Je možné zakrátit meruňku?



Stránky: 1,  2   
host - 28.210 (?) 
18.4.2012 6:28, zobrazeno: 20355x

Meruňka podle mého gusta narostla příliš. Můj dědeček nebyl nikdy příliš přítelem stříhání peckovin a když, tak minimálně. Před rokem umřel a říkám si, jestli by nešlo ji trošku probudit k životu. Rodí hodně málo a když teď kvete, tak rozhodně to není záplava květů. Máme hodně písčitou půdu pod oranicí. Obryl jsem ji, pohnojil npk... ale štve mne ta rozbujelost a zároveň malá úroda na to, jak je strom velký.

Vím, že meruňky nemají rády přílišné úpravy, ale šlo by ji upravit resp spíše probudit k životu? Nejvíc mi vadí to větvení na koncích. Pokud je narostlá správně, tak mne samozřejmě opravte a řezat nebudu. Díky za rady, Petr


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 18.4.2012 7:30

Dobry den. Zhruba takhle dopadne stromek bez vychovneho rezu. Skoro na vlas stejne vypada jedna merunka v sousedstvi, presto plodi pomerne dost ovoce. Takze si nemyslim, ze vzrust by byl hlavni pricinou male plodnosti. Merunka proste narostla tak jak je ji vlastni a brzdit rust stromku dost dobre nejde, rust lze pouze usmernit vychovnym rezem, coz se tady nestalo. Zmlazovat takhle starou (predpokladam zhruba 20 let) merunku jiz dost dobre nejde a ani bych se o to nepokousel, zvlaste pokud bydlite v okrajove oblasti pestovani merunek. Mohla by velmi brzy odejit uplne. Takhle stary strom by ale mel byt nyni jiz v plne plodnosti. Premyslel bych nad jinymi pricinami neplodnosti. Muze to byt soubeh vice faktoru. Nevhodne mikroklima, puda, malo dulezitych prvku atd. Kdyz se podivam na kmen a na nektere vetve, tak vidim pomerne velke nezcela zahojene rany, takze stromek jiz rezan byl? Anebo doslo k vylomeni? Podle obrazku by to mohlo byt i rakovinove odumirani vetvi peckovin (apoplexie). Nasadu kvetu vidim. Pokud nedozraje zadna uroda, muze to opravdu byt tim, ze stromek nema dost energie a potrebnych zivin, aby urodu prinesl a radeji ji v pudu sebezachovy shodi, protoze vse spotrebuje na boj s nemoci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 18.4.2012 7:54

Myslím si v podstatě to stejné jako p. stefanos.. Koruna stromu vypadá tak, jak je u exdtenzivně pěstovaných meruněk běžné. Nepozoruji ani přílišnou rozbujelost, která by byla k naštvání, nýbrž adekvátní přírůstky.
   Co s tím? Chybí Vám záplava květů? Meruňka při kvetení nebývá obalena jako třeba třešeň, v tom problém asi nebude. Spíš ta horší poloha. Některé odrůdy meruněk taky nejsou plně samosprašné. Asi bych provedl to, co jste již částečně učinil. Tedy půdu kolem stromu obrýt, vyhnojit(meruňka je náročná na draslík), příp. namulčovat. Vhodné je chemické ošetření proti moniliovému úžehu. Řezat jen velmi mírně a zazelena, , spíš jen probrat zaschlé a zahušťující větvičky Přílišný růst lze dobře tlumit a plodnost podpořit zakrácením nových výhonů v půli června (Šittův řez).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 220.182 (?), 18.4.2012 12:46

Také souhlas s oběma přede mnou. Na květ má dost, pokud to neudrží, má málo živin. Pokud se malé plůdky ani nevytvoří, chylí jí opylovač (nejsou všechny samosprašné).           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 28.210 (?), 18.4.2012 22:37

Nechci lhát, ale ten strom určitě 20 let nemá. Tuším spíš k 15. Jinak bydlím na jižní Moravě u Znojma. Neřekl bych, že by tu mělo být špatné klima. Asi 4 km od nás je firma, která ve velkém pěstuje meruňky i broskve. Nevím, které rány myslíte. Jak jsem psal, příliš řezaná nebyla. Mnou určitě ne. Ano, šlo mi o zmlazení, ale pokud není jak. Nechám ji být a pokud to nepůjde, nevidím důvod ji tam nechávat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 19.4.2012 6:37

Na kmeni tesne nad zemi a na zacatku leve kosterni vetve jsou jasne patrne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 19.4.2012 7:47

Pokus o trochu polepšený obrázek ukazuje na nějaké poškození dřeva v některých místech.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 148.94 (?), 23.4.2012 12:16

Dobře, když ne omladit ty tři nejsilnější, co mám udělat, aby nenarostla ještě víc? Některé koncové výhony už jsou dosti dlouhé, některé větve rostou kolmo nahoru. Pokud chcete ještě nějaké foto, klidně dodám. Jinak to poškození na kmenu není řezem, alespoň si nepamatuju, že bychom ji řezali. Ale možné to je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.50 (?), 21.4.2012 7:59

Korunka marhule pána Petra vyzerá zdravá, vzdušná a kvetov nie je až tak málo. Po zbere úrody sa mal správne robiť mierny zakracovací rez, korunka by bola kompaktnejšia. Tvrdenie, že "Meruňka při kvetení nebývá obalena jako třeba třešeň" beriem s rezervou. Na snímke je moja marhuľa obalená kvetom ako čerešňa.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 102.7 (?), 21.4.2012 16:34

Má odpověď patřila panu Petrovi, nechť  proto kdokoli jiný bere s rezervou, co chce.  Podíváme-li se blíže, vidíme, že meruňce, podobně jako brosvoni, vyrůstá z jednoho pupenu obvykle jeden květ. U třešní je tomu jinak. Nejen že květní pupeny jsou uspořádány do celých trsů a kytic, navíc z každého pupene vyrůstá až 5 květů. Logicky je tedy květů třešní několikanásobně víc, strom je v plném květu jedna bílá koule a prakticky nejsou vidět větve. To se o kvetoucích meruňkách říci nedá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika