce z pecek, třeba se tak dočkáme nových zajimavých odrůd. Je třeba ale počítat s tím, že takový stromek bude plodit nejdříve tak za 7 let a hned z prvních plodů se stejně nepozná, jestli jsou dobré nebo ne. Sami jsme několik semenáčků vypěstovali, plody byly docela velký i dobrý, ale nikdy to nebylo nic zvláštního, jsou i lepší odrůdy. Nejlepší na experimentování se semenáčky jsou broskvoně, tam se lze dočkat plodů již po 3 letech.
Jistější je mít roubovanou osvědčenou odrůdu na vhodné podnoži, ale nic nebrání tomu si vyšlechtit vlastní, jen je to na strašně dlouho a za celý život se člověk nemusí dočkat výsledku.
Jen s tou odolností to není pravda, mnohem odolnější může být odrůda, která byla šlechtěna za účelem odolnosti než kdejaký semenáček.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 212.118 (?), 6.10.2006 10:43

Dobrý den.

Nevím,zda někdo odepíše,ale zkusím to.

Letos na jaře,jsem na zahradě našla 2 malinké stromečky a podle pecky jsem zjistila,že to jsou meruňky.

Nyní z nich mám již asi 90cm stromečky.Jen teď přemýšlím kam je bude nejlepší nasadit,aby mi neuhynuly.Asi bych taky zkusila 1 naroubovat,ale kdy to bude nejlepší udělat?A jakou odrůdu? Mohl byste mi poradit?

Předem děkuji Eliášová Marie

Prosím napište na: elias.marie@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 11.12.2006 10:44
Semenáčky meruňky je možné zasadiut na podzim nebo (nyní už jedině) na jaře před vyrašením.
Příliš Vám ale zasazení semenáčků z jader konzumní meruňky nedoporučuji - jejich vlastnosti jsou těžko předvídatelné, ale pokud máte na zahradě dost místa, proč ne? Říká se, že semenáčky jsou odolnější než roubovance. Je to možné, ale asi to bude spíše vyšším zastoupením planých vlastností.
Meruňky se roubují nejlépe kopulací poměrně brzy - než začnou rašit - kolem poloviny března. Výhodnější je možná naroubovat je na myrobalán, zejména v horších půdních podmínkách. Pozor ovšem na přenos šarky odkopky, což semenáčkům nehrozí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 27.11.2011 0:04
Spodok je... myrobalán? špendlík? proste niečo, čo som kedysi odkopal vedľa cesty... vrch je marhuľový vrúbeľ...tento rok som tam mal plody 2x veľké ako na stromoch, čo som kupoval ako hotové výpestky, akurát si za ten svet neviem spomenúť, aký to bol vrúbeľ...Mal som tie plody odfotené... ale mobil s fotkami dokonale "pašol v pizdu".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.251 (?), 7.10.2006 16:21
no já nevím, u nás je nevhodná těžká půda na meruňky, takže koupené meruňky pár let rostou, dorostou do 2-3 metrů, pak začnou trpět mrtvicí a další asi 3 roky postupně odumírají a zmenšují se, až zase z toho není nic, jen suchý pařízek. Z pecky by to možná tak špatně nedopadlo, nevím. Mohl by to nějaký přítomný okomentovat?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 11.12.2006 10:48
Myslím, že máte pravdu s tou těžkou (obvykle dost kyselou) půdou. Rada je těžká. Někdy pomůže vykopat velko jámu, do ní přidat hodně písku příp.omítky a stromek vysadit na kopeček - tím se stane místo o hodně sušší. Meruňka je enormě náchylná na nedostatek vzduchu v půdě. Myrobalán jako podnož v tomto případě nepomáhá, ten je dobrý na chudých kamenitých půdách. Meruňky na něm štěpované trpí mrtvicí stejně, možná více.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika