Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Väčšina toho, čo som napísal, platí pre slaborastúce podpníky ľubovoľného druhu. Ešte by Ste musel upresniť bližšie Vašu polohu, najmä či ide o teplú či chladnejšiu oblasť, pH pôdy, jej hĺbku, výšku spodnej vody, zásobu živín, aby som mohol byť presnejší. Ale aj tak. Gisela5 - pre silnejšie rastúce odrody by som ju možno použil, inak nie. Napr. u mňa pre Kordiu rozhodne nie, pre Burlat možno (videl som rozdiel v raste u suseda - 3 stromy z každej odrody). Gisela5 ale potrebuje výrazne kvalitnejšiu a ľahšiu pôdu než vtáčnica (a sme, kde sme boli). Uznávam, na Gisele sú väčšie plody. Závisí, koľko čerešní chcete dopestovať, a všetko, čo už som spomenul.

Slivky na wavite - nie. Pozrite si fórum, je tu dosť odstrašujúcich príkladov, ako také stromčeky prakticky nerastú (pri štandardnej poloextenzívnej starostivosti). Keď už, tak St. Julien, myrobalán, možno(?) adesoto.

M9 - vhodnosť silne závisí od naštepenej odrody. Nie pre slaborastúce odrody - napr.  Braeburn, Idared (slabý rast, plytká koeňová sústava->stres zo sucha->horká pehovitosť pri Braeburne). V princípe bez väčších problémov pre stredne a silnorastúce - napr. G. Delicious, Fuji, Granny Smith,... Asi 15 rokov dozadu som si naštepil cca 40 stromov na M9. Idared a Braeburn som už vyhodil, Golden, Fuji, Granny Smith sú ako tak OK. Ale už druhý rok po sebe mi na jar skoro všetko zmrzlo, bez poškodenia len od 2-2,5m vyššie, cez leto musím stále dbať na závlahu. Dnes by som skôr išiel do MM106 alebo MM111 s medzištepením. Ale keď už, s M9 je podľa mňa potenciálne výrazne menej problémov než s wavitom či giselou.

Ešte som zabudol aj na nutnosť kvalitnej opory. Len upozorním, že aj správane vyviazať stromček treba vedieť, inak sa Vám ľahko podarí komplet zlikvidovať letorasty na strane od kolíka (olámu sa postupne alebo aj naraz počas veterných dní). 

Stromy na slaborastúcich podpníkoch nikdy nebudú dostatočne samostatné, celý ich život je ich treba obskakovať. Keď máte malú záhradku, tak OK, inú možnosť nemáte, obskakovať tých pár stromčekov sa ešte dá. Ak to ale plánujete do väčšej záhrady vo väčšom počte, tak sa pripravte, že buď Vám to bude pravidelne žrať neprimerane veľa času, alebo výsledky budú s vysokou pravdepodobnosťou neslávne. Usudzujem tak z toho, čo vidím zo susedných záhrad, kde si just každý sadí pidistromčeky a úžitku z toho veľmi nemajú. Na dobré výsledky na pidistromčeku potrebujete buď neskutočné šťastie na ideálne podmienky (pôda, mikroklíma, poloha,...) alebo pokročilé ovocinárske vedomosti/prax + dostatok času. Z toho, čo Ste napísal (žltá ílovitá pôda - pokiaľ to teda nie je spraš), môžete patriť len do druhej skupiny. Patríte?     

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika