Má to cenu?

host - 158.152 (?)
1.5.2017 13:50

Nechci vůbec polemizovat, rozporovat, či jinak komentovat fenomén globálního oteplování. Na to nemám.
Nicméně počasí se poslední roky skutečně mění a způsobuje pěstitelům čím dál větší problémy.
Ale některé to motivovalo k výsadbám a pěstování ovocných dřevin apod., i v oblastech ve kterých by dříve díky tehdy normálním podmínkám nebyly schopny dozrát nebo by zmrzly. Buď v zimě nebo někdy i v květnu.
(Taky jsem tomu trendu, i když naštěstí jen v minimální míře, podlehl).

Jenže poslední roky jsou zimy mírné, i když letošní leden byl podle statistik nejstudenější za spoustu let, následující velmi teplé počasí všechny stromy probudilo předčasně. A stalo se to i párkrát dřív, jenže to nebylo tehdy až tak nápadné..
A přijde mi, že se to v naší kotlině stane pravidlem. Hlavně na jižní Moravě zaměřené na pěstování teplomilného ovoce.
.Že i tam bude čím dál těžší uchránit úrodu před mrazy. Teda ne mrazy, jako takovými, ale před předčasným probuzením. Dubnové mrazy přece byly vždy, ale nepředcházely jim takové teplotní rekordy.
*
Podobně jako tazatel mám cca šestileté meruňky a broskvoně a užitek z nich skoro žádný.
Možná, že bylo chybou jejích vysazení na nejslunnější a nejteplejší místa navíc chráněná bílou zdi.
(Ani révě jsem před léty takový komfort nedopřál...)
Tak mně napadlo, zda by lépe neprospívaly někde ve "stínu, zákoutí, nějaké škarpě", kde by vykvetly později...
*
Ale v každém případě jsem pevně rozhodnut je skácet a už mi nikdy podobné "teplomilné sfinstfo" na zahradu nesmí!

Rafael

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 185.244 (?), 29.4.2017 20:15, zobrazeno: 1933x

už 6 rokov mám na záhrade 2 marhule odrody Goldrich.

každý rok bohato zakvitnú, ale ešte nikdy sme neochutnali ani jeden plod. tohto roku kvety zničil mráz, minulého roku krúpy atď. 

už ma nebaví sa o ne starať každý rok ich ošetrovať postrekom proti monilióze prípadne ich zakrývať proti mrazom. 

je šanca, že keď budú väčšie tak sa na nich niečo urodí?

teraz majú cca 4 m.

samozrejme, že by som ich mohol nechať iba tak nech rastú a možno raz niečo bude, ale bez postrekov ich každý rok napadne monilióza takže starať sa musím len či to má zmysel. neviem prečo, ale každý rok kvitnú strašne skoro môj sused má rovnkú odrodu a jeho začali kvitnúť až teraz pričom moje rozkvitli začiatkom apríla (dubna) a to je mesiac rozdiel.

už nemá mchuť sa starať o stromy, ktoré mi každý rok pridávaju iba robotu ale žiaden osoh. ostatné stromy na záhrade plodia normálne. 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6684) - 9.135 (?), 29.4.2017 21:05

Pár postřehů, stejně je to na vás, co s tím provedete. Píšete, že každoročně bohatě kvetou, tedy zimu vydrží bezpečně. To že je zničily kroupy se nepočítá, sousedovi předpokládám taky (ledaby měl sítě). To že zmrzly je sice problém, ale komu letos nezmrzly? Že kvetou o tak moc dříve než sousedovi je - při stejné odrůdě!? - docela divné, napadá mne jedině umístění, ale měsíc rozdíl je těžko uvěřitelné. Chápu, že mít na zahradě stromy šest roků a nemít z nich žádný osoh (zejména když soused má) je k vzteku. Řekl bych dejte jim ještě šanci, ale jak dlouho?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 236.1 (?), 30.4.2017 9:36

Řekl bych, že radu nečekáte, jen si chcete ulevit.

už ma nebaví sa o ne starať každý rok ich ošetrovať...
To chápu. Ale právě kvůli tomu to děláme - abychom s napětím čekali na výsledek našeho úsilí.

je šanca, že keď budú väčšie tak sa na nich niečo urodí?
Šance určitě je. I tak je třeba připravit se na občasné neúrody, jinak budete žít každou chvíli v depresi. 

môj sused má rovnakú odrodu a jeho začali kvitnúť až teraz pričom moje rozkvitli začiatkom apríla (dubna) a to je mesiac rozdiel.
To je z praktického hlediska vyloučené. Minimálně jeden z Vás pěstuje jinou odrůdu. 

už 6 rokov mám na záhrade 2 marhule odrody Goldrich.
Je nerozumné sázet 2 stejné odrůdy. Zasadíte-li dvě různé, má to hned několik výhod:
1. Je menší riziko, že zmrznou obě, pokud se doba květu bude trochu lišit
2. Lepší opylení, budou-li se doby květu částečně překrývat
3. Prodloužená doba konzumace, pokud budou zrát v jinou dobu.
4. Širší paleta chutí.

už nemám chuť sa starať o stromy, ktoré mi každý rok pridávaju iba robotu ale žiaden osoh. ostatné stromy na záhrade plodia normálne.
Viz první věta příspěvku

host - 158.152 (?), 1.5.2017 13:50

Nechci vůbec polemizovat, rozporovat, či jinak komentovat fenomén globálního oteplování. Na to nemám.
Nicméně počasí se poslední roky skutečně mění a způsobuje pěstitelům čím dál větší problémy.
Ale některé to motivovalo k výsadbám a pěstování ovocných dřevin apod., i v oblastech ve kterých by dříve díky tehdy normálním podmínkám nebyly schopny dozrát nebo by zmrzly. Buď v zimě nebo někdy i v květnu.
(Taky jsem tomu trendu, i když naštěstí jen v minimální míře, podlehl).

Jenže poslední roky jsou zimy mírné, i když letošní leden byl podle statistik nejstudenější za spoustu let, následující velmi teplé počasí všechny stromy probudilo předčasně. A stalo se to i párkrát dřív, jenže to nebylo tehdy až tak nápadné..
A přijde mi, že se to v naší kotlině stane pravidlem. Hlavně na jižní Moravě zaměřené na pěstování teplomilného ovoce.
.Že i tam bude čím dál těžší uchránit úrodu před mrazy. Teda ne mrazy, jako takovými, ale před předčasným probuzením. Dubnové mrazy přece byly vždy, ale nepředcházely jim takové teplotní rekordy.
*
Podobně jako tazatel mám cca šestileté meruňky a broskvoně a užitek z nich skoro žádný.
Možná, že bylo chybou jejích vysazení na nejslunnější a nejteplejší místa navíc chráněná bílou zdi.
(Ani révě jsem před léty takový komfort nedopřál...)
Tak mně napadlo, zda by lépe neprospívaly někde ve "stínu, zákoutí, nějaké škarpě", kde by vykvetly později...
*
Ale v každém případě jsem pevně rozhodnut je skácet a už mi nikdy podobné "teplomilné sfinstfo" na zahradu nesmí!

Rafael

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025