hnědnutí dužniny od pecky

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?)
6.4.2010 19:14

Kamarád z Kelče (střední morava) mi vyprávěl, že podobnným způsobem "léčili" švestku domácí všichni v okolí a výsledek se do tří let opravdu dostavil. Vlasy si rvali ti, kteří švestky odstranili. Od té doby švestky plodí hezky a šárka je jen okrajovou záležitostí. Je li to kravským hnojem, nebo něčím jiným, nechám na Vás.
Martin

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 93.38 (?), 12.3.2007 7:00, zobrazeno: 10334x
Moc prosím o radu. Máme odrůdu Velkopavlovickou . Loni jsme měli sice velikou úrodu, ale polovina plodů byla kolem pecky hnědá a dužnina byla hořká.Plody nebyly přezrálé. Na pohled vypadaly zdravě, byly pěkné velké a oranžové. Mohl by mi někdo poradit, co to mohlo být. Nikdy před tím jsme takovýto problém neměli, až loni.Děkuji moc a zdravím.Kábová.

host - 128.159 (?), 22.9.2007 22:44

Příčinou by mohla být šarka. Měl jsem dvě 5-leté meruňky Bergeron na myrobalánu, plody výborné, pevné, s líčkem... no radost. Letos na jaře, asi v květnu, jsem si všimnul kresby na listech některých větví, pro jistotu jsem nechal plody ještě dozrát. Šarka se potvrdila nejen kroužky a kresbou na plodech, ale hlavně typickými kroužky na peckách. Plody byly nechutné a hlavně - kolem pecky měly hnědou, rozměklou dužninu, ačkoliv jinak byly pevné. Protože se to v minulých letech nikdy ani na jediném plodu nevyskytlo, domnívám se, že by to mohl být doprovodný znak šarky, ale je to jen moje domněnka. Zkuste se v příštím létě podívat, zda ta vaše meruňka není náhodou také napadena šarkou. Rád bych se mýlil a vůbec vám to nepřeji. S šarkou mám bohaté zkušenosti, to bych mohl vyprávět... tak hodně štěstí a třeba to bude jen nějaká chyba ve výživě, nebo blbý průběh počasí, atp... Zdeněk Dostál, Napajedla.

host - 32.73 (?), 6.4.2010 18:58

Při šárce na meruňce mi staří zahradkáři radí ať na jaře kolem meruňky dám hodně kravského hnoje(tak 5 let staý musí se sypat) ten se musí zarýpat a pak dáme ještě jednu vrstvu hnoje kterou pak občas proleváme vodou aby se to dostalo ke kořenum pri jarním rašení. Ta šárka se ma prý tim spálit.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 6.4.2010 19:14

Kamarád z Kelče (střední morava) mi vyprávěl, že podobnným způsobem "léčili" švestku domácí všichni v okolí a výsledek se do tří let opravdu dostavil. Vlasy si rvali ti, kteří švestky odstranili. Od té doby švestky plodí hezky a šárka je jen okrajovou záležitostí. Je li to kravským hnojem, nebo něčím jiným, nechám na Vás.
Martin

host - 99.218 (?), 7.4.2010 9:21
Ono to není tím, že by hnůj šárku spálil. Strom má z kvalitního hnoje dostatečný příjem živin a dokáže se s nemocí lépe vypořádat, ale zůstává dál nakažený. Jan

host - 248.142 (?), 19.7.2011 15:10

Naše meruňka (Velkopavlovická?) měla letos mnoho plodů, a zatímco na slunci krásně červenají a začínají zrát, plody ve stínu měknou, lehce se dají (ještě nezralé) utrhnout a kolem pecky je vnitřní strana dužiny hnědá, dužina je bez chuti. Je to choroba nebo jsme jen nechali příliš mnoho plodů?. Děkuji. V. Lahoda

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz