hnědnutí dužniny od pecky

host - 32.73 (?)
6.4.2010 18:58

Při šárce na meruňce mi staří zahradkáři radí ať na jaře kolem meruňky dám hodně kravského hnoje(tak 5 let staý musí se sypat) ten se musí zarýpat a pak dáme ještě jednu vrstvu hnoje kterou pak občas proleváme vodou aby se to dostalo ke kořenum pri jarním rašení. Ta šárka se ma prý tim spálit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 93.38 (?), 12.3.2007 7:00, zobrazeno: 10391x
Moc prosím o radu. Máme odrůdu Velkopavlovickou . Loni jsme měli sice velikou úrodu, ale polovina plodů byla kolem pecky hnědá a dužnina byla hořká.Plody nebyly přezrálé. Na pohled vypadaly zdravě, byly pěkné velké a oranžové. Mohl by mi někdo poradit, co to mohlo být. Nikdy před tím jsme takovýto problém neměli, až loni.Děkuji moc a zdravím.Kábová.

host - 128.159 (?), 22.9.2007 22:44

Příčinou by mohla být šarka. Měl jsem dvě 5-leté meruňky Bergeron na myrobalánu, plody výborné, pevné, s líčkem... no radost. Letos na jaře, asi v květnu, jsem si všimnul kresby na listech některých větví, pro jistotu jsem nechal plody ještě dozrát. Šarka se potvrdila nejen kroužky a kresbou na plodech, ale hlavně typickými kroužky na peckách. Plody byly nechutné a hlavně - kolem pecky měly hnědou, rozměklou dužninu, ačkoliv jinak byly pevné. Protože se to v minulých letech nikdy ani na jediném plodu nevyskytlo, domnívám se, že by to mohl být doprovodný znak šarky, ale je to jen moje domněnka. Zkuste se v příštím létě podívat, zda ta vaše meruňka není náhodou také napadena šarkou. Rád bych se mýlil a vůbec vám to nepřeji. S šarkou mám bohaté zkušenosti, to bych mohl vyprávět... tak hodně štěstí a třeba to bude jen nějaká chyba ve výživě, nebo blbý průběh počasí, atp... Zdeněk Dostál, Napajedla.

host - 32.73 (?), 6.4.2010 18:58

Při šárce na meruňce mi staří zahradkáři radí ať na jaře kolem meruňky dám hodně kravského hnoje(tak 5 let staý musí se sypat) ten se musí zarýpat a pak dáme ještě jednu vrstvu hnoje kterou pak občas proleváme vodou aby se to dostalo ke kořenum pri jarním rašení. Ta šárka se ma prý tim spálit.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 6.4.2010 19:14

Kamarád z Kelče (střední morava) mi vyprávěl, že podobnným způsobem "léčili" švestku domácí všichni v okolí a výsledek se do tří let opravdu dostavil. Vlasy si rvali ti, kteří švestky odstranili. Od té doby švestky plodí hezky a šárka je jen okrajovou záležitostí. Je li to kravským hnojem, nebo něčím jiným, nechám na Vás.
Martin

host - 99.218 (?), 7.4.2010 9:21
Ono to není tím, že by hnůj šárku spálil. Strom má z kvalitního hnoje dostatečný příjem živin a dokáže se s nemocí lépe vypořádat, ale zůstává dál nakažený. Jan

host - 248.142 (?), 19.7.2011 15:10

Naše meruňka (Velkopavlovická?) měla letos mnoho plodů, a zatímco na slunci krásně červenají a začínají zrát, plody ve stínu měknou, lehce se dají (ještě nezralé) utrhnout a kolem pecky je vnitřní strana dužiny hnědá, dužina je bez chuti. Je to choroba nebo jsme jen nechali příliš mnoho plodů?. Děkuji. V. Lahoda

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz