Jakou podnož pro meruňku



host - 234.113 (?)
22.9.2017 18:42

Wavit sa pouziva vo velkovyrobe, kde potrebuju rychlo po vysadbe dosiahnut urodu, navyse s vysokou urodou na jednotku plochy.

Ani pre ostatné druhy kôstkovín by ste slaborastúce podnože nedoporučil? Slivky-wavit alebo wangheimova? Čerešne-Gisela5? A čo jablone na M9?

                                                                                       Ďakujem

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 1.11.2016 18:52

Vypadá to, že vhodná podnož pro meruňku nebude broskvomandloň GF-677. Naštěpovaná odrůda prakticky neroste. Ale možná, že má někdo opačnou zkušenost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.30 (?), 1.11.2016 21:13

Aké máte skúsenosti s odrodami Tsunami a Radka pan 230 194? Ako sú na tom tieto odrody s odolnosťou na mráz a moníliový úžeh a moníliu plodov?     Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 230.193 (?), 2.11.2016 14:03

Tak ty zkušenosti zatím sbírám. Již je mám jeden rok. Zasadil jsem je do 75 litrů substrátu. Zatím je zalévám tak pěkně rostou, i 20 cm.

Možná s nima budou problémy, ale pro mě je důležité, že jsem zkusil meruňky od začátku června (Tsunami) až do září (Farbaly). Radku tady mnozí popisovali jako riziko. Když Radka odejde, tak mám ještě Leskoru. Leskora by měla být jistota. Tu jsem taky zasadil dříve než Radku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.207 (?), 20.9.2017 21:51

Máte niekto skúsenosti s marhulami na slaborastúcich podnožách ako sú wavit alebo wangheimova?

                                                                                            Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 205.204 (?), 21.9.2017 7:10

Len do najlepsich poloh s kvapkovou zavlahou a hnojenim, kvalitnou podou, s minimalnym rizikom jarnych mrazov. Len cierny uhor. Pokial nie Ste obmedzeny moznostami nejakej mini zahradky, tak neodporucam. Neskusenemu zaciatocnikovi uz vobec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.113 (?), 22.9.2017 17:03

Len do najlepsich poloh s kvapkovou zavlahou a hnojenim, kvalitnou podou, s minimalnym rizikom jarnych mrazov. Len cierny uhor.

Sucho u nás nebýva, často tu prší, pôda je ťažšia ílovitá hnedožltá, v lete dlho drží vlahu. Prečo s minimálnym rizikom jarných mrazov? Na St. Julien alebo myrobalánoch znášajú marhule lepšie jarné mrazy? Na St.Julien alebo myrobaláne sa marhule budú asi ťažšie ošetrovať proti moniliovému úžehu pretože sú vysoké a majú široké koruny. Alebo sú vysoké stromy odolnejšie na moníliový úžeh?

                                                                                     Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.204 (?), 22.9.2017 17:30

"Prečo s minimálnym rizikom jarných mrazov?"  - Lebo neskore jarne mraziky su prizemneho charakteru. Ak budete mat pidistromcek na wavite, tak bude mat 2,5 -max 3m. Vsetko Vam zmrzne. Ak je velky strom, omrzne iba spodok koruny. Z hladiska monil. spaly je vacsi strom tiez lepsi - aj ked neprsi, rano byva rosa do istej vysky. Ak mate pidistromcek, bude z vacsej casti oroseny - idealne pre monil. spalu. Tlak monilie bude velmi silny a slaby pidistromcek to nevydrzi. Velky strom s kmenom cca 1,5-2m vysokym je rose vystaveny len minimalne, navyse pod nim prefukuje, teda podmienky pre spalu su ovela horsie. Silny, vitalny strom sa navyse zo slabej infekcie bude schopny spamatat.

Osetrovanie velkeho stromu nie je az taky problem, lebo strom je v dobe postreku neolisteny. Na myrobalane udrzite rezom strom do vysky 4-5 m podla odrody (tvar vreteno). Na St julien do 4m. Na wavite budete neustale bojovat s prehnanou nasadou plodov, bude nutna prebierka. Plytky korenovy system bude vyzadovat vyrazne vyssiu starostlivost o vlahu a ziviny. Budete tu potom kazdu chvilu na forum vypisovat nieco typu - stromcek mi nerastie, kde je chyba? A chyba bude prave v tom pidistromceku - raz bude stresovany vysokym pH, inokedy mu bude chybat nejaka mikro/makrozivina, potom bude stresovany suchom, inokedy mokrom,... To mate ako s malym deckom (wavit) - stale je chore, neustale ho treba obskakovat... Dospely clovek (St.J., myr.) je ale v rovnakych podmienkach samostatny, produktivny...

Wavit sa pouziva vo velkovyrobe, kde potrebuju rychlo po vysadbe dosiahnut urodu, navyse s vysokou urodou na jednotku plochy. Treba im nizke tvary, aby co najmenej museli pouzivat rebriky. Su plateni od toho, aby okolo stromov celu sezonu behali, davaju x postrekov, vyzivu na list riadenu presne podla analyz. Ked je prizemny mraz zavolaju vrtulniky alebo zapalia sviecky, prebdia celu noc. Toto je vas sen?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.113 (?), 22.9.2017 18:42

Wavit sa pouziva vo velkovyrobe, kde potrebuju rychlo po vysadbe dosiahnut urodu, navyse s vysokou urodou na jednotku plochy.

Ani pre ostatné druhy kôstkovín by ste slaborastúce podnože nedoporučil? Slivky-wavit alebo wangheimova? Čerešne-Gisela5? A čo jablone na M9?

                                                                                       Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.204 (?), 22.9.2017 20:42

Väčšina toho, čo som napísal, platí pre slaborastúce podpníky ľubovoľného druhu. Ešte by Ste musel upresniť bližšie Vašu polohu, najmä či ide o teplú či chladnejšiu oblasť, pH pôdy, jej hĺbku, výšku spodnej vody, zásobu živín, aby som mohol byť presnejší. Ale aj tak. Gisela5 - pre silnejšie rastúce odrody by som ju možno použil, inak nie. Napr. u mňa pre Kordiu rozhodne nie, pre Burlat možno (videl som rozdiel v raste u suseda - 3 stromy z každej odrody). Gisela5 ale potrebuje výrazne kvalitnejšiu a ľahšiu pôdu než vtáčnica (a sme, kde sme boli). Uznávam, na Gisele sú väčšie plody. Závisí, koľko čerešní chcete dopestovať, a všetko, čo už som spomenul.

Slivky na wavite - nie. Pozrite si fórum, je tu dosť odstrašujúcich príkladov, ako také stromčeky prakticky nerastú (pri štandardnej poloextenzívnej starostivosti). Keď už, tak St. Julien, myrobalán, možno(?) adesoto.

M9 - vhodnosť silne závisí od naštepenej odrody. Nie pre slaborastúce odrody - napr.  Braeburn, Idared (slabý rast, plytká koeňová sústava->stres zo sucha->horká pehovitosť pri Braeburne). V princípe bez väčších problémov pre stredne a silnorastúce - napr. G. Delicious, Fuji, Granny Smith,... Asi 15 rokov dozadu som si naštepil cca 40 stromov na M9. Idared a Braeburn som už vyhodil, Golden, Fuji, Granny Smith sú ako tak OK. Ale už druhý rok po sebe mi na jar skoro všetko zmrzlo, bez poškodenia len od 2-2,5m vyššie, cez leto musím stále dbať na závlahu. Dnes by som skôr išiel do MM106 alebo MM111 s medzištepením. Ale keď už, s M9 je podľa mňa potenciálne výrazne menej problémov než s wavitom či giselou.

Ešte som zabudol aj na nutnosť kvalitnej opory. Len upozorním, že aj správane vyviazať stromček treba vedieť, inak sa Vám ľahko podarí komplet zlikvidovať letorasty na strane od kolíka (olámu sa postupne alebo aj naraz počas veterných dní). 

Stromy na slaborastúcich podpníkoch nikdy nebudú dostatočne samostatné, celý ich život je ich treba obskakovať. Keď máte malú záhradku, tak OK, inú možnosť nemáte, obskakovať tých pár stromčekov sa ešte dá. Ak to ale plánujete do väčšej záhrady vo väčšom počte, tak sa pripravte, že buď Vám to bude pravidelne žrať neprimerane veľa času, alebo výsledky budú s vysokou pravdepodobnosťou neslávne. Usudzujem tak z toho, čo vidím zo susedných záhrad, kde si just každý sadí pidistromčeky a úžitku z toho veľmi nemajú. Na dobré výsledky na pidistromčeku potrebujete buď neskutočné šťastie na ideálne podmienky (pôda, mikroklíma, poloha,...) alebo pokročilé ovocinárske vedomosti/prax + dostatok času. Z toho, čo Ste napísal (žltá ílovitá pôda - pokiaľ to teda nie je spraš), môžete patriť len do druhej skupiny. Patríte?     

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.213 (?), 23.9.2017 11:38

Na dobré výsledky na pidistromčeku potrebujete buď neskutočné šťastie na ideálne podmienky (pôda, mikroklíma, poloha,...) alebo pokročilé ovocinárske vedomosti/prax + dostatok času. Z toho, čo Ste napísal (žltá ílovitá pôda - pokiaľ to teda nie je spraš), môžete patriť len do druhej skupiny. Patríte?

Nemám ani ideálne podmienky ani dostatok času. O podnoži Adesoto som ešte nepočul. Čo je to za podnož?

V posledných rokoch sa začali stromky predávať na nejakých Myrobalánoch 29C. Poznáte túto podnož?

A čo podnož Zelená ringlota? Je táto podnož silnejšieho vzrastu ako Wavit?

                                                                   Ďakujem 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika