u domu mám podobné problémy se spodní vodou a meruňky tam úspěšně rostou mě i sousedům.
Bohužel neznám odrůdy. Jediný problém je klejotok a zřejmě díky němu nižší životnost stromů.
Pokud máte na zahradě dost místa, doporučuji v místě kde chcete zasadit strom(y) udělat mírný kopeček či terénní vlnu. Stačí půl metru a stromek bude mít hned vhodnější podmínky.
Již ve čtvrté diskusní kategorii jako sadařka-začátečnice, která by nerada šlápla vedle, prosím vás zkušenější o radu, jakou meruňku vysadit poblíž Českých Budějovic (nadmořská výška asi 400 m) na jižně orientované zahradě se spodní vodou, aby příliš netrpěla. Uvítala bych i radu, kdy se do výsadby nejlépe pustit. Děkuji.
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?),3.3.2008 10:10
Se spodní vodou se to má tak, že do sklepů domů v okolí prosakuje voda. Sami sklep proto nemáme. Navíc zahrada je oproti domu o necelý půlmetr níž. Jak vysoko spodní voda sahá, ale netuším.
u domu mám podobné problémy se spodní vodou a meruňky tam úspěšně rostou mě i sousedům.
Bohužel neznám odrůdy. Jediný problém je klejotok a zřejmě díky němu nižší životnost stromů.
Pokud máte na zahradě dost místa, doporučuji v místě kde chcete zasadit strom(y) udělat mírný kopeček či terénní vlnu. Stačí půl metru a stromek bude mít hned vhodnější podmínky.
Tak to bych řekl, že můj první nástřel bude použitelný. Otázka je, jestli to seženete. O odolnosti odrůd v květu ap. tu nějaká vlákna jsou. Ve vašem případě je ale podstatnější podnož.
V současnosti obyčejně vysadíte to, co dostanete koupit. V odrůdách nechybí klasické Velkopavlovická, Maďarská, Karola, podnož obvykle jen jedna - meruňkový semenáč.