Marhula - nestandardny tvar koruny

host - 248.195 (?)
14.3.2022 11:55

Ten nejdelší (na fotce doleva) zkraťte tak o 10cm a terminál na délku nůžek nad tím koncem. Takhle by ten výhon měl tendenci soupeřit s terminálem a šlo by to do dvojáku.

Jinak kosterní výhony by správně měly končit ve stejné rovině a terminál na délku nůžek nad touto rovinou.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 212.173 (?), 12.3.2022 23:20, zobrazeno: 1891x

Po minulojarnom zasadeni a ostrihani marhule vyrastli konare dost nestandardne, kazdy ma iny sklon. Aj terminalny vyhon rastie sikmo a nie kolmo. Viem, ze je to zivy organizmus a nemozem mu prikazat, aby vyrasil konariky pod rovnakym uhlom. Preto sa pytam tu na fore skusenejsich ludi, co sa s tym da robit? Na konci terminalneho vyhona vznikla metla, ale su na nej kvetne puciky. Skratit?  Po bokoch vyrastlo cca 4-5 kostrovych konarikov roznej hrubky a rozneho sklonu.

host - 212.173 (?), 12.3.2022 23:21

Detail.

host - 212.173 (?), 12.3.2022 23:21

Pohlad z druhej strany.

host - 91.196 (?), 13.3.2022 7:02

Já bych nastavil výšku kůlu a rovnal i tu horní část stromku. Špagáty nahradil širší páskou, nebo nohavicí dámských silonek, či pružným obinadlem-nic z toho se nezařízne v místě kontaktu s kmínkem, jako současně použitý materiál. Ještě letos bych stromek nenutil do plodnosti, věnoval bych svou i jeho energii do zapěstování pevné kostry. SPCH

host - 212.173 (?), 13.3.2022 20:47

Toto su zopar dni stare fotky, este predvcerom som ten spagat nahradil pasom z geotextilie. Ale ako vidno aj na tych starych fotkach, pod tym spagatom som mal pasik geotextilie, takze by sa nezarezal do kmienka.

host - 236.29 (?), 13.3.2022 17:17

Už minulý rok bola spravená chyba, že bol terminál zastrihnutý na tú istú stranu ako rok predtým, to spôsobilo také vychýlenie terminálu. Nič sa nedá robiť, osobne by som všetky bočné konáre odstriholl, a terminál zakrátil vo vške kde chcem aby mi začínala korunka, samozrejme na púčik smerujúci proti smeru restu terminálu. Je prdpoklad že keď ho takto prudko zostrihnete, tak vyrastú dlhé a silné letorasty. Ak budú mať v júny cca 30-40cm tak ich môžete úmerne zakrátiť, a do konca leta vám ešte narastú nové výhonky tzv. šittov rez.

host - 212.173 (?), 13.3.2022 20:56

Mam dost stromkov a na to zastrihavanie terminalu si davam zvlast velky pozor, aby som striedal puciky voci stepeniu, ale asi mate naozaj pravdu, ze v tomto pripade som to zastrihol nespravne.

Kedze mi nikto nenapisal radu, este dnes doobeda (pred vasim prispevkom) som stromcek ostrihal tak, ako je na fotke. Nechal som 4 kostrove konare, aj ked ten cerveno zvyrazneny je dost slaby.Ak by zneho nic nebolo, buduci rok ho odstranim. Nechal som ho len kvoli tomu, ze do tej strany nesmeruje ziadny konar.

Na tej vodorovnej vetve som urobil rez na vnutorne ocko, aby sa konar mierne zdvihol smerom k osi. Aj terminal som zastrihol tak, aby ocko smerovalo smerom ku korune. Je predpoklad, ak ho vyviazem, tak sa zrovna? 

Moze to takto byt, alebo mam naozaj urobit radikalny rez a oddialit vytvarovanie korunky o dalsi rok?

host - 236.29 (?), 14.3.2022 7:53

Ja osobne by som to fikol všetko preč, ako som napísal, ale, aj tak ako ste to urobili, by to malo fungovať. Ano terminál sa pokúste vyviazať do zvislej polohy. Sledujte aj počas roka ako strom reaguje a nevhodne rastúce vetvičky môžete odstrániť aj počas vegetácie, aby nebrali zbytočne živiny tým perspektívnym. Takisto môžete počas vegetácie usmerniť nevhodne položené vetvičky vyviazaním.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1794) - 165.146 (?), 14.3.2022 9:37

Pane 212.173.Skvěle jste vyhodnotil a provedl výchovný řez meruňky.Nesahat!!!

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 248.195 (?), 14.3.2022 11:55

Ten nejdelší (na fotce doleva) zkraťte tak o 10cm a terminál na délku nůžek nad tím koncem. Takhle by ten výhon měl tendenci soupeřit s terminálem a šlo by to do dvojáku.

Jinak kosterní výhony by správně měly končit ve stejné rovině a terminál na délku nůžek nad touto rovinou.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz