Mam triletou merunku

host - 10.34 (?)
14.4.2006 12:29
Vážená. Meruňka je dřevina, která pochází z oblasti, kde zimní teploty dosahují těžkých mrazů. Na to je zvyklá. Na co není zvyklá, to je střídání předjarních teplot, jak je tomu u nás. Mírné klimatické zóny, o kterých píšete, tak na území Čech, Moravy a Slezka vůbec nejsou. Tady je běžný mráz  -20 stupňů, jak to například dokazuje letošní zima. Právě tok mízy způsobí kvalitní hojení řezných ran a rozhodně jí není plýtváno. Další řez je letní, tzv. Shittův, kdy koncem května a začátkem června řežete již narostlé nové výhony. Tím se dá výborně posunout nakvétání stromu v dalším roce, protože jak známo peckoviny kvetou na jednoletém dřevě. V pozdním létě po sklizni se dá sem tam něco korigovat, ale už minimálně. Není k tomu totiž už žádný důvod. Pěkný den. Stanislaw
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 230.182 (?), 10.4.2006 16:15, zobrazeno: 28429x

a roste se mi zda moc bujare.Jak ji strihat ted na jare?Dekuji za radu! M

Luciena - (39), 14.4.2006 8:51
Stříhat meruňku na jaře, kdy nabírá mízu, není zrovna vhodné. Nejlepším termínem pro střih je konec ledna, únor. Dobré je ponechat silněší hlavní větve a všechny křížící se a stínící si větve vystříhat pryč.

host - 10.34 (?), 14.4.2006 9:13

Dobrý den

Tak za tuto odpověď byste pochvalu na zahradnické škole rozhodně nedostala! Peckoviny všeobecně řezat hodně pozdě! Mám 50 meruněk a řežu je v době květu! V lednu a v únoru se na ně tak maximálně chodit dívat a kochat se blížícím se jarem.

Zdraví Stanislaw

host - 95.9 (?), 14.4.2006 10:37
Nevím, ještě jsem neslyšela, že by někdo doporučoval výchovný řez během květu, pominu-li vlastní zkušenosti, pak i běžně dostupná odborná literatura doporučuje pro období výchovného řezu meruňky konec ledna, únor, max. ještě začátek března!

host - 10.34 (?), 14.4.2006 11:34

Zkuste třeba bezvadnou knihu doc. Kršky ze Zahradnické fakulty  v Lednici. Sám jsem jeho žákem. Vůbec si neumím představit, že bych řezné rány peckovin vystavil těžkým mrazům které jsou v zimních měsících. Ostatně, to nedělám ani u jádrovin. Neberte v potaz velkopěstitele. Ti řežou brzy jen z toho důvodu, že nemají lidi, takže by to potom nestihli.

Pěkný den přeje Stanislaw

Luciena - (39), 14.4.2006 11:54

Meruňka je samozřejmě ovocná dřevina určená pro mírnější klimatické zóny, kde zimní teploty nedosahují nijak drastických hodnot. Řez se samozřejmě nesmí provádět, pokud teplota klesne pod -3 stupně C, ale včasný řez je zárukou, že jarní nápor mízy není zbytečně plýtván na větve a květy, které budou odstraněny. Další možnost řezu se naskýtá potom až po sklizni, kdy je pro změnu výborná možnost posoudit, které větve jsou zdravé a plodné. Samozřejmě přímo nezavrhuji ani jiné alternativy přístupu, protože různí lidé mají i různé osobní zkušenosti, stejně tak je to s odborníky, věnujícími se tomuto tématu poněkud úžeji.

Přeji hezký den :-)

host - 10.34 (?), 14.4.2006 12:29
Vážená. Meruňka je dřevina, která pochází z oblasti, kde zimní teploty dosahují těžkých mrazů. Na to je zvyklá. Na co není zvyklá, to je střídání předjarních teplot, jak je tomu u nás. Mírné klimatické zóny, o kterých píšete, tak na území Čech, Moravy a Slezka vůbec nejsou. Tady je běžný mráz  -20 stupňů, jak to například dokazuje letošní zima. Právě tok mízy způsobí kvalitní hojení řezných ran a rozhodně jí není plýtváno. Další řez je letní, tzv. Shittův, kdy koncem května a začátkem června řežete již narostlé nové výhony. Tím se dá výborně posunout nakvétání stromu v dalším roce, protože jak známo peckoviny kvetou na jednoletém dřevě. V pozdním létě po sklizni se dá sem tam něco korigovat, ale už minimálně. Není k tomu totiž už žádný důvod. Pěkný den. Stanislaw

host - 50.44 (?), 16.4.2007 21:59
Šitův řez propagovali v Rusku (SSSR), já jsem to zkoušel několik let bez výrazného úspěchu. Všechny peckoviny snad nerodí jen na jednoletém dřevě a po sklizni se doporučuje průklest, jakpak že pro to není důvod? safrataz@centrum.cz

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 16.4.2007 23:10
jistěže, JEN na jednoletém dřevě kvetou pouze broskve. Jinak má ale pan Stanislaw pravdu.

host - 168.114 (?), 6.6.2006 18:57

Mám asi třináctiletou merunku která pravidelně kvetla a plodila.Aleposlední čtyři roky nekvetla ani neplodila. Co jí asi pomuže? Radikální omlazení nebo něco něco jiného?Hnojení?Ale jaké? Jedná se o strom na kterém mi dost záleží! Kolem stromu probíhala stavba domku ale celkový habitus nebyl narušen. Poraďte ,prosím! Zdravím Ivan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz